Lajme

Zgjedhjet në Norvegji: Laburistët festojnë, Solberg pranon humbjen


Kryeministrja në ikje e Norvegjisë, Erna Solberg

Kryeministrja konservatore e Norvegjisë, Erna Solberg, të hënën vonë, ka pranuar humbjen përballë opozitës së qendrës së majtë.

Pas tetë viteve në krye të vendit, laburistët i dhanë fund qeverisjes së konservatorëve.

“Puna e qeverisë konservatore ka përfunduar për këtë kohë”, u tha Solberg mbështetësve të hënën. “Unë dua të përgëzoj Jonas Gahr Støre, i cili tani duket se ka një shumicë të qartë për ndryshimin e qeverisë”.

Udhëheqësi i Punës, Laburisti Jonas Gahr Støre, shfaqi entuziazmin e tij për fitoren e arritur. Støre siguroi 48 vende në Parlamentin e Norvegjisë me 169 vende. Pavarësisht kësaj, ai nuk formon shumicën prej 88 deputetësh për të drejtuar vendin, prandaj pritet një koalicion trepartiak.

Konservatorët e Solberg fituan 37 vende të parashikuara, tetë më pak se në vitin 2017, me partnerët e tyre të koalicionit, Kristian Demokratët dhe partinë anti-emigrant Progres.

Kjo e fundit u largua nga qeveria në vitin 2019, duke hequr gjithashtu deputetët.

Udhëheqësi i Partisë së Punës, Jonas Gahr Støre. 

Sidoqoftë, aleanca e mundshme e Støre me partinë Qendra agrare, me 26 vende dhe e majta socialiste, me 13, është e ndarë për çështjet kryesore, duke përfshirë nëse do të kërkohet gjithashtu mbështetja e dy partive më të vogla të së majtës, partisë së Kuqe komuniste dhe të Gjelbërve.

Edhe një koalicion trepalësh i prirur nga e majta do të kërkonte që kryeministri i ardhshëm t’i bindte partnerët e tij të mundshëm për të bërë kompromis mbi një sërë politikash, nga e ardhmja e industrisë së naftës dhe pronësisë private deri te marrëdhëniet e Norvegjisë me Bashkimin Evropian.

Audun Lysbakken, udhëheqës i së Majtës Socialiste, i cili favorizon një aleancë më të gjerë me pesë parti, parashikoi që bisedimet e koalicionit do të ishin të vështira.

Negociatat mund të kenë një ndikim të madh në prodhimin e karburanteve fosile në prodhuesin më të madh të naftës dhe gazit në Evropën Perëndimore, me të Majtën Socialiste që kundërshton eksplorimin e mëtejshëm dhe të Gjelbrit, natyrisht për shtatë deputetë, duke kërkuar ndalimin e prodhimit deri në vitin 2035.

Audun Lysbakken, Udhëheqës i së Majtës Socialiste.

Ndryshimi i klimës dhe pabarazia ekonomike dominuan fushatën zgjedhore pas publikimit muajin e kaluar të paralajmërimit të ashpër të Panelit Ndërqeveritar të OKB -së, se ngrohja globale është afër daljes jashtë kontrollit.

Partia konservatore dhe Laburistët mbrojnë një tërheqje graduale nga nafta dhe gazi, të cilat përbëjnë 14% të PBB-së së Norvegjisë dhe 40% të eksporteve, sigurojnë 160 mijë vende pune të drejtpërdrejta dhe kanë ndihmuar vendin me një fond prej 1.2 trilionë eurosh (1tn £) të pasurisë sovrane.

Ata argumentojnë se firmat e naftës kanë nevojë për kohë për të përshtatur aftësitë e tyre inxhinierike për të ndjekur teknologjitë e gjelbra.

“Unë besoj se thirrja e kohës në industrinë tonë të naftës dhe gazit është politika e gabuar industriale dhe politika e gabuar e klimës”, tha Støre pas votimit.

Vëzhguesit kanë thënë se ndarjet e mundshme të koalicionit mbi këtë çështje mund të rezultojnë në një kompromis që do të përfshinte përjashtimin e disa ujërave për kërkimet e ardhshme të naftës, veçanërisht në Arktik.

Støre ka thënë se qeveria e tij do të përqendrohet në uljen e emetimeve të karbonit në vend, në përputhje me Marrëveshjen e Parisit të vitit 2015, por hedh poshtë çdo ultimatum mbi politikën e energjisë.

“Erna e Hekurt”

Në pushtet që nga viti 2013, ajo shtyu një vizion më pragmatik për Norvegjinë, duke fituar pseudonimin “Erna e Hekurt”.

Në detyrë, ajo mbikëqyri forcimin e kontrolleve të imigracionit dhe favorizoi uljen e taksave për të rritur ekonominë e vendit.

Ajo e drejtoi Norvegjinë përmes pandemisë COVID-19, por, ndërsa vendi shkoi relativisht mirë. Megjithatë, ajo u përball me një reagim të ashpër mbi pabarazinë ekonomike dhe reformat jopopullore të sektorit publik.

Në prill të këtij viti, kryeministrja u gjobit nga policia për shkeljen e rregullave të distancimit shoqëror në mbledhjen e ditëlindjes së saj, duke dëmtuar më tej reputacionin e saj.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore