Jetesë & Stil

Si të investoni para: zgjedhja e mënyrës më të mirë


Ilustrim

Investimi i parave në tregun e aksioneve është hapi i parë për njerëzit që krijojnë pasuri dhe kursejnë për qëllime afatgjata të tilla si dalja në pension. Por gjetja e mënyrës më të mirë për të investuar ato para mund të duket e frikshme.

Mënyra më e mirë për të investuar para: një udhëzues hap pas hapi

Të gjithë kanë një situatë unike financiare. Mënyra më e mirë për të investuar varet nga preferencat tuaja personale së bashku me rrethanat tuaja financiare aktuale dhe të ardhshme.

Është e rëndësishme që të keni një kuptim të hollësishëm të të ardhurave dhe shpenzimeve tuaja, aseteve dhe detyrimeve, përgjegjësive dhe qëllimeve kur ndërtoni një plan të shëndoshë investimi.

Dhe këtu janë detajet se si t’i vendosni paratë tuaja në punë në mënyrën e duhur, menjëherë.

Jepni parave tuaja një qëllim

Të kuptuarit se si të investoni para fillon me përcaktimin e qëllimeve tuaja investuese, kur keni nevojë ose dëshironi t’i arrini ato dhe nivelin tuaj të rehatisë me rrezik për secilin qëllim.

Qëllimet afatgjata: Qëllimi universal është shpesh dalja në pension, por mund të keni edhe të tjerë: A doni një pagesë paraprake për një shkollim në shtëpi apo kolegj? Për të blerë shtëpinë tuaj të ëndrrave për pushime ose për të shkuar në një përvjetor udhëtimi në 10 vjet?

Qëllimet afatshkurtra: Këto janë pushimet e vitit të ardhshëm, një shtëpi që dëshironi të blini vitin e ardhshëm, një fond emergjence ose derrkuci juaj i Krishtlindjeve.

Zgjidhni një llogari investimi

Për të blerë shumicën e llojeve të aksioneve dhe obligacioneve, do t’ju duhet një llogari investimi. Ashtu siç ka një numër llogarish bankare për qëllime të ndryshme, kontroll, kursime, treg parash, certifikata depozite ka edhe një pjesë të vogël llogarish investimi për të cilat duhet të dini.

Disa llogari ofrojnë përparësi tatimore nëse jeni duke investuar për një qëllim specifik, si pensioni. Mbani në mend se mund të tatoheni ose penalizoheni nëse i tërhiqni paratë tuaja herët, ose për një arsye që nuk konsiderohet e kualifikuar nga rregullat e planit.

Llogaritë e tjera janë me qëllim të përgjithshëm dhe duhet të përdoren për qëllime që nuk lidhen me daljen në pension ajo shtëpi pushimi me ëndrra, varka për të shkuar me të ose një rinovim i shtëpisë.

Hapni një llogari tuajën

Tani që e dini se çfarë lloj llogarie dëshironi, duhet të zgjidhni një ofrues të llogarisë. Ka dy opsione kryesore:

Një ndërmjetës online do t’ju lejojë të vetë menaxhoni llogarinë tuaj, duke blerë dhe shitur një shumëllojshmëri investimesh, duke përfshirë aksione, bono, fonde dhe instrumente më komplekse. Një llogari në një ndërmjetës online është një zgjedhje e mirë për investitorët që duan një përzgjedhje të madhe të opsioneve të investimit ose që preferojnë të jenë praktikë me menaxhimin e llogarisë. Ja se si të hapni një llogari brokerimi.

Një këshilltar robo në një kompani të menaxhimit të portofolit që përdor kompjuterë për të bërë pjesën më të madhe të punës për ju, duke ndërtuar dhe menaxhuar një portofol bazuar në tolerancën dhe qëllimin tuaj ndaj rrezikut. Ju do të paguani një tarifë vjetore të menaxhimit për shërbimin, në përgjithësi rreth 0.25 përqind në 0.50 përqind. Këshilltarët shpesh përdorin fonde, kështu që ata në përgjithësi nuk janë një zgjedhje e mirë nëse jeni të interesuar për aksione ose bono individuale. Por ato mund të jenë ideale për investitorët që preferojnë të qëndrojnë larg.

Mos u shqetësoni nëse sapo po filloni. Shpesh mund të hapni një llogari pa depozitë fillestare. (Shihni formacionin tonë të ndërmjetësve më të mirë për investitorët fillestarë) Sigurisht, ju nuk po investoni derisa të shtoni para në llogari, diçka që do të dëshironi të bëni rregullisht për rezultatet më të mira. Ju mund të vendosni transferime automatike nga llogaria juaj rrjedhëse në llogarinë tuaj të investimit, apo edhe drejtpërdrejt nga paga juaj nëse punëdhënësi juaj e lejon këtë.

Zgjidhni investimet që përputhen me tolerancën tuaj ndaj rrezikut

Të kuptosh se si të investosh para përfshin pyetjen se ku duhet të investosh para (shiko listën tonë të plotë të investimeve më të mira për çdo moshë ose të ardhura). Përgjigja do të varet nga qëllimet dhe gatishmëria juaj për të marrë më shumë rrezik në këmbim të shpërblimeve më të larta të investimeve. Investimet e zakonshme përfshijnë:

Aksionet: Aksionet individuale (pjesë e pronësisë) të kompanive që besoni se do të rriten në vlerë.

Obligacionet: Obligacionet lejojnë një kompani ose qeveri të marrë hua paratë tuaja për të financuar një projekt ose për të ri-financuar borxhe të tjera. Obligacionet konsiderohen investime me të ardhura fikse dhe zakonisht bëjnë pagesa të rregullta të interesit për investitorët. Kryesorja kthehet më pas në një datë të caktuar maturimi.

Fondet e ndërsjella: Investimi i parave tuaja në fonde si fonde të ndërsjella, fonde indeksi ose fonde të tregtuara në këmbim (ETF)-ju lejon të blini shumë aksione, bono ose investime të tjera njëherësh.

Fondet e ndërsjella ndërtojnë diversifikim të menjëhershëm duke bashkuar paratë e investitorëve dhe duke i përdorur ato për të blerë një shportë investimesh që përputhen me qëllimin e deklaruar të fondit.

Fondet mund të menaxhohen në mënyrë aktive, me një menaxher profesionist që zgjedh investimet e përdorura.

Pasuritë e paluajtshme: janë një mënyrë për të diversifikuar portofolin tuaj të investimeve jashtë përzierjes tradicionale të aksioneve dhe obligacioneve. Nuk do të thotë domosdoshmërish të blini një shtëpi ose të bëheni pronar, mund të investoni në REIT, të cilat janë si fonde të përbashkëta për pasuritë e paluajtshme, ose përmes platformave online të investimit të pasurive të paluajtshme, të cilat grumbullojnë para investitori.

Për rritje, investoni në aksione dhe fonde të aksioneve

Nëse keni një tolerancë të lartë ndaj rrezikut dhe keni paqëndrueshmëri në stomak, do të dëshironi një portofol që përmban kryesisht aksione ose fonde të aksioneve. Nëse keni një tolerancë të ulët të rrezikut, do të dëshironi një portofol që ka më shumë obligacione, pasi ato priren të jenë më të qëndrueshme dhe më pak të paqëndrueshme.

Qëllimet tuaja janë të rëndësishme edhe në formësimin e portofolit tuaj. Për qëllime afatgjata, portofoli juaj mund të jetë më agresiv dhe të marrë më shumë rreziqe potencialisht duke çuar në kthime më të larta, kështu që ju ndoshta do të dëshironi të zotëroni më shumë aksione sesa obligacione.

Cilado rrugë që zgjidhni, mënyra më e mirë për të arritur qëllimet tuaja afatgjata financiare dhe minimizuar rrezikun është shpërndarja e parave tuaja në një sërë llojesh të aseteve. Kjo quhet ndarje e pasurisë. Pastaj brenda secilës klasë të aseteve, do të dëshironi të diversifikoheni në investime të shumta.

 

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore