Shqipëria

Balla: Ndryshimet në ligj forcojnë rolin e Prefektit


Taulant Balla, ministër i Brendshëm, ka paraqitur në Kuvend disa shtesa dhe ndryshime në ligjin “Për prefektin e qarkut”.

Ai ka kërkuar reflektimin e opozitës që të tejkalojë ndasitë partiake dhe të votojë këto ndryshime që forcojnë rolin e Prefektit në nivel vendor, si përfaqësues i Këshillit të Ministrave në territor.

Balla u shpreh se me këto ndryshime rritet eficienca dhe konsolidohet performanca e institucionit të Prefektit në ofrimin e shërbimeve më cilësore.

“Me këto ndryshime i shkojmë më me intensitet qasjes sonë për një qeverisje më pranë qytetarëve në marrëdhëniet që ka institucioni i Prefektit, i cili qëndron mes qeverisjes qendrore dhe pushtetit vendor. Pas 7 vite e gjysmë nga momenti që është bërë ligji, në vitin 2016, kishim gjithë kohën e nevojshme për të bërë disa rregullime”, ka thënë ai.

Prefekti – sipas tij – duhet të jetë më aktiv dhe me kompetenca më të përmirësuara.

“Prefekti kontrollon aktet dhe vendimet e këshillit bashkiak. Ka një kartë të pavarësisë të vetëqeverisjes së pushtetit vendor dhe ne e respektojmë atë. Kemi hasur një problematikë që lidhej me krijimin e mekanizmave të përkohshëm ku prefekti i qarkut duhet të shërbejë si koordinator i bashkëveprimit të institucioneve të ndryshme qendrore e vendore dhe po ashtu problematikën që lidhet me propozimin për emërim në detyrë të drejtuesve të degëve të këtyre institucioneve”, ka vijuar Balla.

Sipas tij, të gjithë duhet t’i mbështesin ndryshimet në ligj që synojnë të përmirësojnë sa më shumë shërbimet duke i orientuar drejt integritetit dhe përgatitjes së duhur profesionale.

“Duke i dhënë prefektit këtë lloj kompetence verifikimi është një hap i mirë, ndoshta jo i mjaftueshëm në këtë drejtim. Prefekti verifikon ligjshmërinë e akteve me karakter normativ të organeve të qeverisjes vendore”, tha ai.

Balla ka dalluar po ashtu se pranë institucionit të Prefektit, me propozimin e tij do të ngrihen këshillat vendorë të sigurisë publike, ku mund të bëjnë pjesë edhe deputetët sipas zonave.

“Ky është një rekomandim i kahershëm i OSBE-së për disa prej vendeve, jo vetëm Shqipërisë, nisur nga një model tepër i suksesshëm i Holandës. Na duhet një koalicion vendor ku në bazë të ligjit për statusin e deputetit secili prej nesh ka të drejtë të marrë pjesë edhe në këshillin vendor të sigurisë publike”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore