Shqipëria

ALPEX bëhet operator i nominuar në tregun e energjisë elektrike të Shqipërisë dhe Kosovës


Shtatë vjet pas vendosjes së një interkonjeksioni 400 kV dhe pas nisjes këtë vit të Bursës Shqiptare të Energjisë Energjetike – ALPEX – në Shqipëri, statusi ligjor i bursës po bëhet i plotë si në Shqipëri ashtu edhe në Kosovë.

Në mbledhjen e dytë të përbashkët, bordet e Zyrës së Rregullatorit për Energji (ZRRE) dhe Entit Rregullator të Energjisë shqyrtuan dhe miratuan kërkesën e ALPEX për t’u emëruar si operatori i nominuar i tregut të energjisë elektrike, NEMO, në të dyja zonat rregullatore.

Kujtojmë që Alpex-i është një sipërmarrje e përbashkët e operatorëve të sistemit të transmetimit të Shqipërisë dhe Kosovës.

Alpex do të bashkëpunojë me operatorët e sistemit të transmetimit të të dy vendeve për të garantuar zbatimin e politikave të çmimeve dhe tregtimin pa probleme sipas standardeve të BE-së, sipas dokumenteve të postuara në faqen e internetit të ERE-s.

Në fillim të këtij viti, Shoqata e Shkëmbimeve Evropiane të Energjisë (Europex) tha se Alpex po punon për të krijuar një treg të ditës përpara dhe brenda ditës për energjinë elektrike në Shqipëri dhe Kosovë, me fillimin e tregut të planifikuar aktualisht për tremujorin e katërt të këtij viti.

Alpex u themelua në Shqipëri në tetor 2020 nga operatori i sistemit të transmetimit të Shqipërisë OST dhe homologu i tij kosovar KOSTT si aksionerët e vetëm me 57.25 për qind dhe 42.75 për qind interes.

Në dhjetor të vitit 2020, rregullatori i Kosovës miratoi një kërkesë të operatorit të sistemit të transmisionit të vendit për të autorizuar Alpex-in për të organizuar tregun e ditës përpara dhe brenda ditës në Kosovë.

Sa anëtarë ka Bursa Shqiptare e Energjisë Elektrike?

Të martën e 12 prillit Bursa Shqiptare e Energjisë Elektrike (ALPEX) nisi tregtimin e saj.

Një muaj më pas ALPEX ka të regjistruar në faqen e saj katër anëtarë të rinj në rolin e tyre si tregtar, furnizues dhe gjenerues.

Anëtari më i fundit i regjistruar është ReNRGY Trading Group sh.p.k në rolin e tyre si tregtar.

Shoqëria gjendet me seli në Tiranë dhe nënshkroi Marrëveshjen e Anëtarësimit në Bursë për t’u anëtarësuar në tregun ALPEX Day-Ahead më 17 maj.

ReNRGY Trading Group sh.p.k është një shoqëri tregtare shqiptare e energjisë elektrike që operon në tregjet e energjisë elektrike në Evropën Juglindore dhe Qendrore drejtpërdrejt dhe nëpërmjet filialeve të saj.

Një tjetër anëtar, ndoshta nga më të njohurit në Bursën e ALPEX-it, është shoqëria GEN – I Tirana sh.p.k.

GEN – I Tirana sh.p.k, në rolin e saj si tregtar dhe furnizues, nënshkroi Marrëveshjen e Anëtarësimit në Bursë dhe u bë Anëtari më i ri i Bursës në Tregun ALPEX DayAhead më 16 maj.

Shoqëria është filiali shqiptar i Grupit GEN-I, i cili operon në më shumë se njëzet vende të Evropës.

Aktivitetet kryesore të Grupit GEN-I janë blerja dhe furnizimi me energji elektrike dhe gaz natyror në tregjet me shumicë dhe pakicë.

Një gjykatë sllovene emëroi në vitin 2022 Igor Koprivnikar si president të bordit drejtues të grupit energjetik GEN-I, një ndërmarrje e përbashkët 50/50 e GEN Energija me pronësi shtetërore dhe firmës së investimeve GEN-EL Nalozbe.

Koprivnikar, së bashku me anëtarët e bordit Primoz Stropnik, Dejan Paravan dhe Andrej Sajn, janë emëruar për një mandat prej një viti, ose derisa GEN-I të emërojë një president të ri të bordit drejtues.

Drejtuesi i GEN-I u emërua nga gjykata, pasi mbledhja e aksionerëve të GEN-I nuk arriti të emërojë një president të ri të bordit drejtues pas skadimit të mandatit të kryeministrit aktual Robert Golob vitin e kaluar.

Në vitin 2021, GEN-I regjistroi një fitim neto të konsoliduar prej 70 milionë euro (79.5 milionë dollarë), nga 15.4 milionë euro një vit më parë.

Një tjetër anëtar i regjistruar më 4 maj në Bursën e ALPEX-it është shoqëria EZ-5 Energy sh.p.k.

Shoqëria me seli në Tiranë EZ-5 do të ketë një rol si furnizues, tregtar dhe gjenerues, pasi nënshkroi Marrëveshjen e Anëtarësimit në Bursë dhe u bë Anëtari më i ri i Bursës në tregun ALPEX Day-Ahead.

“Misioni ynë është të prodhojmë, tregtojmë dhe furnizojmë me energji elektrike në mënyrë korrekte dhe sipas të gjithë standardeve tregun shqiptar dhe rajonal me energji elektrike me çmime konkuruese. Vizioni ynë është të jemi partneri kryesor i bizneseve të mëdha e të vogla në Shqipëri e rajon, për prodhim, tregtim, furnizim të energjisë elektrike, duke synuar gjithnjë rritjen e portofolit tonë”, shkruhet në faqen e web-it të EZ-5.

Shoqëria e parë private e regjistruar në Bursën Shqiptare të Energjisë është Ener Trade sh.p.k.

Ener Trade sh.p.k, në rolin e tyre si furnizues dhe tregtar, nënshkroi Marrëveshjen e Anëtarësimit në Bursë dhe u bë Anëtari më i ri i Bursës në tregun ALPEX Day-Ahead më 3 maj.

Kompania është themeluar në vitin 2019 dhe ka selinë e saj në Tiranë.

Një nga aspektet e jashtëzakonshme të Ener Trade është performanca e saj rajonale.

Kompania jo vetëm që ka arritur arritje të rëndësishme në Shqipëri, por gjithashtu ka zgjeruar operacionet e saj dhe ka krijuar filiale në Slloveni, Kosovë dhe Maqedoninë e Veriut.

Për më tepër, Ener Trade ka një prezencë në Serbi dhe Mal të Zi përmes njësisë së saj shqiptare, si dhe në Bullgari, Slloveni dhe Hungari përmes njësisë së saj sllovene.

Për sa i përket vëllimit të tregtimit, Ener Trade ka regjistruar rritje të konsiderueshme.

Në vitin 2021, kompania arriti një vëllim tregtimi fizik prej 1.2 TWh, i cili u rrit në një 2.83 TWh mbresëlënëse në vitin 2022.

Bursa, në rolin e saj si kundërpalë qendrore, vendoset ndërmjet transaksioneve brenda tregut të energjisë elektrike dhe merr rolin e blerësit kundrejt kundërpalës shitëse dhe rolin e shitësit kundrejt kundërpalës blerëse.

Operatori i Sistemit të Transmetimit (OST), i cili është edhe aksioneri kryesor në bursë, ishte anëtari i parë zyrtar i ALPEX.

Ndërsa pas tij u regjistruan zyrtarisht edhe dy shoqëritë, pjesë e grupit të OSHEE, Furnizuesi i Tregut të Lirë dhe Furnizuesi i Shërbimit Universal.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore