Biznes

Vetëm 9% e kompanive nga BE-ja dhe G7-a u larguan nga Rusia


Vetëm 9 për qind e kompanive nga vendet e BE-së dhe G7 u tërhoqën nga Rusia pas pushtimit të saj në shkallë të plotë të Ukrainës.

Kështu thuhet në rezultatet e studimit të publikuar nga Universiteti zviceran i St. Gallen.

Profesorët Simon Evenett dhe Niccolò Pisani gjetën shumë pak dalje të kompanive të BE-së dhe G7 nga Rusia.

“Gjetjet e tyre bien ndesh me narrativën se firmat perëndimore po largohen masivisht nga tregu. Në fakt, shumë kompani me seli në këto vende i rezistuan presionit nga qeveritë, mediat masive dhe organizatat joqeveritare për t’u larguar nga Rusia pas pushtimit të Ukrainës”, thuhet në raport.

Vihet re se në kohën e pushtimit në shkallë të plotë, në Rusi vepronin 2 mijë e 405 filiale që i përkisnin 1 mijë e 404 kompanive të BE-së dhe G7.

Në fund të nëntorit 2022, ekipi hulumtues i Evenett dhe Pisani zbuloi se më pak se 9 për qind e këtij grupi kompanish kishin hequr të paktën një filial në Rusi.

Studimi vëren se normat e daljes nga tregu rus ishin pothuajse të pandryshuara gjatë tremujorit të katërt të 2022-it.

Daljet e konfirmuara të kompanive nga BE-ja dhe G7 që kishin interesa të kapitalit në Rusi përbëjnë 6.5 për qind të fitimit total para taksimit të të gjitha kompanive të BE-së dhe G7 që kryejnë aktivitete aktive tregtare në Rusi, 8.6 për qind të aktiveve fikse të prekshme, 8.6 për qind të totalit aktive, 10.4 për qind e të ardhurave operative dhe 15.3 për qind e totalit të punonjësve.

Kjo do të thotë se, mesatarisht, kompanitë në dalje kishin përfitim më të ulët dhe një fuqi punëtore më të madhe se firmat që mbetën në Rusi.

Që nga shpërthimi i luftës, ka pasur më shumë dalje të konfirmuara të kompanive të huaja me seli në Shtetet e Bashkuara sesa ato me bazë në BE dhe Japoni.

Rezultatet tregojnë se më pak se 18 për qind e filialeve amerikane që operojnë në Rusi janë tërhequr plotësisht që nga pushtimi i Ukrainës.

Në vend të kësaj, vetëm 15 për qind e kompanive japoneze dhe 8.3 për qind e kompanive nga BE-ja u larguan nga Federata Ruse.

Nga ato kompani të BE-së dhe G7 që mbeten në Rusi, 19.5 për qind janë në pronësi të Gjermanisë, 12.4 për qind janë në pronësi të SHBA-ve dhe 7 për qind janë shumëkombëshe japoneze.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore