Lajme

‘Banka Qendrore Evropiane në rrezik për të mos luftuar inflacionin’


Banka Qendrore Evropiane është në rrezik që të mos shtrëngojë mjaftueshëm politikën për të luftuar inflacionin, tha të hënën shefi i bankës holandeze Klaas Knot, duke shtuar se një rënie ekonomike është në të vërtetë e nevojshme për të ulur rritjen e çmimeve.

BQE i ka rritur normat e kombinuara me 200 pikë bazë që nga korriku, pasi inflacioni po tejkalon të gjitha pritshmëritë, por disa politikbërës, duke përfshirë kryeekonomistin Philip Lane, kanë ngritur kohët e fundit rastin për një ngadalësim të ritmit të rritjes së normave.

“Shqetësimi im është ende inflacioni, inflacioni, inflacioni”, tha Knot.

“Për sa kohë që rreziqet për perspektivën tonë të inflacionit janë kaq të qarta të anuar nga lart, unë mendoj se rreziku që ne të bëjmë shumë pak është qartësisht më i theksuar sesa ne të bëjmë shumë”, shtoi ai.

Tani për tani, BQE është ende duke ofruar strehim, argumentoi Knot, dhe hapi tjetër do të jetë hyrja në një territor që kufizon rritjen.

BQE-ja do të mblidhet më 15 dhjetor dhe politikbërësit duket se janë të ndarë midis një rritjeje prej 50 dhe 75 pikë bazë në normën e depozitave prej 1.5%.

Knot kërkoi gjithashtu kujdes në lidhje me parashikimet e vetë BQE-së, sepse rënia e shpejtë e inflacionit e parë gjatë disa viteve të ardhshme është e paprecedentë, kështu që ekziston rreziku që procesi të jetë më i vështirë se sa parashikohet tani.

Duke ulur rrezikun e një recesioni, Knot tha se disa tregues të kohëve të fundit kanë qenë çuditërisht të mirë dhe në fakt nevojitet një ngadalësim ekonomik për të kontrolluar çmimet.

“Nëse shikoni Gjermaninë, ku në fakt ekonomia po ecën më mirë se atëherë, nuk është një përfundim i paramenduar se do të kemi një recesion”, tha Knot në një konferencë në Paris.

Një rrezik tjetër është rritja e pagave, e cila ka qenë relativisht e heshtur këtë vit, por treguesit më të fundit sugjerojnë një përshpejtim të dukshëm.

“Nëse shikoni marrëveshjet më të fundit të pagave, ato nuk janë qartësisht në përputhje me një lloj rritjeje të produktivitetit 1% plus një objektiv inflacioni prej 2%”, theksoi Knot.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore