Jetesë & Stil

Stresi dhe depresioni i festave


Sezoni i festave për shumicën e njerëzve është një kohë argëtuese e vitit e mbushur me gëzime, festime dhe tubime shoqërore me familjen dhe miqtë. Për shumë të tjerë, është një kohë e mbushur me trishtim, vetë-reflektim, vetmi dhe ankth.

Trishtimi është një ndjenjë vërtet personale. Ajo që e bën një person të ndjehet i trishtuar mund të mos ndikojë në një person tjetër.

Burimet tipike të trishtimit të festave janë: stresi, lodhja, pritshmëria joreale, komercializimi i tepërt, stresi financiar, pamundësia për të qenë me familjen dhe miqtë.

Balancimi i kërkesave të pazarit, ahengjeve, detyrimeve familjare dhe të ftuarve të shtëpisë mund të kontribuojë në ndjenjat e mbingarkesës dhe tensionit të shtuar.

Njerëzit që nuk e shohin veten si të dëshpëruar mund të zhvillojnë përgjigje ndaj stresit, të tilla si: dhimbje koke, pirje të tepërt, ngrënie me tepri dhe pagjumësi.

Të tjerët mund të përjetojnë trishtim pas festave pas ditës së Vitit të Ri. Kjo mund të rezultojë nga pritjet dhe zhgënjimet e ndërtuara nga viti paraprak, shoqëruar me stresin dhe lodhjen.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore