Lajme

“Urdhri” i sofistikuar për bartjen e priftërinjëve serbë me helikopterë në Cetinje


Eskorta ushtarake malazeze për Mitropolitin Joanikije në Cetinë

“Urdhri për përdorimin e dy helikopterëve ushtarakë, të cilët në mëngjesin e hershëm të 5 shtatorit i transportuan priftërinjtë e Kishës së Serbisë për në Cetinje, është lëshuar nga shefi i shtabit të përgjithshëm, gjenerali Milutin Gjuroviç, në bazë të vendimit të ministres së Mbrojtjes, Olivera Injac”.

Kështu bën të ditur mediumi malazez “CdM”, pas një hulumti të gjerë mbi ngjarjet që ndodhën në rastin e kurorëzimit të Mitropolitit Joanikije në Manastirin e Cetinës.

Duke iu referuar nenit 40, paragrafit shtatë, të Ligjit për Ushtrinë e Malit të Zi dhe vendimit të Ministrit të Mbrojtjes, Shefi i Shtabit të Përgjithshëm urdhëroi Forcat Ajrore të angazhojnë dy helikopterë Bell 412 EP/EPI më 5 shtator 2021.

Gjenerali Gjuroviç informoi gjithashtu komandën e Forcave Ajrore se ishte e nevojshme të “sigurohej hyrja e papenguar e 12 automjeteve civile, me eskortë”, në aeroportin ushtarak në Podgoricë.

Nuk është sqaruar në detaje se kush duhej të ishte në 12 makinat civile, por me arsye mund të konkludohet se qëllimi fillestar ishte transportimi i sa më shumë klerikëve, bën të ditur portali i lajmeve malazeze “CdM”.

Megjithatë, nevojat për sigurimin e operacionit diktuan që helikopterët – të cilët përveç dy pilotëve dhe teknikëve, kanë nëntë vende të tjera – duhet të kenë oficerë policie dhe pjesëtarë të departamentit të mbrojtjes personale.

Megjithatë, ky është detaji më pak intrigues i zbuluar nga Urdhri i nënshkruar nga Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë së Malit të Zi.

Kontributi i gjeneralit Gjurovic është i pamatshëm për zbulimin e asaj që ndodhi natën e 4-5 shtatorit, sepse Urdhri që ai nënshkroi tregon se kush e drejtoi realisht aksionin.

Pasi urdhëroi Forcat Ajrore të Malit të Zi të angazhojnë dy helikopterë ushtarakë dhe njoftoi për mbërritjen e civilëve në aeroportin ushtarak në Podgoricë, shefi i Shtabit të Përgjithshëm bën me dije se kush e udhëheq aksionin.

Në pikën 1.5, ai saktësisht thekson: “Koordinoni aktivitetet me personin kontaktues Rakonjac Milosh”, duke cituar telefonin celular të asistentit të Drejtorisë së Policisë së Malit të Zi.

Edhe pse transporti i priftërinjve ishte vetëm një pjesë e aksionit të përgjithshëm ushtarako-policor të “kurorëzimit në Cetinje”, emërimi i Rakonjacit si koordinator tregon se njeriu i parë i Drejtorisë së Policisë, Zoran Brdjanin, në njëfarë mënyre ishte anashkaluar.

Nuk është logjike, transmeton CdM, që shefi i Shtabit të Përgjithshëm të caktojë si koordinator të një operacioni shumë të rrezikshëm një person që mezi koordinon kur udhëton me helikopter për të mbrojtur patriarkun serb Porfirije dhe mitropolitin Joanikije si koordinator të një operacioni shumë të rrezikshëm dhe nuk mund të ndjekë zhvillimet “poshtë tij”.

Ky informacion për zgjedhjen e Rakonjacit si koordinator i aksionit dhe shpërfilljen e qëndrimit të Brdjaninit përkon dukshëm me versionin e paraqitur nga kryeministritë Malit të Zi, Zdravko Krivokapiç më 6 shtator, një ditë pas ngjarjeve të trazuara në Cetinje.

“Kthesa ka ndodhur në orën 4.30 kur thashë: po shkoj, nuk më intereson kush do të më mbrojë, jeta ime nuk vlen asnjë qindarkë nëse futet Mali i Zi në luftën civile, unë po shkoj me patriarkun dhe mitropolitin. Vetëm atëherë një pjesë e Drejtorisë së Policisë ka nisur procesin komandues, i cili ka zgjatur deri në orën 11:00”, tha Krivokapiç, duke iu referuar kalimit në seli.

Bazuar në vendimin e ministrit të Mbrojtjes Injac, i cili gjatë natës ndodhej në selinë qendrore, me Krivokapiç dhe kreun e ANB-së, Dejan Vuksic, siç dëshmohet nga fotot e publikuara, në të cilat koordinatori i shërbimeve të sigurisë, zv. Ministri Dritan Abazoviç, nuk paraqitet.

Ndonëse më vonë drejtori i Drejtorisë së Policisë Brdjanin dhe ministri i Punëve të Brendshme Sergej Sekuloviç mohuan që të ketë pasur ndërprerje në zinxhirin komandues, me këto prova të reja dhe urdhrin e shefit të shtabit të përgjithshëm, duket se historia është plotësisht. u shpartallua, duke pasur parasysh Urdhrin e Shtabit të Përgjithshëm.

Megjithatë, ka ende detaje që mbulohen nga një vello sekreti.

Kur u shkrua në të vërtetë Urdhri i Përdorimit të Helikopterit Bell 412 / EPI, para ose pas kryerjes së veprimit?

Data 5 shtator 2021 është shkruar në titullin e Urdhrit në të cilin kishte akses Pobjeda. Kur dihet se, sipas Krivokapiçit, vetëm në orën 4.30 të mëngjesit të atij mëngjesi është vendosur që operacioni të kryhet me operacion ushtarak, atëherë është e arsyeshme të supozohet se Shefi i Shtabit të Përgjithshëm ka dhënë urdhrin nga ora 4.30 deri në 6.30, sepse helikopterët u ngritën nga aeroporti i Podgoricës në ora 8:05, sipas informacioneve që disponon portali “Pobjeda”.

Në ndërkohë, në krye të policisë ka pasur konfuzion, sepse pilotët e Njësisë së Helikopterëve Ajror të MUP-it, Drazhen Vlahoviç dhe Igor Deleviç nuk kanë pranuar të vihen në dispozicion të Drejtorisë së Policisë, përkatësisht të transportojnë Mitropolitin e Kishës së Serbisë Joanikije, Miçoviq dhe Patriarku serb Porfirije në Manastirin e Cetinjes. Pikërisht sepse nuk kishte kushte sigurie.

Vendimet, tashmë bëhet e ditur, janë marrë drejtpërdrejt nga kabineti i Krivokapiçit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore