Jetesë & Stil

Shkenca thotë se lidhja nënë-bijë është edhe më e fuqishme se sa mendonim


Një vajzë duke përqafuar nënën e saj.

Prindërit kanë ndikime të mëdha gjenetike dhe mjedisore në njohjen, sjelljen dhe trurin e pasardhësve.

Këto efekte ndër breza janë vërejtur në çrregullimet e humorit, me një lidhje veçanërisht të fortë me depresionin midis nënave dhe vajzave.

Sipas një studimi të publikuar në Journal of Neuoscience, marrëdhëniet nënë-bijë janë më të forta nga të gjitha lidhjet prindër-fëmijë, kur bëhet fjalë për mënyrat e zakonshme se si truri i tyre përpunon emocionet.

Kjo për shkak se ndërsa lidhjet midis nënave dhe djemve, babait dhe vajzave mund të ndërtohen mbi baza të forta dashurie, ato nuk janë gjithmonë aq të forta në departamentet e ndjeshmërisë. Bazuar në gjetjet, kimia e trurit është përgjegjëse për këtë.

Sipas studimit të vitit 2016 në 35 familje, pjesa e trurit që rregullon emocionet është më e ngjashme mes nënave dhe vajzave se çdo çift tjetër ndër brezash.

Kjo do të thotë që nëna ka më shumë gjasa të kuptojë se nga vini kur përballeni me një problem, sepse ajo mund ta imagjinonte veten në këpucët tuaja.

Studimi ka gjithashtu implikime potencialisht të dobishme kur bëhet fjalë për të kuptuarit tonë të kushteve të shëndetit mendor. Autorja kryesore Fumiko Hoeft, një profesoresh e asociuar e psikiatrisë në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko, shpjegoi se sistemi kortikolimbik i ekzaminuar është i lidhur fort me depresionin.

Kjo i bën përvojat e shëndetit mendor të nënave parashikues të mirë për vajzat. Dhe, duke pasur parasysh se ka rezultate të mira për trajtimet parandaluese të depresionit, njohuria e historisë familjare mund të jetë jazhtëzkonisht e dobishme.

Meqenëse studimi ishte i pari që përdori MRI-të ndër breza për të krahasuar strukturat e trurit, Hoeft shpreson se kërkimet e mëtejshme mund të eksplorojnë lidhjen me kushtet e tjera të shëndetit mendor në mënyra që mund të përfitojnë të gjithë anëtarët e familjes. Në një deklaratë për shtyp, ajo tha, “ankthi, autizmi, shtimi, skizofrenia, disleksia, ju përmendni – modelet e trurit të trashëguara nga nënat dhe baballarët kanë një ndikim pothuajse në të gjitha”.

Megjithëse baza e kërkimit ishte e vogël, studime të tjera kanë eksploruar lidhjen e thellë midis nënave dhe vajzave: një studim i fundit zbuloi se nënat favorizojnë vajzat( dhe baballarët favorizojnë djemtë) për shkak të paragjykimit të përvojës së përbashkët.

Një studim tjetër përcaktoi se lidhja midis nënave dhe vajzave mbetet më e fortë se lloji tjetër i marrëdhënieve familjare ndërmjet brezave gjatë gjithë ndryshimeve të jetës. Nuk është për t’u habitur, më shumë kërkime kanë treguar se nënat dhe vajzat ndikojnë njëra-tjetrën – për mirë ose për keq – në mënyra të ndryshme sesa marrëdhëniet e tjera.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore