Lajme

Të mbijetuarit e grushtit të shtetit në Myanmar nisin një ankesë ligjore në Gjermani kundër juntës


Një ankesë penale kundër individëve të lidhur me ushtrinë e Myanmar-it është paraqitur në Gjermani nga të mbijetuar nga grupet etnike në të gjithë Myanmar-in, në atë që aktivistët thonë se është një shfaqje uniteti që dikur dukej e paimagjinueshme.

16 të mbijetuar dhe dëshmitarë të abuzimeve ushtarake iu bashkuan OJQ-së, Fortify Rights për të paraqitur një ankesë penale pranë prokurorit të përgjithshëm publik federal të Gjermanisë sipas parimit të juridiksionit universal, i cili lejon ndjekjen penale të mizorive masive në një vend, edhe nëse ato kanë ndodhur diku tjetër.

“Ne meritojmë të kemi akses në drejtësi. Të gjithë e dimë pandëshkueshmërinë që ushtria ka gëzuar për kaq shumë vite. Kjo është koha për t’i dhënë fund mosndëshkimit”, tha Nickey Diamond, një ankues në këtë rast dhe një anëtar i bordit të drejtorëve në Fortify Rights.

Dokumenti nuk është i aksesueshëm publikisht, megjithatë figura të larta ushtarake të Myanmar-it akuzohen për gjenocid, krime lufte dhe krime kundër njerëzimit, sipas Fortify Rights.

Ankesa kërkon gjithashtu që autoritetet gjermane të hapin një “hetim strukturor” për situatën në Myanmar, i cili mund të çojë në dokumentimin e pretendimeve të mëtejshme që nuk mbulohen nga ankesa.

Ka raste të ndryshme ligjore kundër ushtrisë së Myanmarit, duke përfshirë një në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, çështjen e gjenocidit kundër pakicës myslimane, një hetim nga gjykata ndërkombëtare penale dhe çështje të veçanta të juridiksionit universal të paraqitura në Argjentinë dhe Turqi.

Aktivistët thonë se ankesa e paraqitur në Gjermani është unike për shkak të gamës së ndryshme të etnive të përfaqësuara dhe sepse kërkon përgjegjësi si për goditjen brutale të ushtrisë kundër Rohingya-ve në shtetin Rakhine në 2016 dhe 2017, ashtu edhe për krimet e supozuara të kryera nga ushtria në rajone të tjera në të gjithë vendin pasi rrëzoi qeverinë e zgjedhur në mënyrë demokratike të Aung San Suu Kyi në 2021.

“Kjo do të jetë ankesa e parë universale e juridiksionit që do të flasë për krimet kundër shumë grupeve etnike dhe kjo është ajo që e bën këtë një përpjekje vërtet unike drejt drejtësisë dhe llogaridhënies”, tha Pavani Nagaraja Bhat, një bashkëpunëtor i të drejtave të njeriut me Fortify Rights.

“Ushtria e Myanmar-it ka shkelur të drejtat në të gjithë vendin dhe provat që ne kemi qenë në gjendje të mbledhim tregojnë se ekziston një model abuzimi dhe shkeljesh që janë kryer nga junta në mënyrë sistematike kundër civilëve në një shkallë shumë të madhe”, tha ajo.

Ankesa gjithashtu pasqyron qëndrime të zhvendosura midis grupeve të ndryshme etnike, tha Diamond.

Në të kaluarën kishte pak simpati ndaj popullit Rohingya në mesin e shumicës Bamar, me shumë njerëz që besonin pretendimin e ushtrisë se po luftonte terrorizmin, por tani ka një unitet shumë më të madh kundër juntës.

Gjatë dy viteve të fundit ushtria ka nisur një fushatë terrori në një përpjekje për të shtypur opozitën e përhapur ndaj grushtit të shtetit, duke nisur sulme ajrore, duke djegur fshatra dhe duke arrestuar më shumë se 17 mijë njerëz.

Ankuesit, të cilët paraqitën çështjen e tyre më 20 janar, duan që prokurori gjerman të hapë një hetim, të mbledhë dhe ruajë provat dhe të lëshojë urdhër arresti.

Ankuesit variojnë nga studentët dhe studiuesit, tek fermerët, mbrojtësit e të drejtave të njeriut, njerëzit e biznesit, ish-kryetarët e fshatrave dhe mjeshtrit e shtëpisë. Ata përfaqësojnë disa etni duke përfshirë Arakanese (Rakhine), Bamar, Chin, Karen, Karenni, Mon dhe Rohingya, sipas Fortify Rights.

Sipas grupit, ankesa pretendon se disa anëtarë të ushtrisë së Myanmar-it në mënyrë sistematike vranë, përdhunuan, torturuan, burgosën, u zhdukën, persekutuan dhe kryen akte të tjera që përbëjnë gjenocid, krime kundër njerëzimit dhe krime lufte.

Ai përfshin “prova thelbësore” që tregojnë se disa figura ushtarake dinin për veprimet e vartësve të tyre, por nuk u përpoqën t’i ndalonin ata, ose të ndëshkonin autorët e krimeve të tilla.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore