Vende

Arkitektura e gurit


Ilustrim

Guri është një material ndërtimi, që mund të jetë formal dhe elegant në të njëjtën kohë, këtë më së miri e shfaqin fotografitë të cilat janë në një libër të quajtur ‘Stone’.

Libri Stone është nga arkitekti William Hall, i cili ka koleksionuar një përzgjedhje spektakolare të strukturave të ndërtuara pesë mijë vjet më parë, dhe nxjerr në pah bukuritë e tyre.

Po ashtu, paraqet projekte nga arkitektët më të mirë bashkëkohorë në botë, nga ndërtimi i Operës Kombëtare Norvegjeze në Oslo, në një tempull mahnitës Indian, i krijuar nga firma Spacematters me qendër në Delhi.

Në mesin e ndërtesave të paraqitura janë: një kanal i mrekullueshëm romak në Francë, një kishë e shekullit të 12-të e ndërtuar brenda një grope të gdhendur në Etiopi, muze të çuditshëm, dhe një shtëpi e rrethuar me gurë në Portugali.

Xhamia Sancaklar është një ndërtesë gjysmë e zhytur në Büyükçekmece, Turqi.

 

Xhamia Sancaklar, Turqi

‘Bibliotheca Alexandrina’ është një bibliotekë e gjerë dhe qendër kulturore që ndodhet në qytetin egjiptian të Aleksandrisë në brigjet e Mesdheut.

Biblioteka Alexandrina

Xhamia e Madhe e Qarkut Financiar të Mbretit Abdullah u hap në kryeqytetin arab saudit, Rijad, në vitin 2017.

Xhamia e Madhe e Qarkut Financiar të Mbretit Abdullah

Opera dhe Baleti Kombëtar norvegjez, i cili u hap në vitin 2008 në Oslo, u krijua nga firma e arkitekturës Snøhetta.

Opera dhe Baleti Kombëtar, Norvegji

Pont du Gard është një ujësjellës romak prej 35 harqe që shtron lumin Gard, rreth 14 milje larg qytetit të Nimes, që daton nga shekulli i parë.

Ujësjellës romak, Pont du Gard

Kisha e San Giovanni Battista ndodhet në Mogno, Zvicër. Është ndërtuar në vitin 1996 për të zëvendësuar një kishë të shekullit të 17-të, e cila u shkatërrua në një ortek në 1986.

Kisha e San Giovanni Battista, Zvicër

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore