Jetesë & Stil

A është fëmija juaj ngacmues apo viktimë?


Nuk është e lehtë për prindërit të dinë nëse fëmija i tyre po ngacmohet dhe është akoma më e vështirë për ta, të pranojnë se i vogli i tyre i ëmbël në të vërtetë mund të jetë një ngacmues.

Gjithmonë do të ketë prindër që shohin të gjitha shenjat se fëmija i tyre po ngacmon fëmijët e tjerë, por që zgjedhin ta injorojnë atë fakt.

“Ai është thjesht një fëmijë”, “thjesht po luajnë”, “është vetëm një shaka”, janë fraza që mund t’i keni dëgjuar shpesh.

Por ngacmimi nuk është një shaka. Ka ndikuar në depresion të fëmijëve si dhe vendimmarrje për jetë a vdekje. Në kohët moderne, teknologjia e ka çuar ngacmimin në nivele të reja.

Fëmijët nuk mund të ikin më në shtëpitë e tyre për t’u strehuar. Në vend të kësaj, ngacmimi i ndjek ata në celularët dhe llogaritë e mediave sociale në mënyrë që disa fëmijë të jenë viktima të ngacmimit 24 orë në ditë, shtatë ditë në javë.

Nëse fëmija juaj po ngacmohet, merrni ndihmë. Nëse fëmija juaj ngacmon, përsëri merrni ndihmë. Sido që të jetë, fëmija i dikujt po dëmtohet.

Shenjat që një fëmijë po ngacmohet:

Lëndime të pashpjegueshme, veshje, libra, pajisje elektronike ose bizhuteri të humbura ose të shkatërruara, dhimbje koke të shpeshta ose dhimbje stomaku, ndjenjë të sëmurë ose sëmundje false.

Ndryshimet në zakonet e të ngrënit, të tilla si kapërcimi i vakteve papritmas ose ngrënia e tepërt, vështirësi në gjumë ose makthe të shpeshta.

Ulja e notave, humbja e interesit për punët e shkollës ose mos dëshira për të shkuar në shkollë, humbja e papritur e miqve ose shmangia e situatave shoqërore.

Ndjenjat e pafuqisë ose vetëvlerësimit të ulët. Sjelljet vetë shkatërruese si ikja nga shtëpia, dëmtimi i vetvetes dhe biseda për vetëvrasje.

Shenjat që një fëmijë po ngacmon të tjerët:

Nëse vini re se fëmija juaj papritmas po merr shumë vëmendje shtesë nga shokët e klasës, kjo mund të jetë një lloj shenje.

Kanë miq që ngacmojnë të tjerët, janë gjithnjë e më agresivë, dërgohen shpesh në zyrën e drejtorit.

Kanë para shtesë të pashpjegueshme ose sende të reja, fajësojnë të tjerët për problemet e tyre.

Nuk marrin përgjegjësi për veprimet e tyre, janë konkurrues dhe shqetësohen për reputacionin ose popullaritetin e tyre.

Edhe pse ka ende shumë njerëz që besojnë se ngacmimi është një pjesë e padëmshme e rritjes, kjo nuk mund të jetë më larg së vërtetës.

Fëmijët që përjetojnë ngacmim janë në rrezik të një rezultati negativ shëndetësor dhe arsimor.

Fatkeqësisht, efektet e ngacmimit nuk përfundojnë domosdoshmërish kur shkolla të mbarojë. Në fakt, disa studime kanë treguar se fëmijët që ngacmohen kanë një rrezik në rritje të çrregullimeve depresive dhe nevojën për trajtim psikiatrik më vonë gjatë jetës.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore