Jetesë & Stil

Varësia nga mediat sociale: Çfarë dëme shkakton?


Nëse keni varësi nga mediat sociale, lajmi i mirë është se ka mënyra që mund të ndihmojnë në uljen e përdorimit të përgjithshëm

E keni parasysh ndjenjën e neverisë absolute që ju kap saherë lexoni ose shihni diçka në rrjetet sociale që e dini se nuk është e vërtetë? Ose diçka me të cilën nuk jeni aspak dakord.

Nëse vendosni të komentoni, duhet ta dini se do të përfshiheni në një luftë me njerëz krejtësisht të panjohur në internet. Por, edhe pse mund ta dini që sherri juaj nuk ka kuptim, nuk mund të ndaleni.

Atëherë kuptoni se kanë kaluar edhe 30 minuta të tjera të jetës që nuk mund t’i kthesh. Debati me të huajt në internet është po aq i keq për ju sa edhe përjetimi i djegies në punë.

Këtu janë pasojat e grindjeve në internet që mund të kenë në shëndetin tuaj mendor:

Ndiheni më shumë në ankth sa herë jeni në rrjetet sociale

Rrahjet tuaja të zemrës rriten sa herë që përdorni rrjetet sociale, për shkak të një përgjigjeje të panjohur që mund të marrë postimi ose komenti juaj. Ky ankth mund të çojë në presion të lartë të gjakut dhe rritje të rrahjeve të zemrës.

Mund të filloni të keni probleme me gjumin

Përsëritja e argumenteve në faqet virtuale, veçanërisht në diskutimet me të panjohur, ju lëndon. Argumentet në internet do t’ju inkurajojnë të përsërisni argumentet tuaja në mes të natës dhe të përpiqeni të ndryshoni rezultatin e bisedës. Në këtë mënyrë, ju e privoni trupin nga një ëndërr e çmuar që nuk mund ta kompensoni.

Vështirësitë fizike

Stresi është një shkaktar i njohur i llojeve të ndryshme të sëmundjeve fizike, si diabeti, psoriasis, presioni i lartë i gjakut, shtimi në peshë, pagjumësia dhe shumë më tepër.

Rrjete sociale

Si mund të ulni përdorimin e mediave sociale?

Nëse keni varësi nga mediat sociale, lajmi i mirë është se ka mënyra që mund të ndihmojnë në uljen e përdorimit të përgjithshëm.

Merrni parasysh këshillat e mëposhtme për t’ju ndihmuar të arrini një ekuilibër më të shëndetshëm me mediat sociale:

Fshini aplikacionet tuaja të mediave sociale nga telefoni. Ndërkohë që mund t’i përdorni ato nga kompjuteri juaj personal, mbajtja e tyre jashtë telefonit mund të ndihmojë në uljen e sasisë së kohës së shpenzuar në mediat sociale në përgjithësi.

Fikni telefonin tuaj personal gjatë punës, shkollës, ushqimit dhe aktiviteteve rekreative. Ju gjithashtu mund të rregulloni cilësimet në çdo aplikacion të mediave sociale në mënyrë që të mund të çaktivizoni njoftime të caktuara.

Lini mënjanë një kohë të caktuar kushtuar mediave sociale në ditë. Aktivizo një kohëmatës për t’ju ndihmuar të mbani llogari.

Lëreni telefonin, tabletin dhe kompjuterin tuaj jashtë dhomës së gjumit.

Mediat sociale janë gjithnjë e më të pranishme sot, por kjo nuk do të thotë që ju automatikisht do të krijoni një varësi ndaj tyre.

Duke bërë pushime të shpeshta dhe duke vendosur kufij të qartë për veten dhe fëmijët tuaj, ju mund të ndihmoni në parandalimin e mbështetjes së tepërt në mediat sociale përpara se të bëhet e dëmshme.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore