Lajme

A ka ndonjë mënyrë për të ngadalësuar përkeqësimin e simptomave të Parkinsonit?


Ka një pyetje për të cilën gjithmonë ka interes.

A është përkeqësimi gjithmonë i ngadalshëm kur diagnostikohesh me Parkinson apo mund të përshpejtohet?

Dhe neurologia Daniela Calandrella, në Fondacionin Grisons për sëmundjen e Parkinsonit, ka dhënë përgjigje.

Sipas saj, sëmundja e Parkinsonit është kronike dhe e shumanshme, me paraqitjen, kursin dhe përgjigjen ndaj trajtimit që mund të ndryshojë në mënyrë të konsiderueshme midis individëve dhe midis gjinive.

Parkinsoni mund të mos ekzistojë si një entitet i vetëm, megjithëse pacientët ndajnë mekanizma të përbashkët patogjenetike që rezultojnë në vdekjen e përshpejtuar të neuroneve, kryesisht të neuroneve dopaminergjike të substancës së zezë cerebrale.

Kjo humbje progresive e neuroneve në qarkun dopaminergjik, por edhe në qarqet e tjera të trurit, motorikë dhe jo motorikë, është pjesërisht përgjegjëse për përkeqësimin gradual të sëmundjes.

Përkeqësimi i shpejtë në përgjithësi, sipas mjekes, nuk është tipik dhe gjithmonë duhet të hetohet tërësisht me neurologun.

Sëmundja e Parkinsonit është progresive, por shumica e pacientëve jetojnë gjatë dhe në gjendje shumë të mirë.

Studiuesit u përpoqën të identifikonin parashikuesit e përkeqësimit të simptomave motorike, ndër të cilët ekziston rreziku i rritur kardiovaskular dhe mënyra e jetesës që mund të modifikojnë përparimin e çrregullimeve dhe të ndikojnë në rrezikun e vdekshmërisë, ndër të cilët ushtrimi i një aktiviteti të rregullt fizik.

Ushtrimet fizike, një dietë e përshtatshme, monitorimi i çdo sëmundjeje shoqëruese dhe rreziku kardiovaskular mund të ndihmojnë në ruajtjen e kontrollit të mirë të simptomave të Parkinsonit.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore