Shëndet

Vendet skandinave: bebet flenë në ambiente të ftohta


Dremitjet në dimër në natyrë janë një traditë kulturore për shumë njerëz. Sidomos në vendet skandinave kjo është një traditë prej shumë vitesh. Atje mund të gjesh shumë bebe në karroca, të cilët i lënë në ambiente jashtë.

Prindërit pretendojnë se ka shumë përfitime nga kjo.

Fëmijët ruajnë temperaturë të ngrohtë nga veshja e shumë rrobave, pavarësisht se jashtë janë temperaturat e ftohta.

Imuniteti forcohet. Bazuar në vëzhgimet e prindërve dhe shkollave në vendet nordike, ata pretendojnë se kur të vegjlit flenë jashtë  ka më pak të ngjarë të kapin sëmundje të dimrit dhe të kalojnë ditët e shkollës.

Krahasuar me gjumin në ambiente të mbyllura, është vërejtur se dremitjet në natyrë inkurajojnë gjumë më të mirë, sisteme më të forta imune dhe foshnje më të qeta.

Prindërit gjithashtu vunë re se foshnjat e tyre që dremitnin në natyrë ishin më aktive dhe kishin oreks më të mirë.

Sipas  hulumtimit të kryer në Finlandë, prindërit zbuluan se fëmijët e tyre bënin gjumë më të gjatë jashtë në krahasim me dremitjet brenda.

Dremitjet në natyrë zgjatën për gati tre orë, ndërsa dremitjet në ambiente të mbyllura ishin të gjata vetëm një orë.

Në vende si Suedia dhe Danimarka, shkollat inkurajojnë fëmijët të kalojnë kohë në natyrë për të luajtur, ngrënë dhe fjetur.  Studimet tregojnë se fëmijët që flenë jashtë kanë më pak të ngjarë të sëmuren dhe të anashkalojnë shkollën pasi bakteret dhe viruset janë më të prirur të përhapen në ambiente të mbyllura.

 

 

 

 

Albanianpost.com


Lajmet kryesore