Lajme

Volkswagen, marketing ekstrem apo abuzim me tregun?


Ndjesa zyrtare e paraqitur nga Volkswagen do të jetë e mjaftueshme për të shmangur fillimin e një hetimi zyrtar nga SEC dhe Bafin, përkatësisht autoritetet e tregut të Shteteve të Bashkuara dhe Gjermanisë, për të pandehurin e prillit që shpëtoi paraprakisht disa ditë më parë, me shtëpi në Wolfsburg?

Kjo është ajo që e përjavshmja “Milano Finanza” po kërkon në çështjen më të diskutuar të marketingut për momentin, përkatësisht atë të gënjeshtrës së prillit, e orkestruar nga Volkswagen.

Në fakt, nga faqja e saj në internet, gjigandi gjerman i automobilave kishte njoftuar se ishte i gatshëm të ndryshonte emrin e aktiviteteve të tij në Amerikë në “VoltsWagen” për të promovuar prodhimin e makinave elektrike.

Lajmi u duk i besueshëm edhe pasi reklama u hoq nga web-i pak më vonë, gjithashtu falë shpjegimeve fragmentare që vinin ndërkohë nga kompania.

“Për të komplikuar gjërat, shumë investitorë kanë ndier ngritjen e mundshme dhe kanë investuar në aksione, të cilat mbyllën tregtinë me një mbiçmim prej mbi 5% në bursën e Frankfurtit”.

“Akoma më e theksuar ishte lëvizja e ADR (letrat me vlerë që përfaqësonin aksionet e listuara në bursat jo-amerikane që mund të tregtohen në Shtetet e Bashkuara), të cilat u rritën deri në 16% brenda disa orësh”.

Për të dyja klasat e aksioneve, përmbysja erdhi më pas, kur kompania sqaroi skicat e çështjes një herë e përgjithmonë, të cilat, megjithatë, siç na informon Milano Finanza, mund të mos mbarojnë këtu.

Në përgjithësi, në fakt, në prani të rasteve të ngjashme, autoritetet e bursës fillojnë aktivitete monitorimi kryesisht të përqendruara në kornizën kohore në të cilën komunikimet kanë mbetur të arritshme për publikun dhe prodhojnë analiza të hollësishme për të kuptuar nëse janë manipuluar apo jo informacionet dhe aksionet ose tregtimi i brendshëm.

Nga ana tjetër, ajo që ndodhi me Volkswagen nuk përfaqëson një unicum. Në vitin 2018, themeluesi i Tesla-s, Elon Musk, njoftoi përmes Twitter-it “lajme të rëndësishme po vijnë” dhe disa orë më vonë ai foli për një “mospagim të afërt” të kompanisë.

Kjo, e shoqëruar me një foto të tij, mbështetur pa ndjenja në derën e një Tesla Model 3. Modeli më i fundit nga kompania Tesla.

“Të gjitha duke iu referuar – një kapitulli 14 e gjysmë – inekzistent të ligjit të falimentimit. Megjithëse e gjithë çështja ndodhi të dielën e 4 prillit, kur tregjet u hapën më 2 prill, aksionet e Tesla-s përfunduan në shënjestër të shitjeve dhe ranë me mbi 5%”.

“Historia nuk kaloi pa u vënë re nga sherifët e Komisionit Amerikan të Letrave me Vlerë dhe shkëmbimit: në fund të shtatorit të atij viti, pasi përfundoi hetimi për këtë çështje, Musk dhe Tesla (për moskontroll) u gjobitën secili me nga 20 milionë dollarë”.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore