Lajme

SHBA-të dhe Italia synojnë rritje të kontributeve financiare për klimën


“SHBA-të dhe Italia planifikojnë të rrisin kontributet e tyre financiare për të ndihmuar vendet në zhvillim të luftojnë ndryshimin e klimës”.

Kështu janë shprehur zyrtarë të lartë për “Financial Times” në prag të mbledhjes së ministrave të Mjedisit G20 në Napoli.

Roma, e cila po pret G20 dhe Uashingtoni po kërkojnë të “shërojnë” një përçarje në rritje midis vendeve të pasura dhe të varfra për financat e klimës, një çështje që kërcënon të prishë samitin e Kombeve të Bashkuara, COP26 në Glasgow në nëntor.

I dërguari i SHBA-ve për klimën, John Kerry, dhe ministri italian i tranzicionit të energjisë, Roberto Cingolani, thanë se ata donin të rrisnin donacionet e tyre për klimën përpara takimit të COP.

“Është e domosdoshme që të bëjmë diçka për financat e klimës”, tha Kerry.

Cingolani tha se “Italia do të rrisë gjithashtu kontributet e saj dhe kjo ishte një pjesë e rëndësishme e politikës së saj klimatike”.

Takimi i ministrave të mjedisit të G20 të enjten e 22 korrikut, zakonisht një çështje e rëndësishme, këtë vit shihet si një tregues kryesor për rezultatet dhe polemikat e mundshme përpara bisedimeve të ndryshimit të klimës këtë vjeshtë.

G20 përfshin disa vende që kanë vendosur qëllime ambicioze të klimës, të tilla si Bashkimi Evropian dhe të tjerët që i kanë rezistuar vendosjes së caqeve të shkarkimeve, si Arabia Saudite, Rusia dhe Australia, duke e bërë të vështirë arritjen e një marrëveshjeje.

Vendet e pasura humbën një objektiv vitin e kaluar, për të dhënë 100 miliardë dollarë për të ndihmuar vendet në zhvillim të luftonin ndryshimin e klimës dhe mungesa e këtij premtimi ka çuar në një zemërim të konsiderueshëm nga vendet në zhvillim, të cilave u nevojiten fonde për të ulur emetimet dhe për t’u përshtatur me një planet më të ngrohtë.

“Na duhet shumë më shumë përpjekje”, tha Cingolani.

“Ne duhet të rihapim diskutimin, pasi jo të gjithë bien dakord për rritjen e mbështetjes”.

Gjithashtu Cingolani tha se ai shpresonte se vendet mund të zgjidhnin ndryshimet e tyre për të arritur marrëveshje mbi masat klimatike në një komunikatë përfundimtare.

“Ne do të punojmë deri në minutën e fundit për të arritur një komunikatë unanime”, tha ai.

Takimi i nivelit të lartë italian do të jetë takimi i parë i ministrave të Mjedisit që nga fillimi i pandemisë COVID-19 dhe Italia shpreson që bisedimet të hapin mundësinë e përparimit të përshpejtuar në COP26.

Italia dhe SHBA-të paralajmëruan se do të kishin nevojë për miratim nga parlamenti dhe nga Kongresi, për të siguruar leje për të rritur financimin e klimës.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore