Jetesë & Stil

Si i përgjigjen foshnjat muzikës në mitër?


Ilustrim

Muzikë në barkun e nënës? Është bërë një klishe thuajse vizatimore e shtatzënisë moderne – një nënë e ardhshme shtatzënë duke luajtur melodi për fëmijën e saj brenda barkut.

Por a i përgjigjen në të vërtetë fetuset muzikës? A do të kujtojnë ndonjë gjë më vonë? Përgjigja e shkurtër është “Po”.

Në tremujorin e fundit të shtatzënisë, foshnjat bëhen gjithnjë e më të aftë për të dëgjuar një sërë tonesh muzikore dhe studimet konfirmojnë se foshnjat reagojnë në mitër ndaj tingujve që dëgjojnë.

Për më tepër, nëse një fetus i vonuar “dëgjon” të njëjtën melodi përsëri dhe përsëri, ai ka të ngjarë ta njohë këtë melodi më vonë – kur të dëgjojë muzikën si i porsalindur.

A i bëjnë fëmijët më të zgjuar përvoja të tilla para lindjes? A duhet të bëjnë prindërit një përpjekje të veçantë për t’i ekspozuar fëmijët e tyre ndaj muzikës nëpërmjet pajisjeve të teknologjisë së lartë?


Nuk ka asnjë provë për këtë, dhe në fakt ekspertët u bëjnë thirrje prindërve që të shmangin lloje të caktuara të ekspozimit muzikor.

Për shembull, ata këshillojnë të mos vendosni kufje ose pajisje të tjera audio drejtpërdrejt në barkun e një gruaje shtatzënë.

Ata gjithashtu paralajmërojnë nënat e ardhshme që të shmangin ekspozimin e trupit të tyre ndaj zhurmave të forta, të thella ose ndaj niveleve të decibelit që përbëjnë rrezik për dëgjimin e tyre.

Por, hulumtimi na ndihmon të kuptojmë se foshnjat po angazhohen me botën shumë përpara lindjes. Dhe duhet të inkurajojë prindërit që të ndajnë përvojat muzikore me foshnjat e tyre – si para dhe pas shtatzënisë.

Në cilën moment gjatë shtatzënisë fëmija mund të dëgjojë muzikë në barkun e nënës?


Shqisa e dëgjimit të një fëmije fillon procesimin me hapa të ngadalshëm dhe çdo fëmijë zhvillohet me ritmin e tij. Dhe sigurisht që tingujt mbyten në mitër – veçanërisht tingujt në frekuenca më të larta.

Pra, nuk është një pyetje e drejtpërdrejtë për t’iu përgjigjur – mosha në të cilën fëmija juaj do të jetë në gjendje të dëgjojë melodinë tuaj të preferuar.

Foshnjat mund të dëgjojnë disa tinguj gjatë tremujorit të dytë të shtatzënisë dhe në javën e 25-të të shtatzënisë, afërsisht gjysma e të gjitha fetuseve reagojnë ndaj toneve në intervalin 100-500 Hz – një gamë që përputhet me të folurit e të rriturve.

Pra, foshnjat mund të jenë në gjendje të dëgjojnë muzikë – ose të paktën disa elementë fragmentar të muzikës – që gjithashtu bien në këtë gamë.

Por për aftësi më të mira dëgjimi, duhet të presim derisa foshnjat të rriten pak – rreth 30 javë ose më shumë.

 

 

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore