Lajme

Soreca takim me Celibashin, listat zgjedhore me integritet


Ambasadori i Bashkimit Evropian, Luigi Soreca, ka vazhduar apelin e tij për lista dhe kandidatë me integritet në zgjedhjet e 25 prillit.

Në një forum të organizuar nga CoPlan dhe të mbështetur nga BE-ja, kërkesa e ambasadorit ishte e qartë për lista të pastra. “Pres që partitë politike të ndjekin rekomandimet e organizatave e shoqërisë civile për propozimet e tyre”, tha Soreca.

“Krerët e partive politike kanë përgjegjësi ligjore dhe morale për të garantuar lista të pastra. Shqipëria meriton ligjvënës që do të mbështesin reformën e agjendës së BE-së kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar”.

Kjo thirrje e Soreca-s ka ardhur edhe gjatë vizitës së Komisioneres për Çështjet e Brendshme në BE, Ylva Johansson. Kjo e fundit theksoi rëndësinë e madhe të kandidatëve me integritet.

Të njëjtën thirrje e mbështeti edhe vetë Soreca. “Sistemi demokratik nuk duhet ta lërë këtë iniciativë jashtë vëmendjes”.

Këto thirrje janë në vazhdën e çështjes së ngritur nga ambasadorja e SHBA-së, Yuri Kim, mbi deputetin Tom Doshi. Ambasadorja ka kërkuar që Doshi të mos përfshihet në qeveri në rast rizgjedhje në votimet e ardhshme.

Kjo nxiti replikën e kryeministrit Rama, i cili cilësoi se “ambasadorja amerikane nuk ka nevojë t’i kujtoje detyrën e tij”. “Unë e di shumë mirë detyrën time karshi ligjit dhe popullit”.

Ambasadorja Kim do t’i drejtohej Twitter-it për të sqaruar gjithë çështjen. “Unë dhe kryeministri Rama jemi mirëkuptuar për çështjen. Ai vetë më rikujtoi se e ka hequr personin e përmendur vetë nga Partia Socialiste”.

Tashmë që gjendemi pranë zgjedhjeve, presioni po shtohet ndaj partive dhe përzgjedhjes së kandidatëve të tyre. Nga BE-ja ka pasur thirrje të vazhdueshme mbi integritetin e kandidatëve.

Takimi me Celibashin

Ambasadori ka takuar gjithashtu Komisionerin Shtetëror të Zgjedhjeve, Ilirjan Celibashi, për të diskutuar mbi 25 prillin. “Folëm mbi përgatitjet për 25 prillin”, shkruan Soreca. “Zgjatja e vlefshmërisë së letërnjoftimeve, identifikimi biometrik, vota e diasporës dhe ajo elektronike u diskutuan”.

Ambasadori ka bërë gjithashtu me dije se ndër temat e prekura, ka qenë pikërisht ajo e dekriminalizimit. Numërimi i votave ka qenë sërish temë diskutimi.

Ndërkohë për 24 shkurtin, ambasadori ka lajmëruar një takim që do të zhvillojë KQZ me krerët e misioneve evropiane në Shqipëri.

Agjenda nuk është bërë e ditur, por mendohet se çështjet e lartpërmendura do të jenë temë diskutimi. Mbi të gjitha, vota e diasporës. Nuk ka ende një zgjidhje përfundimtare për këtë çështje. Fundi i shkurtit është afati i fundit për të vendosur mbi të.

Albanianpost.com


Lajmet kryesore