Biznes

Shkollat gjermane të biznesit i kanë shtyrë kufijtë


Dy dekada pas krijimit të Shkollës Evropiane të Menaxhimit dhe Teknologjisë (ESMT), shumëçka ka ndryshuar në Gjermani.

Kompanitë dhe qëndrimet e tyre ndaj menaxhimit kanë ndryshuar, duke sjellë një sektor të lulëzuar të edukimit të biznesit me ambicie për të konkurruar me rivalët ndërkombëtarë.

“Për një kohë të gjatë, nuk kishim një shkollë ndërkombëtare biznesi në Gjermani në të njëjtin nivel me Harvard, Insead apo IMD”, ka kujtuar Gerhard Cromme, një ndër drejtuesit që krijuan ESMT-në në vitin 2002.

“Po i dërgonim njerëzit tanë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Mbretëri të Bashkuar, Francë dhe Zvicër. Në fund të viteve 1990, u mblodhëm dhe thamë të bëjmë diçka për këtë”, ka vijuar ai.

Gjatë shekullit të XX-të, në vende si SHBA-të, MB-ja, Kanadaja dhe Australia, shumë universitete nisën shkollat ​​e biznesit.

Ndërsa vende të tjera si Franca dhe Spanja hapën institucione të pavarura private, të cilat ndërtuan reputacion të fortë ndërkombëtar.

Nga ana tjetër, Gjermania ishte më e ngadaltë në zhvillimin e shkollave të biznesit.

Një arsye ishte trashëgimia e shekullit të XIX-të e studiuesve prusianë Wilhelm dhe Alexander von Humboldt, ka treguar Claus Rerup, profesor i menaxhimit.

“Ata u përqendruan më shumë në rëndësinë e arsimit për të ndërtuar qytetarë autonomë të botës se sa për të ofruar trajnim të ngushtë profesional”, ka argumentuar ai.

Kështu, rezultati ishte dominimi i universiteteve publike, të lira, të shkëputura nga edukimi i biznesit dhe pa politika selektive pranimi për studentët.

“Çka mungon është arsimimi elitar në Gjermani. Pas Luftës së Dytë Botërore, fryma mbizotëruese ishte që arsimi universitar duhet të jetë i hapur për të gjithë”, ka treguar dekani i një shkolle biznesi, Markus Rudolf.

“Kjo frymë nuk ka ndryshuar. Elita është fjalë e keqe”, ka shtuar ai.

Këto këndvështrime tregojnë për një konservatorizëm dhe dyshim për biznesin si një disiplinë akademike në universitetet publike të vendit.

“Dominimi i institucioneve publike ishte shumë i madh. Kishte një qeverisje krejtësisht të ndryshme që nuk lejonte shfaqjen e shkollave të biznesit të rrafshit botëror”, ka thënë Jörg Rocholl, president i ESMT-së.

Sakaq, dekani Joachim Lutz i një tjetër shkolle biznesi, ka dhënë shpjegime më të gjera strukturore.

Sipas tij, kompanitë gjermane u përqendruan në ofrimin e praktikave dhe ofrimin e trajnimeve të brendshme për menaxherët në vend që të rekrutonin nga shkollat ​​e biznesit.

“Gjatë mrekullisë ekonomike të pasluftës, tregu i punës ishte fantastik dhe sistemi arsimor nuk kishte nevojë të shikonte diku tjetër”, ka treguar ai.

Për më tepër, shumë nga bizneset më të mëdha dhe më të suksesshme të vendit ishin grupe industriale dhe prodhuese në sektorë të tillë si kimikatet, pajisjet dhe makinat.

Çka nënkuptonte se punëtorët me trajnim inxhinierik ishin fokusi i rekrutimit dhe promovimeve.

“Shpesh specialistët teknikë më të mirë u promovuan në menaxhim. Gjermanët mendonin se të mësuarit për menaxhimin erdhi vetëm përmes përvojës”, ka treguar specialisti Hiltrud Werner.

Teksa shkollat ​​​​e biznesit po tërheqin një numër në rritje të studentëve gjermanë, gjithashtu po rrisin reputacionin e tyre dhe po bëjnë thirrje për studentët e huaj për diploma master.

Vendi ofron perspektivën e karrierës brenda ekonomisë më të madhe të Evropës dhe mundësinë për jo-evropianët për të fituar viza pune në të gjithë Bashkimin Evropian pas përfundimit të studimeve.

Për Lutz, që nga Brexit-i dhe Covid-19, shkollat ​​gjermane të biznesit kanë fituar në dy mënyra.

Interesi i ri nga studentët e huaj që do të kenë akses në tregun e punës së BE-së nuk është më i hapur për ata që studiojnë në MB dhe studentët vendas që preferojnë të qëndrojnë aty që nga fillimi i pandemisë.

“Jemi të vendosur në Gjermani, por nuk e shohim veten si një shkollë gjermane biznesi. Shumica e konkurrentëve tanë janë jashtë vendit”, ka thënë Rudolf.

Shkolla e tij mund mos të shihet ende aq e fortë në krahasim me disa nga rivalët ndërkombëtarë, por pjesëtarët e saj kanë ambicie për t’u barazuar me ata jashtë vendit.

 

Marrë nga “Financial Times”.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore