Jetesë & Stil

Shndërrimi i plumbit në ar


Ilustrim

Qëllimi i alkimistëve për shndërrimin bërthamor është arritur, por jo në mënyrën që ata mendonin.

Praktikuesit e alkimisë, paraardhësi mesjetar dhe më shpirtëror i kimisë, dikur kishin një thënie: “Është më e vështirë të shkatërrosh arin sesa ta bësh atë”. Ari – ari i pastër – është jashtëzakonisht elastik kundër zjarrit, acidit dhe ndryshkut. Në fakt, pak për ta lëshuar atë në diell ose për ta hedhur në një vullkan, duke e lënë elementin në një reaktor bërthamor për një kohë është shansi juaj i vetëm për shkatërrim pothuajse total.

Prandaj, nuk është për t’u habitur që ari ka kapur imagjinatën njerëzore. Alkimistët nga Kina, India dhe Evropa ishin për shekuj të fiksuar me transformimin e metaleve bazë (veçanërisht plumbit) në ar. Ata kërkuan një substancë mitike, të quajtur “guri i filozofit”, për të përmbushur këtë detyrë, pa sukses. Teknikat e tyre kanë qenë prej kohësh të zhvendosura në fushën e pseudoshkencës, së bashku me shumë nga supozimet e tyre për botën, por alkimistët mund të kenë qenë në diçka.

Ata ishin me të vërtetë të saktë se plumbi mund të shndërrohej në ar – edhe nëse ata kishin gabuar në mënyrën se si mund të bëhej. Tani, shkenca moderne na çon shumë përtej edhe ëndrrave më të egra të alkimistëve.

Duke shkuar për ari

Një nga historitë më të famshme të shndërrimit bërthamor vjen nga vitet 1970, kur kimisti bërthamor dhe nobelisti Glenn Seaborg punoi në Laboratorin Kombëtar të Lawrence Berkeley së bashku me kolegun Walt Loveland dhe studentin e atëhershëm të diplomuar Dave Morrissey.

Shkencëtarët po përdornin një përshpejtues linear joni super të rëndë për të bombarduar atomet me jone të rëndë sa uraniumi me shpejtësi relativiste. “Ndër ato që bombarduam ishte plumbi-208”, thotë Loveland.

Përshpejtimi i joneve pranë shpejtësisë së dritës i lejoi ata të studiojnë mekanizmat e reagimit bërthamor. “Ne do t’i masim produktet, kryesisht duke u përqëndruar në rendimentet”, thotë Loveland. Disa nga ato rendimente ishin ari. Ishin të gjitha gjëra relativisht rutinë, pastaj Seaborg tha, “hej, shikoni këtë – ju po e shndërroni plumbin në ar, duke bërë reagimin e ëndrrës së alkimistëve”. Ai sugjeroi që Morrissey të shkruante një letër mbi hulumtimin dhe ta paraqiste atë në takimin e ardhshëm vjetor të Shoqërisë Kimike Amerikane në Miami.

“Ajo krijoi një spërkatje kur e raportova në një takim, por nuk është veçanërisht e vështirë apo unike”, thotë Morrisey. “Dikush mund të përdorë reagime të ndryshme bërthamore për të kthyer në thelb çdo element në një element tjetër aty pranë”.

Ndërkohë, Seaborg po bënte një “alkimi” të tij, ai ishte i zënë duke transformuar një ngjarje të përditshme në fushën e kërkimit bërthamor në një histori spektakolare. “Seaborg ishte një manipulues i shkëlqyeshëm i shtypit”, thotë Loveland.

“Ai mori shumë publicitet nga kjo ide e ëndrrës së alkimistit.” Shumë reporterë, po aq të ngazëllyer sa dikur alkimistët ishin nga perspektiva që njerëzit të krijonin ar dhe të pasuroheshin, arritën.

Historia mund të ketë vazhduar të krijojë avull, por ajo hasi në disa erëra politike. Eksperimenti kishte tërhequr vëmendjen e senatorit Wisconsin William Proxmire, i cili ishte i dhënë pas ngatërrimit të nëpunësve civilë për humbjen e dollarëve të taksapaguesve. Në atë kohë, nuk ishte me kosto të largët për të bërë ar në këtë mënyrë”.

Kushtoi rreth 5 mijë dollarë në orë për të drejtuar përshpejtuesin”, thotë Loveland, kështu që ata e hodhën atë.

Mundësitë praktike

Kjo ishte larg nga hera e parë që njerëzit kishin bërë ar – qoftë me qëllim ose rastësisht. Matthew Nerzig nga Laboratori Berkeley shpjegon se izotopet radioaktive të arit po bëheshin në përshpejtuesit e grimcave për dekada para eksperimentit të Seaborg.

Në vitin 1937, fizikanti dhe laureati Nobel Ed McMillan bëri izotopet e para artificiale të arit duke përdorur rrezet e deuteroneve në një nga ciklotronet e parë, një model i hershëm i përshpejtuesve të grimcave. Deuteronët janë izotope të qëndrueshëm të hidrogjenit, të përbërë nga një proton dhe një neutron; ato zakonisht përdoren si municion në përshpejtuesit e grimcave.

Biznesi i kërkimit bërthamor, natyrisht, është shpesh proces transformimi dhe, ndonjëherë, krijimi. 26 elementët më të rëndë në tabelën periodike, për shembull, janë vërejtur ndonjëherë në laborator – menjëherë pasi disa njerëz të zgjuar i krijuan ato. Aktualisht po bëhen përpjekje për të bërë elementet 199 dhe 120, thotë Loveland. Dhe studimi i veçorive më ekzotike të universit, siç është plazma e kuark-glunit që mund të jetë në zemër të yjeve neutron, kërkon që shkencëtarët së pari t’i bëjnë ato në përshpejtuesit e grimcave.

Në kulmin e alkimisë, kishte shpresë dhe frikë për mundësitë e saj praktike. Në fund të fundit, një komb që mund t’i kthejë metalet e zakonshme në ar, me sa duket mund ta bëjë veten shumë të pasur, shumë lehtë. Isaac Newton, ndoshta alkimisti më i famshëm i të gjitha kohërave, thuhet se ishte shumë i shqetësuar për njohjen publike të alkimisë dhe kurrë nuk shkroi për të në mënyrë eksplicite në shkrimet e tij të botuara.

Por ndërsa ka përdorime praktike të shkencës bërthamore, si në krijimin e armëve bërthamore ashtu edhe në mjekësinë bërthamore, thotë Loveland, shumica dërrmuese e punës në ditët e sotme është e përqendruar thjesht në kuptimin më të mirë të mekanizmave të reaksioneve bërthamore. (Njutoni dhe ne të tjerët mund të jemi të qetë në atë njohuri).

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore