Lajme

Viza pas Brexit rregullon një ‘katastrofë’ për artin, thotë drejtori i festivalit të Edinburgut


Drejtori në largim i festivalit ndërkombëtar të Edinburgut ka bërë thirrje që rregullat e vizave dhe eksporteve të Mbretërisë së Bashkuar të thjeshtohen shumë për t’i lejuar muzikantët dhe artistët të udhëtojnë shumë më lehtë jashtë shtetit.

Fergus Linehan, i cili drejton festivalin e tij të fundit ndërkombëtar muajin e ardhshëm, tha se rregullat e vizave të Mbretërisë së Bashkuar pas Brexit kishin qenë një “katastrofë” për artin dhe artistët duke mbytur bashkëpunimin dhe duke e bërë më të vështirë për artistët britanikë të udhëtojnë jashtë vendit.

Në një intervistë me “The Guardian”, ai i kërkoi qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar të prezantojë udhëtimin pa viza për artistët dhe të zgjidhë problemet e mëdha logjistike që prekin kompanitë që importojnë pajisje turistike në MB.

“Është e qartë, kur muzikantët shkojnë për të performuar në një vend tjetër, ata nuk do të vendosen në shtëpi. Nuk bëhet fjalë për këtë. Pra, lëvizje pa viza për njerëzit”, tha Linehan.

“Ne jemi pjesë e një ekosistemi. Ideja e dekurajimit të bashkëpunimit është një fatkeqësi në industrinë tonë”.

Linehan, një regjisor teatri i lindur në Dublin, i cili ka jetuar dhe punuar më parë në Australi, do ia dorëzojë frenat në tetor violinistes dhe fitueses të çmimit Grammy, Nicola Benedetti, pasi drejtoi festivalin ndërkombëtar për tetë vjet.

Drejtoresha e dytë më e re e festivalit, Benedetti do të ketë gjithashtu dallimin e të qenit gruaja e parë, skocezja e parë dhe muzikantja e parë që punon që nga themelimi i tij në 1947, pasi Evropa doli nga trauma e Luftës së Dytë Botërore.

Linehan tha se kriza politike mbi protokollin e Irlandës së Veriut, me qeverinë e Boris Johnson që kërcënoi se do të shkelte ligjin ndërkombëtar duke rishkruar në mënyrë të njëanshme një marrëveshje tregtare me BE-në, i kishte shtuar shumë tensionet me fqinjët e Mbretërisë së Bashkuar.

“Vullneti i mirë nuk është aty. Unë mendoj se shumë nga këto gjëra nuk janë aq komplekse”, tha ai.

Linehan tha se ishte i habitur që qeveria e Mbretërisë së Bashkuar nuk kishte parashikuar dhe planifikuar për ndikimet e Brexit-it të vështirë në tregun e punës duke i graduar gjërat më ngadalë, në mënyrë që banorët e Mbretërisë së Bashkuar të mund të trajnohen në shumë nga punët që merren në mënyrë rutinore nga emigrantët.

Ai tha se krizat globale me migracionin ishin bërë një temë tingëlluese për artistët, ndërsa ai po programonte festivalin e këtij viti.

Një prodhim i madh do të jetë Jungle Book Reimagined, një ripërpunim i klasikut të Rudyard Kipling nga koreografi Akram Khan, ku Moëgli është një refugjat klimatik që mbërrin në një qytet të shkretë të pretenduar nga kafshët e egra.

Linehan tha se ai priste që festivalet e gushtit të prodhonin një “taksë katartike” për audiencën dhe interpretuesit, pjesërisht për shkak të Brexit dhe problemeve të vazhdueshme të shkaktuara nga COVID dhe kriza e Ukrainës.

Rritja e kostove dhe mungesa e fuqisë punëtore ishin sfida të brendshme dhe logjistike që duheshin menaxhuar, tha ai, duke shtuar se njerëzit duhet të shihnin krizën aktuale ekonomike në kontekst: në 1947, kishte pak hotele në Edinburg dhe audienca kishte shumë pak para.

Përplasja bankare e vitit 2008 shkatërroi jetë dhe ekonomi, dhe votimi i Brexit në 2016 u pasua nga ngritje populiste nga Donald Trump në SHBA, Jair Bolsonaro në Brazil dhe Viktor Orbán në Hungari, tha ai.

“Është e jashtëzakonshme se si festivalet janë kaq elastike në këto momente të veçanta. Në momentet e pasigurisë së madhe, ne ndonjëherë varemi nga festimet e mëdha, dhe mendoj se Edinburgu në gusht forcohet gjatë kohërave të pasigurisë së madhe. Nuk mendoj se ndihet joserioze apo më pak e rëndësishme, sepse ne po i kalojmë të gjitha këto gjëra”.

Marrë nga The Guardian, përshtatur për Albanian Post

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore