Jetesë & Stil

Si ta dalloni një fëmijë inteligjent?


Shkencëtarët kanë rënë në përfundimin se rezultati i lartë i inteligjencës nuk do të thotë që  një person është gjeni, dhe se është e pamundur të vlerësosh një inteligjencë të fëmijës me një provë.

Por ka disa veçori që tregojnë se fëmija juaj ka një të ardhme. Ata mund të bëhen artistë të shquar, biznesmenë të suksesshëm ose politikanë të mëdhenj.

Ju vetëm duhet të vini re talentin e fëmijës suaj dhe t’i ndihmoni ata që ta zhvillojnë atë. Por si ta kuptoni se fëmija juaj do të jetë gjeni i ardhshëm?

Ata regjistrojnë gjithçka që shohin dhe dëgjojnë.

Një fëmijë i talentuar është një koleksionist informacioni. Ata mbajnë në kujtesën e tyre gjithçka që shohin. Nëse pas vizitës në një vend, fëmija juaj mund ta tregojë atë në detaje pa shikuar fotot, ai ndoshta ka një talent.

Shkencëtarët e quajnë këtë fenomen “memorie fotografike”. Vetëm 2-10% e fëmijëve kanë këtë aftësi.

Ndër të rriturit, kjo ndodh edhe më rrallë. Leonardo da Vinci dhe Galileo Galilei kishin këtë lloj strategjie të të menduarit. Ata vizatuan skemat dhe kështu vizualizuan mendimet e tyre.

Janë gjithmonë duke menduar diçkaFëmijët e zgjuar nuk janë engjëj. Ata shpesh janë të preokupuar me mendimet e tyre dhe thjesht “nuk dëgjojnë” prindërit. Ata janë edhe tregimtarë të zjarrtë dhe imagjinata e tyre e gjallë zakonisht godet prindërit dhe mësuesit. Por një imagjinatë e gjallë është një shenjë e inteligjencës.

Fëmijët e talentuar shpesh janë të mërzitur në shkollë dhe fillojnë të argëtohen vetë. Prindërit duhet vetëm të shpjegojnë se arsimi është me të vërtetë i rëndësishëm për të frenuar këtë sjellje.

Fëmijët flasin shpejt
Një shkallë e shpejtë e të folurit tregon se një fëmijë është mjaft i talentuar meqë fjalori i tyre është mjaft i gjerë. Një fëmijë mesatar fillon të flasë deri në moshën 2 vjeçare.

Fëmijët e talentuar 2-vjeçarë zakonisht janë në gjendje të ndërtojnë fraza komplekse.

Në raste të rralla, fëmijët mësojnë të flasin më vonë. Shkencëtarët mendojnë se këta fëmijë kanë Sindromën Ajnshtajn. Është thënë se Albert Ajnshtajni nuk donte të komunikonte me shumë njerëz para moshës 7 vjeçare. Fizikanti Richard Feynman, matematikania Julia Robinson dhe shumë njerëz të tjerë të shquar kanë folur me vonesë.

Ata nuk vuajnë nga perfeksioni.

Fëmijët e talentuar zakonisht zgjedhin një fushë të dijes dhe ata mund ta studiojnë atë për orë të tëra nëse i pëlqejnë lëndët. Por nëse nuk e bëjnë këtë, ata thjeshtë nuk i kushtojnë shumë vëmendje kësaj. Nëse fëmija juaj është një matematicien i ardhshëm, ai mund të jenë mjaft indiferente ndaj gjuhëve. Shkrimi i keq është një veçori e fëmijëve të talentuar. Shkrimi i tyre i dorës është i keq sepse ata shkruajnë shumë shpejt, duke u përpjekur të “kapin” mendimet e tyre. Për më tepër, ata nuk duan të ndjekin rregullat e shkollës.

Ata janë të shoqërueshëm.

Është thënë se fëmijët e mençur janë të çuditshëm të paqëndrueshëm. Por ekziston një term i quajtur “inteligjenca shoqërore”. Për të qenë një gjeni, një person nuk duhet të mbajë mend formula të gjata matematikore. Gjenitë socialë janë në gjendje të krijojnë marrëdhënie me njerëzit rreth tyre.

Nëse fëmija juaj është i drejtë dhe mund t’i tërheqë miqtë e tij, ata ndoshta janë të talentuar.

Shkencëtarët gjithashtu theksojnë inteligjencën emocionale, aftësinë e individëve për të njohur dhe menaxhuar emocionet e tyre dhe ato të të tjerëve. Këta fëmijë kthehen në menaxherë, politikanë dhe ekspertë të marketingut.

Ata shpenzojnë shumë kohë me të rriturit.

Gjenitë e ardhshëm dëshirojnë të flasin me të rriturit. Fëmijët zakonisht ndihen më të rezervuar në shoqërinë e njerëzve të rritur, por të talentuarit e pëlqejnë shoqërinë me ta. Fëmijët e talentuar shpesh bëjnë miq më të rritur. Psikologët paralajmërojnë prindërit se fëmijët e zgjuar mund të ndihen të vetmuar.

Fëmijët janë aktivë.

Gjenitë e ardhshëm janë me të vërtetë aktive. Ata fillojnë të flasin dhe ecin më herët se fëmijët e tjerë. Thuhet se fëmijët e zgjuar urrejnë sportet. Aata preferojnë më shumë të rrinë në shtëpi dhe të lexojnë libra.

 

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore