Jetesë & Stil

Si të identifikoni dhe menaxhoni ngacmimet në vendin e punës


Ilustrim
Çfarë është ngacmimi në vendin e punës?

Ngacmimi në vendin e punës është sjellje e dëmshme. Mund të jetë fyese, ofenduese, tallëse ose frikësuese. Ajo formon një model dhe tenton t’i drejtohet një personi ose disa njerëzve.

Disa shembuj të ngacmimit përfshijnë: shaka praktike në shënjestër, duke u mashtruar qëllimisht për detyrat e punës, si afatet e pasakta ose udhëzimet e paqarta, mohimi i vazhdueshëm i kërkesave për pushim pa një arsye të përshtatshme ose të vlefshme, kërcënime, poshtërime dhe abuzime të tjera verbale, monitorim i tepërt i performancës, kritika tepër të ashpra ose të padrejta.

Kritika ose monitorimi nuk është gjithmonë ngacmim. Për shembull, kritika objektive, konstruktive dhe veprimet disiplinore të lidhura drejtpërdrejt me sjelljen në vendin e punës ose performancën në punë nuk konsiderohen ngacmime.

Por kritika që ka për qëllim të frikësojë, poshtërojë ose veçojë dikë pa arsye do të konsiderohej ngacmim.

Sipas Institutit të Ngacmimit në Vendin e Punës, më shumë se 60 milionë njerëz që punojnë në Shtetet e Bashkuara preken nga ngacmimi.

Ligjet ekzistuese federale dhe shtetërore i mbrojnë punonjësit vetëm nga ngacmimet kur ato përfshijnë dëmtime fizike ose kur objektivi i përket një grupi të mbrojtur, siç janë njerëzit me aftësi të kufizuara ose njerëzit me ngjyrë.

Meqenëse ngacmimi është shpesh verbal ose psikologjik, ai nuk mund të jetë gjithmonë i dukshëm për të tjerët.

Identifikimi i ngacmimit në vendin e punës

Ngacmimi mund të jetë delikat. Një mënyrë e dobishme për të identifikuar ngacmimin është të konsideroni sesi të tjerët mund ta shikojnë atë që po ndodh. Kjo mund të varet, të paktën pjesërisht, nga rrethanat. Por nëse shumica e njerëzve do ta shihnin një sjellje specifike si të paarsyeshme, në përgjithësi është ngacmim.

Llojet e ngacmimit

Sjelljet e ngacmimit mund të jenë:

Verbal, që mund të përfshijë tallje, poshtërim, shaka, thashetheme ose abuzime të tjera të folura.

Frikësuese, që mund të përfshijë kërcënime, përjashtime shoqërore në vendin e punës, spiunazh ose pushtime të tjera të privatësisë.

Lidhet me performancën e punës, shembujt përfshijnë fajësimin e gabuar, sabotimin ose ndërhyrjen në punë, vjedhjen ose marrjen e meritave për idetë.

Hakmarrje, në disa raste, të flasësh për ngacmimin mund të çojë në akuza për gënjeshtër, përjashtim të mëtejshëm, refuzim të promovimeve ose hakmarrje të tjera.

Institucionale, ngacmimi institucional ndodh kur një vend pune pranon, lejon dhe madje inkurajon që të ndodhë ngacmimi. Ky ngacmim mund të përfshijë qëllime joreale të prodhimit, punë jashtë orarit të detyruar ose të veçojë ata që nuk mund të vazhdojnë.

Sjellja e ngacmimit përsëritet me kalimin e kohës. Kjo e veçon atë nga ngacmimi, i cili shpesh kufizohet në një rast të vetëm. Ngacmimi i vazhdueshëm mund të bëhet ngacmim, por meqenëse ngacmimi i referohet veprimeve ndaj një grupi të mbrojtur njerëzish, është i paligjshëm, ndryshe nga ngacmimi.

Kush ngacmohet dhe kush e bën ngacmimin?

Çdokush mund të ngacmojë të tjerët. Sipas hulumtimit të vitit 2017 nga Instituti i Ngacmimit në Vendin e Punës: rreth 70 përqind e ngacmuesve janë meshkuj dhe rreth 30 përqind janë femra.

Të dy ngacmuesit meshkuj dhe femra kanë më shumë gjasa të synojnë gratë

Gjashtëdhjetë e një përqind e ngacmimit vjen nga shefat ose mbikëqyrësit. Tridhjetë e tre përqind vijnë nga kolegët e punës. Pjesa e mbetur prej 6 përqind ndodh kur njerëzit në nivele më të ulëta punësimi ngacmojnë mbikëqyrësit e tyre ose të tjerët mbi ta.

Grupet e mbrojtura ngacmohen më shpesh. Vetëm 19 përqind e njerëzve të ngacmuar ishin të bardhë.

Ngacmimi nga menaxherët mund të përfshijë abuzim me pushtetin, përfshirë rishikimet negative të performancës që nuk janë të justifikuara, britma ose kërcënime për pushim nga puna ose ulje në det, ose mohim i pushimit ose transferim në një departament tjetër.

Njerëzit që punojnë në të njëjtin nivel shpesh ngacmojnë përmes thashethemeve, sabotimeve të punës ose kritikave. Ngacmimi mund të ndodhë midis njerëzve që punojnë ngushtë së bashku, por gjithashtu ndodh në të gjithë departamentet.

Njerëzit që punojnë në departamente të ndryshme mund të kenë më shumë gjasa të ngacmojnë përmes postës elektronike ose duke përhapur thashetheme.

Punonjësit e nivelit më të ulët mund të ngacmojnë ata që punojnë mbi ta. Për shembull, dikush mund të: tregojnë mosrespektim të vazhdueshëm ndaj menaxherit të tyre, refuzojnë të kryejnë detyrat, përhap thashethemet për menaxherin, bëjnë gjëra që menaxheri i tyre të duket i paaftë.

Sipas hulumtimit të vitit 2014 nga Instituti i Ngacmimit në Punë, njerëzit besonin se objektivat e ngacmimit kishin më shumë gjasa të ishin të sjellshëm, të dhembshur, bashkëpunues dhe të këndshëm.

 

 

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore