Shqipëria

Anketa e OKB-së: Katër nga pesë fëmijë dëshmojnë çdo ditë ndryshimin e klimës


Një sondazh i kryer midis majit dhe gushtit të 2022-it ka zbuluar se 83 për qind e fëmijëve në 15 vende raportojnë se janë dëshmitarë të ndryshimeve klimatike ose pabarazisë, ose të dyja, që ndikojnë në botën përreth tyre.

Anketa është kryer nga kompania humanitare “Save the Children” me mbështetjen e Zyrës së Kombeve të Bashkuara për Koordinimin e Çështjeve Humanitare.

Sondazhi u zhvillua në 15 vende: Shqipëri, Kanada, Kolumbi, Itali, Japoni, Kenia, Liban, Britani etj.

Gjithsej janë përgjigjur 42 mijë e 213 fëmijë dhe të rinj të moshës 8-22 vjeç.

Shumica e fëmijëve të anketuar – 73 për qind – gjithashtu besojnë se të rriturit duhet të bëjnë më shumë për të adresuar këto çështje.

Kjo, duke përfshirë qeveritë, bizneset dhe drejtuesit e komunitetit, shumë prej të cilëve do të marrin pjesë në takimet e G20 dhe COP27.

Sondazhi, i kryer nga Save the Children, ishte pjesë e një serie konsultimesh më të gjera që përfshinin më shumë se 54 mijë fëmijë në 41 vende.

Gjatë gjithë konsultimeve, fëmijët në të gjitha rajonet e botës ndanë vëzhgimet dhe përvojat e tyre për ndryshimet në modelet e motit dhe fatkeqësitë, dhe artikuluan në detaje dëmin që kjo po shkakton në jetën e tyre dhe të tjerëve.

Disa fëmijë përshkruan se si përvojat e tyre kanë ndezur ndjenjat e zemërimit për mosveprimin dhe frikën për të ardhmen, duke folur në mënyrë prekëse për ndikimet në shëndetin e tyre mendor.

Shumë ishin të bindur se ndryshimi nuk është vetëm i nevojshëm, por është i mundur.

Në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, fëmijët tërhoqën lidhjet midis ndryshimit të klimës dhe rritjes së urisë, veçanërisht efekteve të tij në bujqësi.

Fëmijët në vendet që janë goditur veçanërisht rëndë nga kriza aktuale globale e urisë, po shohin dhe përjetojnë gjëra që fëmijët nuk duhet t’i kenë kurrë, duke përfshirë vdekjet gjatë krizave, vetëvrasjet, punën dhe martesat e fëmijëve.

Fëmijët në të gjitha rajonet iu referuan rritjes së kostove të ushqimit dhe të jetesës, me disa që e lidhin këtë me ndryshimet klimatike.

Shumë fëmijë e lidhën ndryshimin dhe motin ekstrem dhe rritjen e rasteve të fatkeqësive me çështjet shëndetësore të shkaktuara nga ekspozimi i nxehtësisë dhe mungesa e aksesit në ujë, duke përfshirë përhapjen e shtuar të kolerës.

Ndotja, cilësia e ajrit dhe mbetjet ishin gjithashtu ndër shqetësimet kryesore të ngritura në nivel global.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore