Teknologji

40 metra nën detin Baltik, për një tunel 18 kilometërsh që do të lidhë Danimarkën me Gjermaninë


Duke zbritur deri në 40 metra nën Detin Baltik, tuneli më i gjatë në botë do të lidhë Danimarkën dhe Gjermaninë, duke ulur kohën e udhëtimit midis dy vendeve kur të hapet në vitin 2029.

Pas më shumë se një dekade planifikimi, ndërtimi filloi në tunelin Fehmarnbelt në vitin 2020.

Tuneli, i cili do të jetë 18 kilometra (11.1 milje) i gjatë, është një nga projektet më të mëdha të infrastrukturës në Evropë, me një buxhet ndërtimi prej mbi 7 miliardë euro (7.1 miliardë dollarë).

Për krahasim, tuneli i Kanalit 50 kilometra (31 milje) që lidh Anglinë dhe Francën, i përfunduar në 1993, kushtoi ekuivalentin e 12 miliardë paund (13.6 milionë dollarë) në paratë e sotme.

Ai do të ndërtohet përgjatë Brezit Fehmarn, një ngushticë midis ishullit gjerman të Fehmarn dhe ishullit danez të Lolland, dhe është projektuar si një alternativë.

Aty ku kalimi tani zgjat 45 minuta me traget, do të duhen vetëm shtatë minuta me tren dhe 10 minuta me makinë.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore