Vende

Alaskë/Vaksina për turistët nga 1 qershori


Guvernatori i Alaskës Mike Dunleavy tha të premten e 16 prillit se vaksinat Covid-19 do të vihen në dispozicion në aeroportet kryesore të Alaskës duke filluar nga 1 qershori. Kjo, në vijim të planeve që synojnë forcimin e industrisë turistike të goditur nga pandemia.

Dunleavy, një republikan, përshkroi planet për një fushatë kombëtare të marketingut që synonte të joshte turistët duke përdorur para të ndihmës federale dhe tha se oferta e vaksinës është “ndoshta një tjetër arsye e mirë për të ardhur në verë në shtetin e Alaskës”.

Dunleavy dhe udhëheqës të tjerë shtetërorë kanë bërë presion për të lejuar që anijet e mëdha të lundrimit të kthehen në Alaskë pasi kufizimet e Covid-19 i mbajtën ata larg vitin e kaluar, duke goditur bizneset dhe komunitetet, veçanërisht në Alaskën juglindore, që mbështeten shumë në turizmin veror.

Ai tha se shteti nuk e ka përjashtuar padinë ndaj qeverisë federale, siç ka bërë Florida, mbi këtë çështje.

Rreth 40% e atyre që kualifikohen për një vaksinë në Alaska, të cilët janë 16 vjeç ose më të vjetër, janë plotësisht të vaksinuar, sipas departamentit shëndetësore. Zyrtarët e shëndetësisë kanë kërkuar mënyra të reja për të inkurajuar më shumë njerëz për të vaksinuar.

Alaska ishte shteti i parë që hoqi kufizimet e inokulimit të një vaksine Covid-19 teksa muajin e kaluar ajo hapi të drejtën për cilindo 16 vjeç ose më i vjetër që jeton ose punon në shtet.

Heidi Hedberg, drejtori i Divizionit të Shëndetit Publik të departamentit të shëndetit shtetëror, tha se ekziston një furnizim i bollshëm i vaksinave. Ajo tha se programi i aeroportit do të ofrojë vaksinat me dy doza Pfizer ose Moderna.

Hedberg tha se zyrtarët po dëgjojnë nga shtetet e tjera se ka “shumë disponueshmëri të vaksinave”, kështu që nëse udhëtarët nuk janë akoma në Alaskë kur është koha për dozën e tyre të dytë, ata mund të ndjekin nga një klinikë ose me ofruesin e tyre kur të kthehen në shtëpi, tha ajo.

“Ata do të duhet të sigurohen që nëse doza e tyre e parë do të ishte me Pfizer, për shembull, që doza e tyre e dytë është Pfizer”, tha Hedberg.

Përshtatur nga Associated Press për Albanian Post

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore