Aplikacione

Apple thotë se Spotify dëshiron qasje ‘të pakufi” në mjetet e saj pa paguar


Apple ka dënuar Spotify lidhur me ankesën e konkurrencës të paraqitur në BE që mund ta shohë kompaninë e teknologjisë të përballet me një gjobë të madhe nëse shpallet fajtore.

Pas raporteve që blloku ka përfunduar hetimin mbi pretendimet e Spotify për sjellje anti-konkurruese nga Apple mbi rregullat e saj të App Store, me perspektivën e një gjobe prej 500 milionë euro, prodhuesi i iPhone ka akuzuar Spotify se po përpiqet të marrë qasje “të pakufishme” në mjetet e saj pa paguar.

Spotify paraqiti një ankesë në BE në vitin 2019, duke pretenduar se rregullat e App Store kufizojnë zgjedhjen dhe konkurrencën, sepse Apple ngarkon një tarifë prej 30% për blerjet e bëra përmes dyqanit, duke përfshirë abonimet e transmetimit të muzikës.

Spotify argumentoi se është një “taksë” e padrejtë të cilës nuk i nënshtrohet shërbimi konkurrues Apple Music, duke i dhënë një avantazh të padrejtë.

Kompania ka argumentuar gjithashtu se rregullat e Apple nuk e lejojnë atë t’u tregojë përdoruesve mënyra më të lira për t’u abonuar jashtë App Store.

Në një deklaratë, Apple tha se Spotify nuk ofronte abonime përmes App Store dhe për këtë arsye nuk i paguante Apple asnjë komision në BE.

Sipas raporteve në fillim të kësaj jave, Komisioni Evropian është afër përfundimit të hetimit të tij.

Apple tha se Spotify, e cila u formua në vitin 2006, kishte mundësinë të lidhej drejtpërdrejt me faqen e saj të internetit për krijimin dhe menaxhimin e llogarisë, por zgjodhi të mos e ushtronte atë.

Gjithashtu shtoi se pavarësisht pretendimeve për shqetësime të konkurrencës dhe moslejimit të saj për t’u treguar përdoruesve se si të abonoheshin, Spotify ishte rritur në biznesin më të madh të muzikës digjitale në botë me më shumë se 50% të tregut në Evropë.

Po ashtu argumentoi se Spotify dhe shërbimet e tjera të transmetimit të muzikës kishin shumë kanale të hapura, duke përfshirë marketingun me email dhe mediat sociale, për t’u reklamuar konsumatorëve dhe për t’u treguar atyre se si të regjistroheshin jashtë App Store.

Apple ka kritikuar gjithashtu rregullatorët e BE-së, duke pretenduar se pavarësisht se çështja po shqyrtohej në forma të ndryshme për rreth 10 vjet, Komisioni Evropian nuk kishte arritur të gjente ndonjë dëshmi të dëmtimit të konsumatorit ose sjelljes anti-konkurruese nga firma në këtë treg.

Kompania tha se hetimi thjesht mund të çimentonte pozitën dominuese të Spotify si lider në treg, në vend që të nxiste konkurrencën.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore