Vende

Vendet ku flitet më mirë anglisht në Evropë – Shqipëria me ‘aftësi të moderuar’


Disa nga destinacionet turistike më të njohura të Evropës janë më pak të afta në gjuhën angleze.

Por ku në Evropë kuptohen më mirë anglishtfolësit dhe në cilat vende ata kanë nevojë për njohuri të gjuhës lokale?

Çdo vit, kompania globale e arsimit Education First (EF) mbledh së bashku vendet kur bëhet fjalë për të folurit anglisht në Indeksin e saj të Aftësisë Angleze (EPI).

Duke analizuar rezultatet e 2.2 milionë të rriturve që iu nënshtruan testeve standarde të anglishtes të EF në vitin 2022, ai i jep secilit vend një renditje nga 800 pikë.

Cilat vende evropiane kanë aftësitë më të mira të gjuhës angleze?

Ashtu si në vitin 2022, Holanda përsëri zuri vendin e parë me 647 pikë, duke pasur aftësitë më të mira të gjuhës së dytë angleze si në Evropë ashtu edhe në 113 vende në mbarë botën.

Por ka shumë vende të tjera në Evropë ku ka të ngjarë të kuptohesh nëse flet anglisht.

Ndër vendet më të mira ishin Austria, e cila u rendit në vendin e 3-të globalisht me 616 pikë.

Vendet nordike Danimarka, Norvegjia dhe Suedia dominuan tre vendet e radhës, të ndjekura nga Belgjika, Portugalia, Gjermania, Kroacia dhe Greqia.

Vendet evropiane me ‘zotësi të lartë’ në anglisht përfshinin Poloninë, Finlandën, Rumaninë, Bullgarinë, Hungarinë, Sllovakinë, Lituaninë, Luksemburgun, Estoninë, Serbinë, Republikën Çeke dhe Zvicrën.

Kurse Franca mbetet prapa në aftësitë angleze

Megjithatë, disa nga destinacionet turistike më të njohura të Evropës kanë vetëm ‘aftësi të moderuar’ në anglisht.

Franca ka zbritur shkallën që nga viti 2021, kur u ul në kategorinë e ‘aftësive të larta’ në vendin e 31-të globalisht.

Në vitin 2022, ajo zbriti në ‘aftësi të moderuar’ me 541 pikë, duke u vendosur në vendin e 34-të.

Këtë vit, ka rënë në vendin e 43-të globalisht dhe të 34-tin në Evropë, me 531 pikë – më e ulëta nga të gjitha vendet e Evropës Veriore të përfshira në studim.

Me 535 pikë, Italia dhe Spanja ranë gjithashtu në kategorinë e ‘aftësive të moderuara’, duke u renditur së bashku në vendin e 35-të globalisht, ose të 32-të dhe të 33-të në Evropë – ngjashëm me pozicionet e tyre të vitit 2022.

Ata u mundën nga Gjeorgjia dhe Bjellorusia, në vendin e 32-të dhe të 33-të globalisht.

Vende të tjera evropiane në kategorinë e ‘aftësive të moderuara’ përfshijnë Moldavinë, Shqipërinë, Rusinë, Ukrainën dhe Armeninë.

Vendet ku mund të keni me të vërtetë vështirësi për t’u kuptuar përfshijnë Turqinë dhe Azerbajxhanin – që të dyja bien në kategorinë e ‘aftësive të ulëta’.

Pavarësisht se Spanja, Italia dhe Franca renditen më poshtë se shumë vende evropiane, aftësia e anglishtes është e lartë në kryeqytetet e tyre.

Pavarësisht se Evropa dominon në krye të indeksit, ai zbuloi se aftësitë angleze të kontinentit kanë rënë këtë vit, me një numër vendesh me aftësi të larta dhe shumë të larta që raportojnë rezultate më të ulëta.

Megjithatë, në përgjithësi, vendet evropiane tregojnë përmirësim të qëndrueshëm në terma afatgjatë.

Raporti zbuloi gjithashtu se aftësia e gjuhës angleze ka rënë globalisht midis 18-20 vjeçarëve që nga viti 2020, për shkak të ndërprerjes arsimore gjatë pandemisë.

Sakaq, me rritjen e inteligjencës artificiale, EF parashikon që ne përfundimisht mund të rinovojmë rrugën tonë për të dalë nga kufizimet gjuhësore.

Por tani për tani, ajo njeh rëndësinë e anglishtes si një gjuhë globale në nxitjen e inovacionit, mundësive dhe mirëkuptimit kulturor.

Kjo ka çuar dukshëm në vetëkënaqësi midis folësve të gjuhës angleze. Sipas të dhënave të Komisionit Evropian nga viti 2018, vetëm 32 për qind e moshave 15-30 vjeçare në Mbretërinë e Bashkuar thanë se mund të lexonin dhe shkruanin me besim në dy ose më shumë gjuhë.

Kjo zbehet në krahasim me mesataren prej 80 për qind në shtetet anëtare të BE-së.

Në Francë, 79 për qind e të anketuarve thanë se mund të lexonin dhe shkruanin në dy ose më shumë gjuhë, në Spanjë 85 për qind dhe në Itali 90 për qind.

Marrë nga “Euronews”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore