Lajme

Australi, zjarri në anijen e furnizimit shkakton panik në bord


Një zjarr i rënë në dhomën e motorit shkatërroi dy anije në bord. Kjo ndodhi i ka lënë ekspedituesit të tronditur teksa nisen udhëtimin e tyre për në shtëpi.

Anija, MPV Everest, ishte në mes të Oqeanit Jugor, katër ditë në një udhëtim dy-javor, kur salla e motorit pranë anijes u përplas rreth orës 2 të 5 marsit.

Dhoma u izolua shpejt për të përmbajtur zjarrin përpara se të shuhej nga sistemet e shtypjes.

Dy anije në kuvertë u shkatërruan, por dhoma alternative e motorit të anijes ka funksionuar me kapacitet të plotë.

Të gjithë 109 personat në bord ishin të padëmtuar, por shumë u tronditën, tha psikologu i Divizionit Antarktik Australian Maree Riley.

Rreth 72 ekspeditës janë në anije, disa kanë qenë në Antarktidë për një vit e gjysmë.

Riley tha që incidenti mund të ishte traumatik për disa, veçanërisht pas një sezoni të zgjatur “sfidues”.

“Kur mendoni për situatën që i janë ekspozuar ekspeditës, ata janë një grup i qëndrueshëm njerëzish por kjo ka qenë një situatë sfiduese për ta – potencialisht traumatike”, u tha Riley gazetarëve.

“Siç mund ta vlerësoni, disa njerëz janë tronditur nga kjo”.

Drejtori i përgjithshëm i operacioneve dhe sigurisë i Divizionit, Charlton Clark, tha se pjesa tjetër e udhëtimit nuk do të jetë e lehtë.

Me Oqeanin Jugor një mjedis shpesh të paparashikueshëm dhe sfidues dhe kushte të pafavorshme gjatë rrugës, ka ende një mënyrë për të bërë që ekuipazhi dhe ekspeditës të kthehen në shtëpi të sigurt.

“Një zjarr në bordin e çdo anijeje në Oqeanin Jugor është një ngjarje shumë e rëndë; ekuipazhi dhe ekspeditës u përgjigjën jashtëzakonisht për të marrë situatën nën kontroll”, tha ai.

“Ne e dimë se ka një mot sfidues përpara dhe ekuipazhi i anijes po bën gjithçka që mundet për të minimizuar çdo ndikim të motit që është në rrugën e saj”.

Shkaku i zjarrit do të shqyrtohet nga pronarët e anijes dhe autoritetet rregullatore nëse kërkohet.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore