Shqipëria

‘Zgjerimi i bllokimit’ të Ballkanit Perëndimor


Kancelarja e Gjermanisë, Angela Merkel, gjatë vizitës së saj të fundit si kancelare, me gjashtë krerët e vendeve të Ballkanit Perëndimor,Tiranë, 14 shtator 2021

“Kancelarja Angela Merkel promovoi edhe një herë zgjerimin e Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor. Të dhënat e saj në këtë pikë gjatë viteve të fundit janë të pakta”.

Kështu do ta cilësonte analisti gjerman Wolf-Christian Ulrich takimin e fundit si kancelare të Angela Merkel-it, të një dite më parë në Tiranë, me gjashtë liderët e vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Ulrich u ndal te fjalimi i saj në Beograd, Serbi, të hënën e 13 shtatorit: “Është me interes gjeostrategjik absolut që t’i pranojë shtetet e Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian”. Ajo përsëriti një mantër që e kishte recituar prej vitesh.

Por pengesat në këtë rrugë, sipas tij, mbeten të larta. Kjo, për dy arsye.

Pikë së pari, ka rezerva në BE, për shembull nga Franca – ku ata nuk duan të sjellin më shumë vende në tryezë pas zgjerimit të BE-së në lindje.

Dhe së dyti, situata në Ballkanin Perëndimor nuk ka ndryshuar ndjeshëm vitet e fundit: korrupsioni, mungesa e sundimit të ligjit, administrata e dobët, mungesa e bashkëpunimit – e gjithë kjo e bën të vështirë të kesh një perspektivë të besueshme.

Mediat e pavarura dhe shoqatat civile janë nën një presion në rritje. Ky është rasti tipik me një ndër vendet kandidate të anëtarësimit në BE, Serbinë.

Keqardhja e presidentit serb për fundin e epokës së Merkel-it

Ju mund të thoni që presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç, është i trishtuar për largimin e kancelares gjermane.

Kancelarja gjermane, Angela Merkel dhe presidenti serb, Aleksandar Vuçiç

Ulrich ngre pyetjen se, kush po na thërret tani për të ndërtuar rrugë dhe hekurudha së bashku, në vend që të grindemi për gardhin?

Sipas tij, Vuçiç njëherë e pyet kancelaren dhe më pas e lajkaton: “Uroj që këtu të ndihesh si në shtëpinë tënde”. Kancelarja, “faleminderit”. Pastaj ajo inkurajon presidentin që “të ndërmarrë hapa të mëtejshëm drejt sundimit të ligjit, demokracisë dhe një shumësie të shoqërisë civile”.

Të rinjtë për BE-në

Më tej, analisti Ulrich thotë se miratimi i të rinjve për t’u bashkuar me BE-në, është duke rënë.

Sipas tij, shumë të rinj në Serbi bëjnë pyetjen se, “Cilat hapa të mëtejshëm?”- a nuk ishte më shumë një pengesë në aspektin e demokracisë nën presidencën e Vuçiç-it?

Kritikat e tyre, sipas Ulrich, për Merkele dhe BE-në, janë të tilla, si: Në vend që të denoncojnë publikisht korrupsionin dhe të bëjnë thirrje të qartë për demokraci dhe sundim të ligjit, kancelarja dhe gjykata e BE-së po i drejtohen përfaqësuesit të këtij sistemi.

Sondazhet në Serbi tregojnë se miratimi i të rinjve për anëtarësimin e Serbisë në BE është drejt rënies. Por lind pyetja se pse i përkisni një BE-je që shtrëngon duart me autokratin?

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç

Vuçiç di si të luajë kundër BE-së, Rusisë dhe Kinës, si investitorë dhe fuqi politike në Ballkan kundër njëri-tjetrit.

Qeveria serbe ende ngurron të njohë pavarësinë e Kosovës dhe, sipas kritikëve, mbështet separatistët serbë në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe Mal të Zi.

Korrupsioni në vend është një problem i madh për ekonominë serbe. Të rinjtë serbë, që mund të bëjnë diçka, votojnë me këmbët e tyre dhe largohen.

Procesi i zgjerimit të BE-së ngeci

Situata në Serbi është një shembull se sa i vështirë, kompleks dhe i gërshetuar është procesi i zgjerimit të BE-së në Ballkanin Perëndimor.

Dëgjohet se pranimi i Ballkanit Perëndimor në BE është një çështje afër zemrës së Kancelares. Të martën, Angela Merkel u takua me krerët e qeverive të Ballkanit Perëndimor në Tiranë, kryeqytetin e Shqipërisë.

Në vitin 2014 ajo mori këtë raund bisedimesh: Gjyqi i Berlinit. Një format i veçantë që solli në diskutim shtetet konfliktuale në mënyrë që të bëjë real perspektivën e BE-së në jug-lindje. Të dhënat e shtatë viteve të fundit janë shqetësuese: procesi i zgjerimit nuk po arrin askund.

Nisja e “Procesit të Berlinit”, gusht 2014. Kancelarja gjermane Angela Merkel me krerët e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor, me presidentin francez Emmanuel Macron dhe përfaqësues të BE-së.
Shtetet e Ballkanit që po negociojnë për t’u bashkuar me BE-në

BE-ja mbështet anëtarësimin e ardhshëm të gjashtë shteteve të Ballkanit Perëndimor. Përkatësisht Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi dhe Serbia, të cilat janë secila në faza të ndryshme të procesit të pranimit.

BE-ja tashmë është duke negociuar me vendet kandidate Malin e Zi (që nga viti 2012), Serbinë (që nga viti 2014), Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut (që nga viti 2020).

Bosnja dhe Hercegovina (aplikimi për anëtarësim u dorëzua në shkurt 2016) dhe Kosova, nga ana tjetër, nuk kanë ende statusin e kandidatit, por konsiderohen vende potenciale kandidate.

BE-ja ka përfunduar të ashtuquajturat marrëveshje stabilizimi dhe shoqërimi me të gjashtë shtetet e Ballkanit Perëndimor.

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama dhe Kancelarja e Gjermanisë, Angela Merkel, gjatë vizitës së saj të fundit si kancelare, Tiranë, 14 shtator 2021

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore