Kultura

Si u rigjet – pas 70 vjetësh – libri i parë shqip që u ex-komunikua nga regjimi jugosllav?


Këngë popullore shqiptare të Kosovës dhe Metohisë I- Zekria Rexha

Historia e njerëzimit njeh shumë persekutime të mendimtarëve nga ana e regjimeve të ndryshme politike.

Regjimet nuk persekutonin vetëm mendimtarët dhe veprimtarët, por edhe veprat e tyre.

Kosova nuk bënte përjashtim.

Libri i parë që u ndalua dhe u ex-komunika në Kosovë nga ana e regjimit jugosllav ishte vepra “Këngë popullore shqiptare të Kosovës dhe Metohisë I” e Profesor Zekeria Rexhës.

Vepra u ndalua qysh në fazën e botimit më 1950.

Një kopje e këtij libri u gjet më 2020 nga studiuesi Nuridin Ahmeti gjatë një hulumtimi dhe ajo u botua nga Instituti Albanologjik më 2021, pikërisht në 70 vjetorin e botimit.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore