Libra

Disa nga shkencëtarët më të mëdhenj të të gjitha kohërave


Ilustrim

Njihuni me shkencëtarët që ndryshuan botën ashtu siç e njohim edhe pse kontributet dhe zbulimet e tyre.

Albert Einstein

“Ajnshtajni mbetet fizikani i fundit dhe ndoshta i vetmi që është bërë ndonjëherë një emër i zakonshëm”, thotë James Overduin, një fizikan teorik në Universitetin Towson në Maryland.

I lindur në Ulm, Gjermani, në vitin 1879, Ajnshtajni ishte një fëmijë i parakohshëm. Si adoleshent, ai shkroi një letër mbi fushat magnetike. (Ajnshtajni asnjëherë nuk e ka dështuar matematikën, në kundërshtim me historinë popullore.) Ai u martua dy herë, herën e dytë me kushërirën e tij të parë, Elsa Löwenthal. Martesa zgjati deri në vdekjen e saj në vitin 1936.

Si shkencëtar, viti ujëmbledhës i Ajnshtajnit ishte 1905, kur ai punonte si nëpunës në Zyrën e Patentave Zvicerane, pasi nuk kishte arritur të merrte një pozicion akademik pasi kishte fituar doktoraturën. Atë vit ai botoi katër letrat e tij më të rëndësishme. Njëra prej tyre përshkroi marrëdhënien midis materies dhe energjisë, të përmbledhura mirë E = mc2.

Letra të tjera atë vit ishin në lëvizje, duke sugjeruar ekzistencën e molekulave dhe atomeve, dhe efektin fotoelektrik, duke treguar se drita është bërë nga grimca të quajtura më vonë fotone. Punimi i tij i katërt, në lidhje me relativitetin special, shpjegoi se hapësira dhe koha janë të ndërthurura, një ide tronditëse që tani konsiderohet një parim themelor i astronomisë.

Ajnshtajni u zgjerua në relativitetin në vitin 1916 me teorinë e tij të gravitetit: relativiteti i përgjithshëm. Ai thotë se çdo gjë me masë shtrembëron strukturën e hapësirës dhe kohës, ashtu si një top bowling i vendosur në një shtrat, bën që dysheku të ulet. Gjatë një eklipsi diellor në vitin 1919, astronomët treguan se masa e diellit me të vërtetë lakoi rrugën e dritës së yjeve. (Errësira e përkohshme rreth diellit u mundësoi astronomëve të kronikojnë përkuljen).

Dy vjet më vonë, Ajnshtajni fitoi Çmimin Nobel në Fizikë, jo për relativitetin e përgjithshëm, por për zbulimin e efektit fotoelektrik. Deri në atë kohë, fizikani 42-vjeçar kishte dhënë shumicën e kontributeve të tij kryesore në shkencë.

Në vitin 1933, Ajnshtajni pranoi një post si profesor në Institutin për Studime të Avancuara në Princeton, ku për vite ai u përpoq (pa sukses) për të unifikuar ligjet e fizikës. Ai u bë qytetar amerikan në vitin 1940 dhe fama e tij u rrit si një intelektual publik, mbështetës i të drejtave civile dhe pacifist.

Shumë e konsiderojnë teorinë e relativitetit të përgjithshëm të Ajnshtajnit si arritjen e tij kurorëzuese. Teoria parashikoi si vrimat e zeza ashtu edhe valët gravitacionale, dhe vetëm vitin e kaluar, fizikanët matën valët e krijuara nga përplasja e dy vrimave të zeza mbi një miliardë vite dritë larg. Gjatë udhëtimit të tyre epik përtej kozmosit, valëzimet luajtën me hapësirën dhe kohën si një pasqyrë argëtuese e shtëpive që shtrembërojnë fytyrat.

Relativiteti i përgjithshëm është gjithashtu themeli i thjerrëzave gravitacionale, i cili përdor gravitetin e yjeve dhe galaktikave si një xham zmadhues gjigant për të zmadhuar objektet e tjera kozmike. Astronomët së shpejti mund të përfitojnë nga një fizikë e tillë për të parë detajet gjeografike të botëve vite dritë larg.

Ajnshtajni, i cili vdiq nga dështimi i zemrës në vitin 1955, do të kishte duartrokitur një mendim kaq të guximshëm dhe imagjinativ. Mendimet e tij më të mëdha nuk erdhën nga analiza eksperimentale e kujdesshme, por thjesht duke marrë parasysh atë që do të ndodhte në rrethana të caktuara, dhe duke e lënë mendjen e tij të luante me mundësitë.

“Unë jam mjaft një artist për të nxjerrë lirshëm imagjinatën time” ishte shprehur ai në një intervistë të Saturday Evening Post. “Njohuritë janë të kufizuara, imagjinata rrethon botën”.

Marie Curie

Pavarësisht nga emri i saj francez, historia e Marie Curie nuk filloi në Francë. Rruga e saj drejt Parisit dhe suksesi ishte e vështirë, po aq e denjë për admirim sa edhe arritjet e saj shkencore.

E lindur si Maria Salomea Sklodowska në 1867 në Varshavë, Poloni, ajo u përball me disa pengesa të frikshme, si për shkak të gjinisë së saj ashtu edhe për varfërinë e familjes së saj, e cila buronte nga trazirat politike në atë kohë.

Babai i saj, profesor i matematikës dhe fizikës dhe nëna e saj, drejtoreshë e një shkolle në Varshavë të pushtuar nga Rusia, u futën fëmijëve të tyre dashurinë për të mësuar. Ata gjithashtu i mbytën ata me një vlerësim të kulturës polake, të cilën qeveria ruse e dekurajoi.

Kur Curie dhe tre motrat e saj mbaruan shkollimin e rregullt, ata nuk mund të vazhdonin arsimin e lartë si vëllai i tyre. Universiteti lokal nuk i lejoi gratë të regjistrohen dhe familja e tyre nuk kishte para për t’i dërguar jashtë vendit. Opsionet e tyre të vetme ishin të martoheshin ose të bëheshin guvernatorë. Curie dhe motra e saj Bronislawa gjetën një mënyrë tjetër.

Dyshja u angazhua me një organizatë sekrete të quajtur Flying University. Në mënyrë të përshtatshme, duke pasur parasysh shkurtesën angleze, qëllimi i FU ishte që t’i bashkohej qeverisë ruse dhe të siguronte një arsim pro-polak, shprehimisht në Poloninë e kontrolluar nga Rusia.

Përfundimisht, motrat hartuan një plan që do t’i ndihmonte të dyja të merrnin arsimin e lartë që ata e dëshironin aq shumë. Curie do të punonte si guvernatore dhe do të mbështeste studimet e shkollës mjekësore të Bronislawa. Pastaj, Bronislawa do të kthejë favorin sapo të krijohet. Curie duroi vite mjerimi si guvernatore, por plani funksionoi. Në vitin 1891, ajo paketoi çantat dhe u nis për në Paris dhe të ardhmen e saj të ndritur.

Në Universitetin e Parisit, Curie u frymëzua nga fizikani francez Henri Becquerel. Në vitin 1896, ai zbuloi se uraniumi lëshonte diçka që dukej shumë e tmerrshme por jo e njëjtë me rrezet X, të cilat ishin zbuluar vetëm një vit më parë. E intriguar, Curie vendosi të eksploronte uraniumin dhe rrezet e tij misterioze si doktoraturë.

Përfundimisht, ajo kuptoi se gjithçka që prodhonte këto rreze po ndodhte në një nivel atomik, një hap i parë i rëndësishëm për të zbuluar se atomet nuk ishin forma më e vogël e materies. Ishte një moment përcaktues për atë që Curie përfundimisht do ta quante radioaktivitet.

Pothuajse në të njëjtën kohë, Curie u takua dhe u martua me burrin e saj francez, Pierre, një fizikan i suksesshëm i cili braktisi punën e tij dhe iu bashkua kërkimit të gruas së tij. Të dy filluan të shqyrtojnë mineralet që përmbajnë uranium dhe pitchblende, një mineral i pasur me uranium, dhe kuptuan se ky i fundit ishte katër herë më radioaktiv sesa uraniumi i pastër. Ata arsyetuan se një element tjetër duhet të jetë në përzierje, duke i dërguar ato nivele radioaktive përmes çatisë. Dhe ata kishin të drejtë: Pasi përpunuan fjalë për fjalë mijëra pitchblende, ata zbuluan një element të ri dhe e quajtën atë polonium, sipas Polonisë vendase të Marie.

Ata botuan një gazetë në korrik 1898, duke zbuluar gjetjen. Dhe vetëm pesë muaj më vonë, ata njoftuan zbulimin e tyre të një elementi tjetër, radiumit, i gjetur në sasi të vogla në mineralin e uraniumit. Në vitin 1903, Curie, burri i saj dhe Becquerel fituan Çmimin Nobel në Fizikë për punën e tyre në radioaktivitet, duke e bërë Curie gruan e parë që fitoi Nobel.

Tragjedia goditi vetëm tre vjet më vonë. Pierre, i cili kohët e fundit kishte pranuar një profesor në Universitetin e Parisit, vdiq papritur pas një aksidenti. Curie u shkatërrua nga vdekja e tij.

Megjithatë ajo vazhdoi kërkimet e saj, duke mbushur pozicionin e Pierre dhe duke u bërë profesorja e parë grua në universitet. Në vitin 1911 Curie fitoi Çmimin e saj të dytë Nobel, këtë herë në kimi, për punën e saj me polonium dhe radium. Ajo mbetet personi i vetëm që ka fituar çmime Nobel në dy shkenca të ndryshme.

Curie arriti disa arritje të tjera, nga themelimi i Institutit Radium në Paris, ku drejtoi laboratorin e saj (studiuesit e të cilit fituan Nobelin e tyre), deri në drejtimin e qendrës së parë radiologjike ushtarake të Francës gjatë Luftës së Parë Botërore dhe kështu u bë fizikantja e parë mjekësore.

Ajo vdiq në 1934 nga një lloj anemie që ka shumë të ngjarë të buronte nga ekspozimi i saj ndaj rrezatimit të tillë ekstrem gjatë karrierës së saj. Në fakt, shënimet dhe letrat e saj origjinale janë akoma aq radioaktive saqë mbahen në kuti të veshura me plumb dhe keni nevojë për pajisje mbrojtëse për t’i parë ato.

Ada Lovelace

Të thuash që ishte përpara kohës së saj do të ishte një nënvlerësim. Ada Lovelace fitoi vendin e saj në histori si programuesja e parë kompjuterike, një shekull të tërë para se të dilnin kompjuterët e sotëm.

Ajo nuk mund ta kishte bërë pa matematikanin, shpikësin dhe inxhinierin britanik Charles Babbage. Bashkëpunimi i tyre filloi në fillim të viteve 1830, kur Lovelace ishte vetëm 17 vjeç dhe ende e njohur me emrin e saj të vajzërisë, Bajron. (Ajo ishte fëmija i vetëm legjitim i poetit Lord Bajron). Babbage kishte hartuar planet për një makinë të përpunuar që ai e quajti Difference Engine, në thelb, një kalkulator mekanik gjigant. Në mes të punës së tij në të, adoleshenti Lovelace u takua me Babbage në një festë.

Atje, ai tregoi një prototip jo të plotë të makinës së tij. Zonja Bajron, e re sa ishte, e kuptoi funksionimin e saj dhe pa bukurinë e madhe të shpikjes.

Ishte obsesion matematikor në shikim të parë. Të dy krijuan një marrëdhënie pune dhe një miqësi të ngushtë përfundimtare që do të zgjaste deri në vdekjen e Lovelace në vitin 1852, kur ajo ishte vetëm 36 vjeç. Babbage braktisi motorin e tij të diferencës për të krijuar një motor të ri analitik në teori, i aftë për një numër më kompleks të shtypjes, por ishte Lovelace që pa potencialin e vërtetë të atij motori.

Motori Analitik ishte më shumë se një kalkulator, mekanizmat e tij të ndërlikuar dhe fakti që përdoruesi i ushqeu me komanda përmes një karte grushti do të thoshte se motori mund të kryente pothuajse çdo detyrë matematikore të porositur. Lovelace madje shkroi udhëzime për zgjidhjen e një problemi kompleks matematikor, nëse makina do të shohë ndonjëherë dritën e ditës.

Shumë historianë më vonë do t’i konsideronin ato udhëzime programin e parë kompjuterik, dhe Lovelace programuesin e parë. Ndërsa ajo drejtoi një jetë të egër të lojërave të fatit dhe skandaleve, është puna e saj në “shkencën poetike”, siç e quajti ajo, ajo që përcakton trashëgiminë e saj.

Sipas fjalëve të vetë Babbage, Lovelace ishte një “magjepsëse që ka hedhur magjinë e saj në shkencat më abstrakte dhe e ka kuptuar atë me një forcë që ka pak intelekt mashkullor”.

Charles Darwin

Charles Darwin nuk do të kishte qenë hamendja e parë e askujt për një shkencëtar revolucionar.

Si i ri, interesat e tij kryesore ishin grumbullimi i brumbujve dhe studimi i gjeologjisë në fshat, herë pas here duke anashkaluar mësimet e tij në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Edinburgut për ta bërë këtë. Ishte një ftesë e rastësishme në vitin 1831 për t’u bashkuar me një udhëtim nëpër botë që do ta bënte Darvinin, i cili dikur kishte studiuar për t’u bërë një besimtar i vendit, babai i biologjisë evolucionare.

Në bordin e HMS Beagle, midis periudhave të sëmundjes së detit, Darvini kaloi udhëtimin e tij pesëvjeçar duke studiuar dhe dokumentuar formacione gjeologjike dhe habitate të panumërta në pjesën më të madhe të Hemisferës Jugore, si dhe florën dhe faunën që ato përmbanin.

Vëzhgimet e Darvinit e shtynë atë drejt një kuptimi shqetësues. Teoritë e epokës viktoriane të origjinës shtazore ishin të gjitha të gabuara. Shumica e njerëzve në kohën e Darvinit ende i përmbaheshin kreacionizmit, idesë se një qenie hyjnore ishte përgjegjëse për diversitetin e jetës që gjejmë në Tokë.

Vëzhgimet e Darvinit nënkuptonin një proces krejtësisht të ndryshëm. Ai vuri re dallime të vogla midis anëtarëve të së njëjtës specie që dukej se vareshin nga vendi ku jetonin. Finçat e Galapagos janë shembulli më i njohur: Nga ishulli në ishull, bredhët e të njëjtës specie posedonin sqepa në formë të ndryshme, secila e përshtatur me burimet unike të ushqimit të disponueshme në secilin ishull.

Kjo sugjeroi jo vetëm që speciet mund të ndryshonin, tashmë një koncept përçarës në atë kohë por gjithashtu se ndryshimet u nxitën thjesht nga faktorë mjedisorë, në vend të ndërhyrjes hyjnore. Sot, ne e quajmë këtë përzgjedhje natyrore.

Kur Darvini u kthye, ai ishte në mëdyshje për të publikuar idetë e tij të sapolindura dhe për t’i hapur ato ndaj kritikave, pasi ai mendonte se teoria e tij e evolucionit ishte ende e parëndësishme. Në vend të kësaj, ai u hodh në studimin e mostrave nga udhëtimi i tij dhe të shkruante një përshkrim të udhëtimeve të tij.

Përmes përpjekjeve të tij, Darvini krijoi një reputacion si një shkencëtar i aftë, duke botuar vepra mbi gjeologjinë, si dhe studime të shkëmbinjve nënujorë koralorë dhe barnakleve që ende konsiderohen përfundimtarë sot.

Përmes të gjithave, teoria e evolucionit nuk ishte kurrë larg mendjes së tij, dhe fushat e ndryshme të kërkimit që ai ndoqi vetëm i forcuan bindjet e tij. Darvini grumbulloi ngadalë dëshmi dërrmuese në favor të evolucionit në 20 vitet pas udhëtimit të tij.

Të gjitha vëzhgimet dhe mendimet e tij përfundimisht u bashkuan në turneun e forcës që ishte për origjinën e specieve, botuar në vitin 1859 kur Darvini ishte 50 vjeç. Libri me 500 faqe u shit menjëherë, dhe Darvini do të vazhdonte të prodhonte gjashtë botime, çdo herë duke shtuar dhe rafinuar argumentet e tij.

Në gjuhë jo teknike, libri parashtroi një argument të thjeshtë për mënyrën se si u krijua grupi i gjerë i llojeve të Tokës. Ajo u bazua në dy ide: se speciet mund të ndryshojnë gradualisht me kalimin e kohës dhe se të gjitha speciet përballen me vështirësi të shkaktuara nga rrethina e tyre. Nga këto vëzhgime themelore, qëndron në arsyetimin se ato specie të përshtatura më së miri me mjediset e tyre do të mbijetojnë dhe ato që nuk janë të mira do të vdesin.

Megjithëse teoria e Darvinit ishte logjikisht e shëndoshë dhe e mbështetur nga prova të shumta, idetë e tij u përballën me kritika të ashpra nga ithtarët e krijimtarizmit dhe institucionit fetar në të gjithë botën.

Megjithëse nuk do të pranohej gjerësisht deri në vitet 1930, teoria e përzgjedhjes natyrore të Darvinit dhe idetë e tij mbi evolucionin kanë mbijetuar kryesisht të paprekura. “Nuk mund të theksoj sa teorike revolucionare ishte Darvini dhe sa ndryshoi pikëpamjet e njerëzve në një kohë kaq të shkurtër,” thotë Jerry Coyne, profesor emeritus në Departamentin e Ekologjisë dhe Evolucionit në Universitetin e Çikagos.

“Mbi Origjinën e Llojeve është absolutisht e plotë dhe e dokumentuar me përpikëri, dhe parashikohen praktikisht të gjitha kundërargumentet. Nuk ka asgjë që mund të thuash vërtet për të shkuar pas aspekteve të rëndësishme të teorisë së Darvinit” thotë Coyne.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore