Shëndet

Shtimi i superbaktereve rezistente ndaj ilaçeve mund ta bëjë pandeminë të duket ‘e vogël’


Pandemia do të duket “e vogël” krahasuar me atë që njerëzimi përballet nga numri në rritje i superbaktereve rezistente ndaj ilaçeve aktuale.

Kështu ka paralajmëruar profesoresha Dame Sally Davies.

Davies, e cila tani është e dërguara speciale e Mbretërisë së Bashkuar për rezistencën antimikrobike (AMR), humbi bijën e saj dy vjet më parë nga një infeksion që nuk mund të trajtohej.

Ajo përshkruan një pamje të zymtë të asaj që mund të ndodhë nëse bota nuk arrin ta trajtojë problemin brenda dekadës së ardhshme, duke paralajmëruar se çështja është “më akute” se ndryshimi i klimës.

Infeksionet rezistente ndaj barnave tashmë vrasin të paktën 1.2 milionë njerëz në vit.

“Duket se, si shumë njerëz me infeksione të patrajtueshme dhe ne do të duhet të kalojmë në izolimin e njerëzve në mënyrë që të mos infektojmë familjet dhe komunitetet e tyre”.

“Pra, është një pamje vërtet katastrofike”, ka shtuar Davies.

AMR do të thotë se disa infeksione të shkaktuara nga bakteret, viruset, kërpudhat dhe parazitët nuk mund të trajtohen më me ilaçet në dispozicion. Ekspozimi ndaj barnave i lejon insektet të zhvillojnë aftësinë për tu rezistuar atyre dhe përdorimi i tepërt i barnave të tilla si antibiotikët e përshpejton atë proces.

Rezistenca e përhapur do ta bënte shumë të rrezikshme mjekësinë moderne, duke ndikuar në trajtimet, duke përfshirë prerjet cezariane, ndërhyrjet e kancerit dhe transplantimin e organeve.

“Nëse nuk do të bëjmë hapa të mirë në 10 vitet e ardhshme, atëherë unë do të jem vërtet e frikësuar”, ka thënë Davies.

Javën e kaluar qeveria e Mbretërisë së Bashkuar njoftoi një plan kombëtar veprimi për AMR, me angazhime për të reduktuar përdorimin e antimikrobikëve si te njerëzit ashtu edhe te kafshët, për të forcuar mbikëqyrjen e infeksioneve rezistente ndaj ilaçeve dhe për të nxitur industrinë për të zhvilluar ilaçe dhe vaksina të reja.

Davies ka kaluar më shumë se një dekadë duke paralajmëruar për problemin, por ajo ka thënë se shtëpia u godit me të vërtetë kur vajza e saj, Emily Hoyle, vdiq nga një infeksion rezistent ndaj ilaçit në moshën 38-vjeçare.

Hoyle kishte fibrozë cistike dhe i ishte nënshtruar dy transplanteve të mushkërive përpara se të infektohej nga Mycobacteroides abscessus, i cili ishte rezistent ndaj trajtimit.

Ekipi që e trajtonte atë “provoi gjithçka”.

“Por ajo e dinte rreth gjashtë muaj para se të vdiste se nuk do të trajtohej dhe se ndoshta do të vdiste prej saj”.

Vdekja e Hoyle ka përforcuar vendosmërinë e saj për të kthyer valën, duke e përshkruar atë si një çështje të drejtësisë ndër breza.

“Brezi im dhe më të vjetër kanë përdorur antibiotikët dhe ne nuk po i rimbushim ato. Ne nuk po sigurohemi që ushqimi ynë të prodhohet me përdorim sa më të ulët. Dhe ua kam borxh fëmijëve të mi dhe nipërve dhe mbesave dhe gjeneratave të ardhshme që të bëj më të mirën”.

Ka edhe çështje të drejtësisë në ditët e sotme, ka theksuar ajo.

Një në pesë vdekje e shkaktuar nga AMR është në një fëmijë nën pesë vjeç, zakonisht në Afrikën Sub-Sahariane, ku Davies ka thënë se problemi është “veçanërisht i përhapur dhe katastrofik”.

Shumë nga vendet janë gjithashtu duke u goditur rëndë nga kriza klimatike dhe Davies ka dalluar se të dy problemet janë të ndërlidhura.

“Nëse nuk e kontrollojmë dhe nuk e zbusim AMR-në, atëherë ajo do të vrasë më shumë njerëz përpara se të ndodhë ndryshimi i klimës”.

“Klima do të funksionojë në shumë mënyra, por mendoni për ujin nga përmbytjet, mendoni për ujërat e zeza, mendoni për zhvendosjen, mendoni për stuhitë dhe çfarë përhapin ato dhe mungesën e ujit të pastër nëse keni thatësirë; infeksionet shtohen”.

Ka përpjekje globale për të reduktuar përdorimin e papërshtatshëm të barnave si antibiotikët në mjekësi, megjithëse pandemia ngeci përparimin në shumë prej atyre nismave.

Vitet e fundit janë krijuar pak antibiotikë të rinj dhe çështja është “e komplikuar” sepse përfshin sektorë të tillë si bujqësia dhe shëndeti i njerëzve.

Më shumë se dy të tretat e antibiotikëve shkojnë në kafshët e fermës, sipas Davies, zakonisht për të nxitur rritjen ose për të parandaluar infeksionet në kushte të mbipopulluara, johigjienike, në vend që të trajtojnë infeksione specifike.

Disa ferma aziatike të peshkut po “fusin antibiotikë në ushqimin e peshkut”, pjesërisht sepse është më i lirë, por edhe për shkak të mungesës së hulumtimit se cilat infeksione ndodhin në racat lokale të peshqve si tilapia, dhe cilat vaksina mund të jenë të nevojshme.

Kafshët nxjerrin deri në 80% të antibiotikëve që marrin, ka ravijëzuar  ajo, “duke ndotur mjedisin”.

Fabrikat që prodhojnë antibiotikë mund të mos kontrollojnë rrjedhjet e tyre, duke lejuar “sasi dramatike” të hyjnë në sistemet e ujit.

Ndërkohë, përparime të tilla si gjenomika dhe inteligjenca artificiale po “rigjallërojnë” shkencën e antibiotikëve të rinj.

Profesoresha shpreson po ashtu se programet për të nxitur kompanitë farmaceutike për të krijuar antibiotikë të rinj do të japin fryte.

Idealisht, ilaçe të tilla duhet të mbahen në rezervë si mjeti i fundit nëse barnat ekzistuese nuk funksionojnë, kështu që insektet nuk zhvillojnë rezistencë ndaj tyre.

Megjithatë, kjo e bën të vështirë për kompanitë që të garantojnë një kthim të investimit në kërkim dhe zhvillim.

Davies është pjesë e Grupit Global të Udhëheqësve të OKB-së për AMR.

Në shtator, OKB-ja do të mbajë një takim të nivelit të lartë për këtë çështje dhe grupi po shtyn për objektiva deri në vitin 2030, duke përfshirë reduktimin e vdekjeve globale të njerëzve nga AMR me 10%, uljen e përdorimit të antimikrobialëve në bujqësi me të paktën 30% dhe përfundimin e përdorimit të “antimikrobikëve të rëndësishëm mjekësorë për mjekësinë njerëzore” në bujqësi, ku ato nuk janë të nevojshme për të trajtuar sëmundjet.

Ajo ka theksuar gjithashtu se nevojiten më shumë struktura formale.

“Ne kemi nevojë për një qeverisje ndërvendore të një forme, pak si një COP për ndryshimet klimatike”, ka thënë Davies.

Marrë nga “The Guardian”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore