Shqipëria

Shqipëria do të ketë rritjen më të ulët ekonomike në rajon, sipas FMN


Raporti më i fundit nga Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) mbi rritjen ekonomike në kushtet e luftës në Ukrainë, e lë Shqipërinë si vendin me rritjen më të ulët ekonomike në rajon, të parashikuar për vitin 2022 dhe ndër më të ulëtat sa u përket gjithë vendeve në zhvillim në Evropë.

Parashikimi i mëparshëm për rritje, shkonte në 4.5% për vitin 2022. Mirëpo, në parashikimin e fundit nga FMN, ajo pritet të jetë vetëm 2%.

Të vetmet vende me rritje më të ulët, pritet të jenë ato shumë pranë konfliktit në Ukrainë.

Vetë Ukraina mendohet se do të pësojë një rënie ekonomike prej 35% për shkak të luftës. Rusia agresore, nga ana tjetër, do të ndalet në minus 8.5%.

Në shifra negative radhitet edhe Bjellorusia me minus 6.4%. Teksa, Moldavia mbyll radhitjen e vendeve me rritje më të ulët se Shqipëria, me vetëm 0.3%.

Sa u përket vendeve të Ballkanit Perëndimor, Mali i Zi do të shohë rritjen më të madhe ekonomike, me 3.8%. Në 3.5% rritje ndalet Serbia dhe Maqedonia e Veriut në 3.2%.

Kosova do të shohë rritje me 2.8%, ndërsa Bosnjë dhe Hercegovina me 2.4%.

Pra, ndër vendet e rajonit, Shqipërinë e lënë pas të gjithë.

Parashikime jo shumë optimiste nga FMN vijnë edhe sa u përket viteve të ardhshme, ku viti pasues projektohet me rritje 2.8% nga organizata ndërkombëtare.

Në vitin 2027, ndërkaq, projeksioni shkon në 3.4% rritje ekonomike vjetore.

Lufta në Ukrainë ka goditur fort jo vetëm rajonin, por gjithë botën, duke ngadalësuar rimëkëmbjen e post-pandemisë COVID-19 në tërësi dhe duke goditur mbi të gjitha vendet me ndikim të vogël ekonomik në botë.

Në terma të gjerë, asnjë vend i rajonit nuk do ta kalojë rritjen vjetore me 3.5% deri në vitin 2027, kur pritet në varësi të kushteve të luftës të ketë përmirësim të ekonomisë evropiane.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore