Familja

Vaksinat e foshnjave, jo arsye stresi për prindërit


Fëmijët marrin shumë vaksina gjatë viteve kur janë foshnje dhe gjatë rritjes. Megjithëse ato janë të nevojshme dhe ofrojnë përfitime të rëndësishme shëndetësore, përsëri janë një burim stresi për fëmijët dhe prindërit.

Vaksinat janë të domosdoshme sepse ato sigurojnë mbrojtje nga sëmundjet serioze dhe vdekjeprurëse. Dihet, asnjë prind nuk dëshiron ta shohë fëmijën e tij me dhimbje.

Ndërsa nuk mund të bëni vaksina plotësisht pa dhimbje, ka gjëra që mund të bëni për të zvogëluar stresin për ju dhe fëmijën tuaj.

Këtu janë disa hapa që mund të ndërmerrni para takimit.

Edukoni veten

Zyra e pediatrit duhet të sigurojë Fletë Informacioni për Vaksinat (VIS) që mbulojnë të gjitha vaksinat që fëmija juaj do të marrë gjatë vizitës së tij.

Kontrolloni orarin e rekomanduar të vaksinave për të gjetur se çfarë vaksinash do të kenë nevojë fëmija juaj, si dhe VIS për moshën e fëmijës tuaj.

Nëse keni pyetje ose shqetësime në lidhje me vaksinat e rekomanduara për fëmijën, bisedoni me pediatrin.

Bëni hulumtimin tuaj

Teksa mund të tundoheni të shihni në internet dhe të kërkoni gjithçka që mund të gjeni në lidhje me vaksinat që janë rekomanduar për fëmijën, është e rëndësishme që të jeni skeptik për përmbajtjen që gjeni në internet. Ka shumë informacione të pasakta dhe mashtruese në internet në lidhje me vaksinat.

Mblidhni dokumentet tuaja

Shkruani çdo pyetje që keni në lidhje me vaksinat për të marrë me vete në takimin e fëmijës tuaj. Vizitat në zyrë mund të jenë të vrullshme, veçanërisht me fëmijët e vegjël. Është e lehtë të mbingarkohesh nga kaosi dhe të harrosh gjithçka për pyetjet që dëshiron të bësh. Sjellja e një liste do të sigurohet që të mund të merrni përgjigjet që ju nevojiten.

Mundohuni t’i shpërqendroni

Fëmijët e vegjël nuk e kuptojnë qëllimin e vaksinave dhe nuk ka asnjë mënyrë që të bindni vogëlushin tuaj se është një gjë që nuk do t’i dëmtojë. Edhe nëse do të kishit mundur, fëmija juaj nuk do të ishte i prirur t’ju besonte përsëri nëse vaksina dëmton kur ju thoni se nuk do të ndodhë.

Flisni me doktorin

Nëse jeni të shqetësuar për një vaksinë të veçantë ndani këto shqetësime me mjekun e fëmijës tuaj.

Nëse keni një shans të lexoni më parë fletët e informacionit të vaksinës, bëni një listë të pyetjeve ose shqetësimeve që duhet të diskutoni me pediatrin tuaj gjatë vizitës së fëmijës tuaj.

Rri i qetë

Nëse dukeni të shqetësuar për vaksinat, fëmija juaj do ta ndiejë këtë dhe mund të ndjekë shembullin e tij. Fëmijët i kushtojnë vëmendje të madhe gjuhës dhe emocioneve të trupit të prindërve të tyre. Sa më i sigurt dhe i qetë të jeni, aq më lehtë do të jetë takimi për fëmijën tuaj.

Çfarë të mos bësh

Nëse fëmija juaj është i sëmurë ditën kur është planifikuar për një kontroll dhe vaksina, bisedoni me mjekun e tyre nëse ata mund të vaksinohen ende apo jo.

Mos u largoni nga fëmija juaj teksa ata po vaksionohen. Mjeku ose infermierja e fëmijës tuaj mund të ketë nevojë për ndihmë për t’i mbajtur ata akoma për injeksion.

Nëse nuk jeni i sigurt se çfarë të bëni në takimin e vaksinimit të fëmijës suaj ose jeni të shqetësuar se do të jeni në pengesë, pyesni pediatrin ose një infermiere se si mund të ndihmoni.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore