Jetesë & Stil

Si përfundojnë pandemitë?


Mësimet nga shpërthimet e së kaluarës mund të na udhëzojnë për të dalë nga COVID-19

Që nga viti 2020, karantina, gjuetia e testeve në shtëpi dhe distancimi social janë bërë “normalja e re” ndërsa përballemi me COVID-19.

Për shumë njerëz, COVID-19 përfaqëson krizën e tyre të parë të madhe të shëndetit publik. Ekspertët vlerësojnë se një pandemi që ndryshon jetën ka një shans 2 përqind që të ndodhë çdo vit, që do të thotë se të rinjtë e sotëm përfundimisht mund të përballen me një raund tjetër maskimi, duke mbajtur distancë nga njëri-tjetrit dhe duke pritur me ankth për një rezultat testi.

Ndërprerjet e shkaktuara nga sëmundjet në rutinat tona të përditshme janë një gjë e rrallë në botën moderne. Por për njerëzit që jetonin në shekujt e mëparshëm, shpërthimet ishin shumë më të zakonshme. Për shembull, gjatë Mesjetës, njerëzit duruan shpërthime të dizenterisë, gripit, malaries, lisë, sifilizit dhe tifos.

Duke studiuar pandemitë e kaluara, studiuesit mund të shohin tendencat që mund të tregojnë se si përfundimisht marrin fund shpërthimet fatale dhe të përcaktojnë se kur, ose nëse, COVID-19 do të kalojë dhe do të lejojë që jeta e përditshme të kthehet në normalitet.

Një problem me njerëzit
Murtaja bubonike e Justinianit

Pandemitë kanë ekzistuar që kur njerëzit u larguan nga një ekzistencë nomade e bazuar në klan. Në atë moment, njerëzit filluan një mënyrë jetese agrare dhe rritnin bagëti, të cilat i ekspozonin ata ndaj sëmundjeve që bartnin këto kafshë.

Kjo kulturë inkurajoi gjithashtu importimin e mallrave, të cilat sollën sëmundje të largëta: anijet tërhiqeshin në porte duke sjellë pëlhura, erëza – dhe sëmundje vdekjeprurëse.

Murtaja bubonike e Justinianit, u shfaq në shekullin e gjashtë dhe u tërbua nëpër pjesë të Lindjes së Mesme, Afrikës së Veriut dhe Mesdheut. Sëmundja u përhap në të gjithë rajonin pasi anijet që transportonin drithë mbanin gjithashtu minj të kapur nga pleshtat që mbanin bakterin “Yersinia pestis”.

Ndërsa qytetet u rritën në madhësi dhe papastërtia u shtua, u rritën pandemitë e lidhura me kanalizimet: Për shembull, pandemia e kolerës u përhap në mbarë globin në mesin e viteve 1800 dhe u transmetua përmes ushqimit dhe ujit të kontaminuar.

Në Londër, një pus uji publik i ndotur ishte përgjegjës për vrasjen e më shumë se 600 njerëzve. Kjo pandemi përfundoi vetëm pasi autoritetet mjekësore kuptuan se sëmundja vinte nga pusi, jo nga “ajri i keq”.

Por për pandemitë e tjera, shkatërrimi zgjati vite të tëra duke treguar se nuk u largua kurrë.

Të jetosh me murtajën
“Vdejka e Zezë”

Vala e dytë e murtajës bubonike, e njohur gjithashtu si Vdekja e Zezë, vrau rreth 30 deri në 50 përqind të popullsisë evropiane në mesin e viteve 1300. Marrja e sëmundjes së shkaktuar nga pleshtat nënkuptonte vdekje të sigurt dhe shkalla e vdekshmërisë tejkaloi 80 përqind.

Sëmundja vloi, por u rishfaq në zona të caktuara, vetëm për t’u larguar dhe më pas u shfaq në një vend të ri një dekadë më vonë. Ky cikël vazhdoi me shekuj. Shpërthimi i fundit i njohur i madh evropian ndodhi në Marsejë në vitin 1723.

“Mësimi është se kur mbaroi, ata nuk e dinin se kishte mbaruar. Për qindra vjet, ata vazhduan të përgatiteshin për shpërthimin e ardhshëm”, thotë Dorsey Armstrong, një profesor i letërsisë angleze dhe mesjetare në Universitetin Purdue.

Shpërthimet vranë familje të tëra dhe boshatisën fshatra, thotë Armstrong. Në atë kohë, njerëzit nuk e kuptonin se sëmundja mbartej nga pleshtat që jetonin te minjtë.

Kur minjtë pritës nuk ishin të disponueshëm, pleshtat e infektuara dolën te njerëzit. Pra, çdo ndryshim në ekuilibër brenda popullatës së minjve nënkuptonte një ringjallje të pleshtave që kërkonin bujtës të rinj për të kafshuar.

Një valë e tretë e murtajës ndodhi në Azi në shekullin e 19-të dhe Armstrong thotë se sëmundja tani është endemike në disa pjesë të botës, por e trajtueshme me antibiotikë nëse diagnostikohet herët.

Ngjitja e shpejtë
Pandemia H1N1

Për fat të mirë, mjekësia moderne ka zhdukur ose zbutur shumë sëmundje të tjera që dikur rrënuan globin. Vaksinat, për shembull, i dhanë fund poliomielitit në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe lija u tërbua për shekuj përpara se të zhdukej në vitin 1980 nga vaksinat.

Futja e antibiotikëve ndihmoi në kontrollin e sifilizit. Kolera dhe tifoja u zbutën gjithashtu nga antibiotikët, si dhe u përmirësuan kanalizimet. Dhe megjithëse malaria është ende në shumë vende, trajtimet ndihmojnë në uljen e vdekjeve. Megjithatë, vitet e fundit, shkencëtarët kanë zbuluar parazitë rezistent ndaj ilaçeve.

Sa i përket pandemisë H1N1, e cila u raportua për herë të parë në prill 2009 dhe kishte infektuar 1 milion amerikanë deri në qershor, vaksinat dhe ilaçet antivirale hapën rrugën për të dalë. Një goditje u vu menjëherë në dispozicion atë vjeshtë dhe kriza u konsiderua e përfunduar deri në fund të verës 2010.

Megjithëse vaksinat janë të disponueshme në shumë pjesë të botës për COVID-19, mutacionet në virus i kanë shtyrë zyrtarët e shëndetit publik të pyesin se kur sëmundja do të bëhet endemike. Disa ekspertë shpresojnë se procesi do të fillojë pasi varianti omicron të zbehet. Por, siç tregon historia, mund të jetë e vështirë të parashikohet rrjedha e një pandemie ndërsa është ende në mes të saj.

“Nuk e kemi idenë, a jemi në mes të këtij udhëtimi? A jemi pranë fundit? Apo sapo ka filluar? Nuk do ta dimë deri disa vite pas përfundimit të Covid-it, ose nëse ai kalon në diçka më pak vdekjeprurëse”, thotë Armstrong.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore