Lajme

Zyrtarët e ambasadës izraelite u përpoqën të ndikonin në gjykatat në Mbretërinë e Bashkuar


Zyrtarët e ambasadës izraelite në Londër u përpoqën të detyronin zyrën e prokurorit të përgjithshëm të ndërhynte në çështjet gjyqësore të Mbretërisë së Bashkuar në lidhje me ndjekjen penale të protestuesve, sugjerojnë dokumentet.

Këto të fundit, të marra përmes një kërkese për lirinë e informacionit (FoI) nga Palestine Action, tregojnë se zyrtarët e ambasadës kërkuan presion që drejtori i përgjithshëm i zyrës së Prokurorit të Përgjithshëm (AGO), Douglas Wilson, të ndërhynte në rastet që lidhen me protestat në tokën e Mbretërisë së Bashkuar.

Megjithëse dokumentet janë redaktuar shumë dhe kështu nuk tregojnë specifikat e asaj që kërkuan zyrtarët izraelitë, një email i dërguar nga Wilson për përfaqësuesit e ambasadës pas një takimi thotë: “siç kemi vërejtur, Shërbimi i Prokurorisë së Kurorës merr vendimet e veta të ndjekjes penale dhe menaxhon në mënyrë të pavarur çështjet e tij”.

“Oficerët e ligjit nuk janë në gjendje të ndërhyjnë në një rast individual ose të komentojnë për çështje që lidhen me procedimet aktive”.

Procesverbalet e takimit i referohen në mënyrë të ngjashme Wilson-it “duke vënë në dukje pavarësinë operacionale të SPSH-së dhe ndjeshmërinë e angazhimit me ta në rastet individuale”.

Email-i i Wilson, nga maji i vitit të kaluar, gjithashtu informoi zyrtarët për miratimin mbretëror të Aktit të diskutueshëm të Policisë, Krimit, Gjykatave dhe Dënimeve, i cili futi kufizime të rënda në protestë dhe referimin e prokurorit të përgjithshëm të çështjes së protestës së statujës së Colston në gjykatën e apelit.

Referimi bëri që gjyqtarët të vendosnin se protestuesit e akuzuar për dëme “të rëndësishme” penale nuk mund të mbështeteshin në mbrojtjen e të drejtave të njeriut kur ishin në gjyq, duke kufizuar më tej të drejtën për të protestuar.

Duke iu përgjigjur kërkesës së FoI, AGO justifikoi redaksionet, duke thënë se zbulimi “do të kishte të ngjarë të paragjykonte marrëdhëniet e Mbretërisë së Bashkuar me Izraelin”.

Palestine Action është një grup aktivistësh që synon kryesisht fabrikat në Mbretërinë e Bashkuar të prodhuesit izraelit të armëve Elbit Systems.

Pas vendimit të gjykatës së apelit në Colston, aktivistët e Palestine Action, si protestuesit mjedisorë, janë dënuar në raste të ngjashme me ato për të cilat ishin liruar në të kaluarën me mbrojtjen e të drejtave të njeriut.

Lydia Dagostino, drejtoresha e avokatëve të Kellys, e cila mbron aktivistët e Palestinës Action, tha: “Zbulimi ngre një sërë pyetjesh, jo vetëm nëse ky takim kishte të bënte me grupin e veprimit të drejtpërdrejtë Palestine Action.

Është e qartë se duhet të ketë hetime të mëtejshme për sa i përket shkallës në të cilën ka pasur ndonjë përpjekje nga ndonjë përfaqësues nga ambasada izraelite për të ndikuar në rastet që përfshijnë aktivistë.

Në shkurt të këtij viti, kishte korrespondencë midis zyrtarëve të ambasadës dhe Wilson për arrestime private në MB për krime të dyshuara lufte. Përsëri, detajet e kërkesës izraelite u redaktuan, por në të kaluarën gjykatat britanike kanë lëshuar urdhër për zyrtarë të lartë izraelitë, duke përfshirë Tzipi Livni, e cila u lëshua me një urdhër në vitin 2009.

Në përgjigje, Wilson shpjegoi se si janë shtrënguar procedurat rreth lëshimit të urdhër-arresteve private, me pëlqimin e drejtorit të prokurorisë publike që tani kërkohet. Ai këshilloi gjithashtu se ishte e mundur të aplikohej në Zyrën e Jashtme, Komonuelthit dhe Zhvillimit për “imunitetin e misionit të veçantë”, një status i rrallë i përdorur, i dhënë më parë për Livni, i cili i jep imunitet nga ndjekja penale për “një mision të përkohshëm, që përfaqëson një shtet”.

Mes protestave të mëdha publike, koalicioni qeverisës izraelit – më anti-arab në historinë e vendit – miratoi muajin e kaluar një ligj që kufizoi fuqinë e gjyqësorit të tij për të përmbysur ligjet. Besohet se ka qenë – të paktën pjesërisht – i motivuar nga dëshira për të mbrojtur kryeministrin, Benjamin Netanyahu, nga akuzat për korrupsion.

Një zëdhënës i ambasadës izraelite tha se ajo respekton pavarësinë e sistemit gjyqësor britanik dhe “në asnjë rrethanë nuk do të ndërhyjë në procedurat ligjore të Mbretërisë së Bashkuar”.

Ata shtuan: “Si pjesë e punës së saj të vazhdueshme, ambasada e Izraelit ndërgjegjëson për sulmet e rënda kundër subjekteve që lidhen me Izraelin”.

Marrë nga The Guardian, përshtatur për Albanian Post

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore