Lajme

Sikur Albin Kurti të ishte në odë me Hamzë Jasharin


Foto nga Albanian Post

Në një video të vjetër të paraluftës në Kosovë që gjendet në Youtube, në odën e Jasharajve, Hamzë Jashari bashkë me Adem Jasharin kuvendojnë me një mysafir.

Qartazi i irrituar, Hamza gjykon argumentin e shqiptarëve të kohës që përdornin si arsyetim për mospërballje me armikun të kaluarën në nënshtrim.

Siç kuptohet nga videoja, atij i është bërë mjaft duke dëgjuar njerëz që ankohen se si paraardhësit janë fajtorë për gjendjen ku ndodhen shqiptarët.

E thonë ‘valla s’kanë dashtë dikur ata t’partë, ishin konë të ligj, se s’ishim mbet ndër shkja (serbë) na’”, thotë Hamza duke tymosur duhan.

A s’dashten ata a s’po dojmë na”, vazhdon.

Hajde tash e bojmë një analizë…”, kërkon përfshirjen e të tjerëve në bisedë.

Për të dhe bashkëbiseduesit që pajtohen, projektimi i fajit në të kaluarën përbën faj në vetvete.

Hamza me fjalë të tjera, po shpjegonte atë që psiko-analistja britaniko-austriake, Anna Freud, e kishte sqaruar shkencërisht në vitin 1936, kur fliste për atë që më vonë do të njihej si “Blame-Shifting (ri-pozicionimi i fajit)”, kur dikush për të arsyetuar gabimet e veta ndërton një mekanizëm mbrojtës duke arsyetuar pozicionin jo si gabim personal, por si gjendje e pafajshme e diktuar nga gabimi i tjetrit.

Freud megjithatë sqaronte fenomenin te individi, Hamza te shoqëria. Terminologjia dallonte, por jo dhe diagnoza.

Heroi shqiptar do të mund të dëgjonte ri-pozicionim të fajit në të kaluarën me bollëk këtë të enjte, sikur të dëgjonte kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti dhe partinë e tij Lëvizjen Vetëvendosje, kur flasin për Marrëveshjen e arritur me Serbinë.

Gjithçka do të ishte për mrekulli, sikur të mos bënin faj paraprakët, thotë Kurti.

E kaluara portretizohet si e paprekshme për kryeministrin, diktuese për të tashmen dhe e pamenduar për intervenim.

“Asociacionin duhet ta zbatojë sepse duhet, jo sepse dua”, thotë kryeministri duke iu robëruar veprimeve paraprake.

E kaluara, cilado qoftë ajo, edhe nëse përbën një akt tradhtie, siç dikur thoshte për nënshkrimin e Asociacionit, është detyrim i patejkalueshëm.

Jo vetëm Kurti, të gjithë pas tij në parti thonë se s’ka çfarë të bëhet. Se e kaluara jo veç që nuk ndryshon, por edhe determinon.

Megjithatë, ashtu siç është kuptuar tashmë, marrëveshja e fundit me Serbinë përbën diçka që shkon përtej asaj që është nënshkruar në të kaluarën.

Kurti thotë se Asociacioni është brenda marrëveshjes, por do jetë me siguresën e Gjykatës Kushtetuese çka e bën të pranueshëm për Kosovën.

Kaq do mjaftonte atëherë?

Por jo, Kosova është pajtuar në Bruksel edhe me një nen tjetër që prapë flet për vetë-meanxhimin e serbëve të Kosovës.

Nëse është gjithçka në rregull me Asociacionin me garanci kushtetuese, përse është dashur të futet edhe një nen që prapë merret me serbët e Kosovës? Këtë nuk e shpjegon dot akoma Kurti.

Nëse neni 7 është diçka më pak se marrëveshja e vitit 2015 pse duhet të jetë aty fare dhe nëse është diçka më shumë, atëherë përse u desh të shkohej përtej atij të vitit 2015?

Kurti nuk e sqaroi në Kuvend këtë shtim që – sipas tij – është më pak, por përkundër se është më pak u desh prapë të shtohej.

Kryeministri nuk po kuptohet, aq më pak do kuptohej nga Hamzë Jashari në odën e tij, i cili përçmonte të gjithë ata që i nënshtroheshin gjendjes duke fajësuar paraprakët.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore