Shqipëria

Vrojtimi, çmimet në restorantet shqiptare janë rritur me 30%


Turistët kanë vënë re se çmimet janë më të larta se zakonisht këto muajt e fundit në restorantet shqiptare.

Të paktën kështu tregon vrojtimi i realizuar nga “Travel Daily News”, e cila vazhdimisht kryen studime në lidhje me tregun ndërkombëtar të udhëtimeve.

Ajo shkruan se çmimet në restorante janë rritur nga 20% në 30% për shkak të disa faktorëve si rritja e kostove të ushqimit, mungesa e fuqisë punëtore, rritja e kërkesës dhe ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit.

Me kosto më të larta për vaktet, ajo u bën thirrje vizitorëve që të rregullojnë planet e tyre, të darkojnë më rrallë ose të zgjedhin opsione më të lira.

Kjo mund të jetë veçanërisht sfiduese për ata që udhëtojnë me një buxhet ose për familjet me shumë anëtarë.

Për më tepër, çmimet më të larta të restoranteve mund të ndikojnë gjithashtu në përvojën e përgjithshme të turistëve, pasi të ngrënit jashtë është shpesh një pjesë e madhe e eksplorimit të një vendi të ri dhe kuzhinës së tij.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se rritja e çmimeve nuk është unike për Shqipërinë, pasi shumë vende në mbarë botën kanë përjetuar sfida të ngjashme për shkak të rritjes së kostove të ushqimit, mungesës së fuqisë punëtore dhe ndërprerjeve të zinxhirit të furnizimit.

Në fund të fundit, turistët mund të kenë nevojë të jenë më të ndërgjegjshëm për shpenzimet e tyre dhe të bëjnë rregullime në përputhje me rrethanat, duke shijuar ende gjithçka që Shqipëria ka për të ofruar.

Rritja e kostove të ushqimit

Një nga arsyet kryesore për rritjen e çmimeve të restoranteve është rritja e kostove të ushqimit.

Ndërsa kostoja e përbërësve, si mishi, bulmeti dhe prodhimet, vazhdon të rritet, restoranteve u është dashur të rregullojnë çmimet e tyre në përputhje me rrethanat.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për restorantet më të vogla dhe të pavarura që mund të mos kenë të njëjtën fuqi blerëse si zinxhirët më të mëdhenj.

Mungesa e fuqisë punëtore

Një faktor tjetër që kontribuon në rritjen e çmimeve të restoranteve është mungesa e fuqisë punëtore.

Shumë restorante po përpiqen të gjejnë staf të mjaftueshëm për të përmbushur kërkesat për shërbimet e tyre.

Kjo ka rezultuar në rritjen e pagave për stafin ekzistues, si dhe nevojën për të punësuar personel të përkohshëm më të shtrenjtë ose për të paguar pagat jashtë orarit.

Kërkesa e rritur

Ndërsa ekonomia vazhdon të rikuperohet nga pandemia, më shumë njerëz po shkojnë për të ngrënë në restorante.

Kjo kërkesë e shtuar ka ushtruar presion mbi restorantet për të rritur çmimet e tyre për të ruajtur përfitimin.

Për më tepër, disa restoranteve u është dashur të kufizojnë kapacitetin e tyre për shkak të kufizimeve të COVID-19, duke çuar në rritjen e kërkesës për më pak tavolina të disponueshme.

Ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit

Së fundi, ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit kanë luajtur gjithashtu një rol në rritjen e çmimeve të restoranteve.

Pandemia ka çuar në ndërprerje në zinxhirin global të furnizimit, duke e bërë më të vështirë për restorantet të marrin përbërësit që u nevojiten.

Kjo ka çuar në çmime më të larta për përbërësit që janë në dispozicion, të cilat restorantet u është dashur t’ua kalojnë konsumatorëve.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore