Shqipëria

Winy Maas: Koha është tani – Vizioni im për Bregdetin Shqiptar


Në botën e arkitekturës dhe urbanizmit, Winy Maas ka fituar një reputacion të shkëlqyer për aftësinë e tij për të transformuar mjediset urbane dhe natyrore në mënyra që i bëjnë të dyja më të qëndrueshme dhe estetikisht të këndshme.

Si bashkëthemelues i firmës ndërkombëtare të arkitekturës MVRDV, Maas është i njohur për qasjet e tij inovative dhe vizionare në projektet urbane që shpesh sfidojnë konvencionet dhe i japin përparësi harmonisë me natyrën.

Për Maas, bregdeti shqiptar përfaqëson një mundësi unike për të zbatuar parimet e tij të dizajnit në një peizazh që është njëkohësisht i mrekullueshëm dhe sfidues.

Winy Maas beson se bregdeti shqiptar ka një potencial të jashtëzakonshëm që meriton vëmendje dhe veprim të menjëhershëm.

Nëpërmjet punës së tij me “MVRDV”, Maas ka treguar se është një mjeshtër i integrimit të natyrës me arkitekturën bashkëkohore.

Ai ka shprehur shpesh se “arkitektura duhet të respektojë dhe të përmirësojë mjedisin, jo ta shkatërrojë atë.”

Ky parim themelor reflektohet në vizionin e tij për bregdetin shqiptar, ku ai propozon një kombinim të dizajnit inovativ dhe mbrojtjes së mjedisit për të krijuar një destinacion të qëndrueshëm turistik.

Ai ka folur për herë të parë për Albanian Post, për idenë e tij për zhvillimin e Bregdetit shqiptar.

Një vizion nga Kryeministri shqiptar duhet të jetë i domosdoshëm që tani sepse, Edi Rama ka shprehur një vizion të guximshëm për të ardhmen e Shqipërisë, duke theksuar potencialin unik të peizazheve natyrore të vendit.

Ai parashikon një bregdet që jo vetëm tërheq turistë, por gjithashtu vendos një standard për zhvillimin e qëndrueshëm dhe harmoninë ekologjike.

Bregdeti Shqiptar: Një Histori me Dy Realitete

Maas përshkruan bregdetin shqiptar si të merituar për vëmendje dhe veprim të menjëhershëm.

“Ai ka disa nga thesaret natyrore më të bukura”, thotë ai për Albanian Post, duke përmendur “gërxhet e mrekullueshme, plazhet e bukura dhe lagunat e mahnitshme”.

Megjithatë, kjo bukuri dëmtohet nga disa gjëra të mjeruara, nga “urbanizmat më të tmerrshme”, duke përfshirë rrugë të këqija, ndërtesa të papërfunduara dhe industritë e papërshtatshme të kohës së kaluar.

Zhvillimi i Një Koncepti për Bregdetin

Për të mbrojtur dhe zhvilluar këtë bregdet, Maas argumenton se është i nevojshëm një koncept i qartë.

“Çfarë është bregdeti shqiptar? Çfarë modeli mund të shfaqet këtu?” pyet ai.

Koncepti i një pastërtie bashkëkohore është një temë e përsëritur në propozimet e tij, duke sugjeruar se mjedisi natyror dhe ai i ndërtuar mund të bashkëjetojnë në harmoni nëse dizajnohen me kujdes.

Hapat Kryesorë për Transformimin

Maas përshkruan disa hapa thelbësorë për të transformuar bregdetin shqiptar në një parajsë të qëndrueshme:

1 – Ekipi i Dizajnit: Krijimi i një ekipi të dedikuar dizajni për të mbikëqyrur zhvillimin e bregdetit.

2 – Mbrojtja; Zbatimi i masave mbrojtëse për detin dhe zonat bregdetare.

3 – Pastrimi; Zgjidhja e problemeve të ndotjes duke mbyllur sistemet e kanalizimeve dhe rregulluar vendgrumbullimet.

4 – Buffering Natyror; Përmirësimi dhe mbrojtja e zonave natyrore rreth lagunave, dunave dhe plazheve.

5 – Buffering i Ujit; Zbatimi i masave për të kundërshtuar thatësirën në rritje.

6 – Mbyllja e Rrugëve; Parandalimi i urbanizimit të padëshiruar duke kontrolluar aksesin e rrugëve.

7 – Mbrojtja e Trashëgimisë; Kombinimi i përpjekjeve për mbrojtjen e trashëgimisë me komunikimin efektiv.

8 – Pa Reklama; Eliminimi i tabelave dhe reklamave të papërshtatshme.

9 – Shembuj Arkitektonikë; Krijimi i projekteve arkitektonike referenciale që kombinojnë ekonominë me bukurinë natyrore.

10 – Kërkime Ekologjike; Mbështetja dhe zhvillimi i kërkimeve për të mbështetur këto nisma.

11 – Bordi i Vlerësimit; Krijimi i një bordi për të mbikëqyrur dhe vlerësuar projektet.

12 – Ligjet; Hartimi i ligjeve të reja të zonimit për të udhëhequr zhvillimin.

13 – Shembuj Referencialë; Zhvillimi i projekteve shembullore si hotelet me 5 yje dhe resortet miqësore me mjedisin.

14 – Rregullat; Përcaktimi i rregullave të qarta për arkitekturën dhe zhvillimin.

15 – Grupi Këshillimor; Formimi i një grupi këshillimor arkitektonik.

16 – Katalog i Udhëzimeve; Krijimi i një katalogu të mirëkuptimit të të bërit dhe të mos bërit.

17 – Promovimi; Zhvillimi i materialeve promovuese për të tërhequr dhe informuar palët e interesuara.

Imagjinimi i Një Bregdeti të pacenuar

Maas imagjinon një bregdet të pastër ku çdo element, nga aeroportet te fshatrat, bashkëjeton në mënyrë harmonike me peizazhin natyror.

Ky vizion përfshin “resorte dhe qytete të padukshme,” “resorte të mbuluara me rërë,” dhe “ishuj të rinj të mbuluar me gjelbërim”.

Ai propozon veçori tërheqëse si ura mbi gërxhe dhe ashensorë në shkëmbinj, që harmonizohen me natyrën në vend që ta dëmtojnë atë.

Kryeministri Rama është i përkushtuar ndaj vizionit të tij për bregdetin shqiptar, duke kuptuar se koha për veprim është tani.

Bregdeti shqiptar është në një pikë kthese, dhe me udhëzimet e Maas, potenciali për një transformim të jashtëzakonshëm është i arritshëm.

“Është tani ose kurrë”, thekson Maas, duke përmbledhur urgjencën dhe mundësinë në dorë.

Me planifikim strategjik, dizajn inovativ dhe përkushtim ndaj qëndrueshmërisë, bregdeti shqiptar mund të bëhet një destinacion kryesor për turistët në mbarë botën.

Ky transformim, i udhëhequr nga propozimet e mençura të Winy Maas dhe i mbështetur nga qeveria shqiptare, premton jo vetëm të përmirësojë bukurinë natyrore të vendit, por gjithashtu të vendosë një standard të ri për zhvillimin bregdetar.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore