Shqipëria

Shqipëria mund të përjetojë një verë me vapë ekstreme


Ndryshimet klimatike kanë pasur një ndikim të rëndësishëm në verërat evropiane në vitet e fundit.

Në përgjithësi, një rritje e temperaturave mesatare është vërejtur gjatë stinës së verës në shumë rajone të Evropës, së bashku me ngjarje më të shpeshta dhe intensive të nxehtësisë ekstreme.

Në vitin 2022, Evropa përjetoi verën më të nxehtë të regjistruar, me valë të shumta të të nxehtit, temperatura rekord, thatësira dhe zjarre në disa vende.

Vendet e Ballkanit gjithashtu kanë verë të nxehtë.

Bosnja dhe Hercegovina kryeson listën me rekordin nga Mostari i vendosur më 31 korrik 1901, me një temperaturë prej 46,2 °C.

Maqedonia e Veriut është e dyta afër me 45.7 °C, e ndjekur nga rekordi bullgar prej 45.2 °C.

Serbia ishte vetëm 0,1 °C përpara fqinjit të saj jugor, Malit të Zi, ku temperaturat rekord prej 44,8 °C u regjistruan në të paktën dy situata.

Rekordi i Shqipërisë është në 44.8 °C, ndërsa në Kosovën 42.0 °C.

Por si do të jetë kjo verë në Evropë?

Parashikimet, sipas kanalit spanjoll “El Tiempo” tregojnë se ka shumë gjasa që të përjetojmë një verë shumë më të ngrohtë se normalja në pjesën më të madhe të Spanjës, Francës, Italisë, Greqisë, Kroacisë, Serbisë, Mbretërisë së Bashkuar, Irlandës, Zvicrës, Shqipërisë, Sllovenisë apo Austrisë.

Në pjesën tjetër të Evropës (përveç në veri të Gadishullit Skandinav) do të përjetojmë një verë më të ngrohtë ose pak më të ngrohtë se normalja.

Sa i përket reshjeve, vera në të gjithë Evropën do të shënohej nga normaliteti. Nuk presim reshje mbi ose nën normale.

Një verë shumë e nxehtë në Evropë mund të ketë një sërë ndikimesh në sektorë dhe aspekte të ndryshme të shoqërisë.

Temperaturat e larta mund të kenë një ndikim negativ në shëndetin e njeriut, veçanërisht në grupet vulnerabël si fëmijët, të moshuarit dhe njerëzit me probleme shëndetësore para-ekzistuese.

Valët e të nxehtit mund të rrisin rrezikun e goditjes nga nxehtësia, dehidratimit, sëmundjeve të frymëmarrjes dhe kardiovaskulare, dhe probleme të tjera shëndetësore të lidhura me nxehtësinë.

Natyrisht, diçka që na shqetëson shumë është ushqimi dhe uji. Mjedisi i nxehtë dhe i thatë ka ndikim edhe në bujqësi.

Të korrat mund të përjetojnë stres të nxehtësisë dhe thatësirës, të cilat mund të ulin rendimentin dhe cilësinë e tyre.

Përveç kësaj, ndryshimet në modelet e reshjeve mund të ndikojnë në disponueshmërinë e ujit për ujitje, gjë që mund të ketë një ndikim negativ në prodhimin bujqësor.

Sa i përket rezervave ujore, situata mund të bëhet komplekse kur bëhet më e nxehtë dhe nxitet avullimi.

Një verë shumë e nxehtë mund të rrisë kërkesën për ujë për vaditje, konsum njerëzor dhe aktivitete rekreative, të cilat mund të ushtrojnë presion mbi burimet ujore.

Përveç kësaj, mungesa e reshjeve mund të zvogëlojë disponueshmërinë e ujit të ëmbël në lumenj, liqene dhe akuiferë, gjë që mund të ketë ndikim në disponueshmërinë e ujit për përdorim shtëpiak, bujqësor dhe industrial.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore