Shqipëria

Zgjerimi i BE-së do të përfaqësonte një dëshmi të përkushtimit për një integrim më të madh rajonal


Zgjerimi i Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor vazhdon të jetë një temë shumë aktuale dhe e debatuar.

Disa vende të rajonit, si Mali i Zi, Serbia, Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Bosnjë dhe Hercegovina, kanë shprehur interesimin e tyre për t’u anëtarësuar në Bashkimin Evropian, duke shënuar një moment historik të rëndësishëm për stabilitetin dhe prosperitetin e rajonit.

BE-ja ka zhvilluar një politikë për të mbështetur integrimin gradual të vendeve të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian.

Më 1 korrik 2013, Kroacia u bë e para nga shtatë vendet që u anëtarësuan në BE, ndërsa Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia janë vende kandidate. Filluan negociatat e anëtarësimit dhe hapën kapitujt e negociatave me Malin e Zi dhe Serbinë, negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut u hapën në korrik 2022 dhe Kosova aplikoi për anëtarësim në BE në dhjetor 2022.

Bashkimi Evropian gjithmonë ka promovuar paqen, demokracinë dhe bashkëpunimin ndërmjet shteteve anëtare, dhe zgjerimi në Ballkanin Perëndimor do të ishte një dëshmi e përkushtimit për një integrim më të madh rajonal. Megjithatë, ky proces i zgjerimit kërkon vlerësim të kujdesshëm dhe përputhje me kriteret e anëtarësimit të vendosura nga BE-ja, të cilat kanë të bëjnë me demokracinë, respektimin e të drejtave të njeriut, sundimin e ligjit dhe aftësinë për t’u përshtatur me standardet evropiane.

Ballkani Perëndimor ka qenë një rajon i rrënuar nga konfliktet dhe tensionet gjatë historisë, por vitet e fundit ka pasur përparim të rëndësishëm drejt stabilizimit dhe pajtimit. Anëtarësimi në Bashkimin Evropian do të ofronte një nxitje dhe udhëzim për të vazhduar në këtë rrugë, duke nxitur bashkëpunimin ekonomik, zhvillimin e qëndrueshëm dhe krijimin e mundësive për të rinjtë.

Një aspekt tjetër i rëndësishëm i zgjerimit është mundësia e luftimit të korrupsionit dhe krimit të organizuar në rajon. Bashkimi Evropian mund të ofrojë mbështetje dhe mbikëqyrje më të ngushtë për të forcuar sistemin gjyqësor dhe institucionet demokratike, duke ndihmuar në përmirësimin e cilësisë së jetës së qytetarëve dhe tërheqjen e investimeve të huaja.

Megjithatë, zgjerimi nuk është pa sfidat dhe shqetësimet e tij. Disa vende anëtare të BE-së po pyesin për pasojat e hyrjes së Ballkanit Perëndimor në ekonominë dhe sigurinë evropiane. Për më tepër, ka ende probleme të shumta të pazgjidhura në rajon, siç janë konfliktet ndëretnike dhe çështjet territoriale, të cilat kërkojnë vëmendjen dhe angazhimin e të gjithë aktorëve të përfshirë.

Një çështje tjetër e debatuar është ajo e zgjerimit gradual ose të njëkohshëm. Disa argumentojnë se do të ishte e preferueshme të pranoheshin vendet e interesuara për anëtarësim një nga një, duke siguruar kështu që secili të përmbushë kriteret e kërkuara. Të tjerë, megjithatë, argumentojnë se anëtarësimi i njëkohshëm do të ishte i preferueshëm për të shmangur ndarjet në rajon dhe për të nxitur bashkëpunimin midis vendeve të përfshira.

Procesi i zgjerimit në 6 vendet e Ballkanit Perëndimor ka zbehur për një kohë të gjatë, midis disa, pak, momenteve të rinisjes dhe shumë, të gjata, ngërçeve. Perspektiva duket se ka kaluar në një të ardhme gjithnjë e më të pasigurt dhe të largët për dy vendet që ishin, vetëm pak vite më parë, në një pozicion më të avancuar (Serbia dhe Mali i Zi), por shumë pak përparim është bërë për dy situatat gjithnjë e më komplekse. dhe problemet (Bosnje-Hercegovina dhe Kosova) dhe ka parë shtyrje të vazhdueshme deri në korrik 2022 për dy vendet e tjera, të cilat, pas përpjekjeve të mëdha, ishin gati prej vitesh që Komisioni Evropian të fillonte negociatat e anëtarësimit (Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut). , edhe për shkak të një bllokade të mëtejshme dyvjeçare të vendosur nga Bullgaria ndaj Maqedonisë së Veriut, në lidhje me pretendimet historike dhe kulturore të bëra për një të kaluar të gjatë dhe pak të ardhme.

Kjo ka lënë gjithnjë e më shumë hapësirë ​​për shpalosjen e interesave të jashtme, nga Rusia në Kinë, nga Turqia në disa vende të Gjirit. Me një shkatërrim të pashmangshëm të perspektivave të vendeve individuale dhe gjithashtu me rikthimin e konflikteve akute në situata tashmë kritike (shih Kosovë/Serbi).

Shumë shpresa ishin varur te Presidenca bullgare e Bashkimit Evropian në gjysmën e parë të 2018-ës, e cila synonte një rinisje vendimtare të procesit, siç u përsërit me zë të lartë dhe qartë në konkluzionet e samitit evropian në Sofje. E njëjta shtytje u përsërit në Zagreb (2020), Brdo (2021) dhe Bruksel (2022).

Prandaj, një marrëdhënie e ndërlikuar me Bashkimin Evropian, në të cilën është e vështirë të gjesh në realitet forcën e atij premtimi politik për një të ardhme evropiane të integrimit, për të garantuar paqen dhe prosperitetin për rajonin dhe për vetë Evropën. Italia po përpiqet gjithashtu të rinisë fuqishëm vëmendjen e saj drejt zonës së Ballkanit, e cila është konsideruar gjithmonë një rajon prioritar për vendin tonë.

Me vendosjen e qeverisë Meloni, vetë ministri i Jashtëm Antonio Tajani vizitoi shumicën e vendeve për të “forcuar më tej koordinimin në Evropë për të vendosur agjendën e BE-së drejt rajonit tonë”, sipas asaj që ai e përcaktoi si “Diplomaci për Rritje”, krahas prioritetet e sigurisë dhe migracionit, sepse për Tajanin Ballkani Perëndimor vazhdon të përfaqësojë një rajon strategjik për politikën e jashtme italiane, si “stabiliteti i vendit tonë dhe i të gjithë Evropës”.

Prandaj, ky është aspekti më i rëndësishëm i arsyetimit të tij: “integrimi në BE duhet të jetë rruga kryesore drejt stabilizimit të rajonit”, e cila është bërë edhe më e nevojshme pas konfliktit me Ukrainën dhe dobësive evidente të kësaj zone.

Pavarësisht këtyre sfidave, zgjerimi në Ballkanin Perëndimor paraqet një mundësi të madhe për Bashkimin Evropian që të afirmojë praninë dhe rolin e tij si garantues i stabilitetit dhe demokracisë në Evropë. Është një proces kompleks dhe i gjatë, që kërkon angazhim, kohë dhe burime nga të gjithë anëtarët e BE-së, por mund të sjellë përfitime të rëndësishme për rajonin dhe për Bashkimin në tërësi.

Përvojat e kaluara të zgjerimit të BE-së kanë treguar se integrimi evropian është një mjet i vlefshëm për promovimin e paqes, prosperitetit dhe mirëqenies së qytetarëve të saj.

Marrë nga Farodi Roma, përshtatur për Albanian Post

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore