Jetesë & Stil

Ultrazëri apo mamografia – Cila është më e mirë?


Shpesh gratë përpiqen të shmangin mamografinë sepse kanë frikë nga rrezatimi

Kanceri i gjirit mund t’i ndodhë çdo gruaje, por e mira është se kjo sëmundje është plotësisht e shërueshme nëse zbulohet në kohë.

Çfarë do të thotë “zbuloni tumorin në kohë”? Kjo do të thotë se zbulohet në fazën kur është më pak se 1 cm, kur nuk ndihet ose kur nuk është bërë ende agresiv.

Ka disa mënyra për të zbuluar në kohë kancerin e gjirit, por Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka emëruar zyrtarisht mamografinë si metodën e vetme ekzistuese që mund ta bëjë këtë.

Kjo metodë mund të zbulojë kancere të vogla që nuk mund të ndihen, por edhe të ashtuquajturat kancere “in situ”, të cilët, në shumicën e rasteve, më vonë mund të zhvillohen në kancer.

Mirëpo, mesazhet kontradiktore për mamografinë i ngatërrojnë femrat, ndonjëherë edhe i frikësojnë, sepse nuk dinë kujt t’i besojnë.

Disa argumentojnë se gratë duhet të bëjnë një mamografi të rregullt vjetore që në moshën 40 vjeçare, të tjerë e rekomandojnë atë çdo vit pas moshës 50 vjeçare dhe disa janë plotësisht kundër çdo përdorimi të mamografisë, duke e konsideruar atë një shkak dytësor të kancerit të gjirit.

Dëmtimi i mamografisë?

Mamografia nuk është një metodë e përsosur për sa i përket dëmtimit apo dobisë së saj. Por dëmshmëria e saj është shumë e vogël (me aplikimin e duhur të detyrueshëm) në raport me dobinë.

Imazhet kanë një dozë të vogël rrezesh X, të cilat barazohen me rrezatimin kozmik ndaj të cilit jemi të ekspozuar çdo ditë dhe padyshim nuk është i dëmshëm nëse nuk bëhet më shumë se një herë në vit.

Dozat e rrezatimit të marra nga gjiri gjatë mamografisë janë në nivelin e rrezatimit të marrë gjatë disa orëve fluturim.

Studime të shumta tregojnë se përfitimet që një grua ka nga ky ekzaminim janë të shumëfishta, dhe pasojat e mundshme të rrezatimit janë minimale.

Një nga mesazhet e zakonshme që mund të dëgjojmë është se mamografia shkakton tumore.

Pajisjet moderne të mamografisë përdorin rreze x me energji të ulët dhe energjia e përthithur për imazh (4 imazhe mamografike) është rreth 0,18 mSv (millisievert) dhe është disa herë më pak se sa një person mund të marrë në total për një vit (0,7 mSv).

Përveç kësaj, ndryshe nga shumica e analizave të tjera me rreze X, mamografia rrezaton vetëm indet e gjirit me një dozë të vogël, ndërsa organet e tjera mbrohen nga rrezatimi.

Kjo është arsyeja pse është pothuajse e pamundur që një pacient të rrezatohet me një metodë radiologjike gjatë një regjistrimi, duke marrë ende të dhëna që mund të shpëtojnë jetë.

Është e rëndësishme të theksohet se edhe doza totale pas 20 e më shumë mamografive nuk është e mjaftueshme për të shkaktuar tumore.

Mos shkoni vetë për ekzaminime

Gjiri ka një diagnozë sfiduese, dhe thjesht linja e parë e mbrojtjes është mamografia dhe ekografia, dhe e dyta është imazhi me rezonancë magnetike.

Shpesh gratë përpiqen të shmangin mamografinë sepse kanë frikë nga rrezatimi ose mendojnë se ultratingulli është më i mirë pasi ai e sheh më mirë kancerin.

Por në të vërtet, ky fakt nuk qëndron pasi e gjitha varet nga lloji i gjirit.

Rrezatimi është minimal dhe nuk ka efekte të dëmshme për shëndetin, dhe mamografitë ndonjëherë tregojnë qartë diçka që është ende e padukshme për ekografinë.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore