Shëndet

Sëmundja e Parkinsonit – simptomat dhe moshat e rrezikuara nga ky çrregullim


Shpesh mund të keni dëgjuar histori të njerëzve që vuajnë nga sëmundja e Parkinsonit, por a e dini se çfarë do të thotë të vuash nga një çrregullim i tillë?

Sëmundja e Parkinsonit është një çrregullim i trurit që çon në dridhje, ngurtësi dhe vështirësi në ecje, ekuilibër dhe koordinim.

Simptomat e Parkinsonit zakonisht fillojnë gradualisht dhe përkeqësohen me kalimin e kohës.

Ndërsa sëmundja përparon, njerëzit mund të kenë vështirësi në ecjen dhe të folurin. Ata gjithashtu mund të kenë ndryshime mendore dhe të sjelljes, probleme me gjumin, depresion, vështirësi në kujtesë dhe lodhje.

Si burrat ashtu edhe gratë mund të kenë sëmundjen e Parkinsonit. Megjithatë, sëmundja prek rreth 50 për qind më shumë meshkujt sesa femrat.

Një faktor i qartë rreziku për Parkinson është mosha. Megjithëse shumica e njerëzve me Parkinson së pari e zhvillojnë sëmundjen rreth moshës 60 vjeç, rreth 5 deri në 10 për qind e njerëzve me Parkinson kanë sëmundje të “fillimit të hershëm”, e cila fillon para moshës 50 vjeç.

Çfarë e shkakton sëmundjen e Parkinsonit?

 

Një grua që vuan nga sëmundja e Parkinsonit.

Sëmundja e Parkinsonit ndodh kur qelizat nervore në ganglion bazal, një zonë e trurit që kontrollon lëvizjen –  dëmtohen ose vdesin.

Këto qeliza nervore, ose neurone, prodhojnë një kimikat të rëndësishëm të trurit të njohur si dopaminë dhe kur neuronet vdesin ose dëmtohen, ato prodhojnë më pak dopaminë, e cila shkakton problemet e lëvizjes së Parkinsonit.

Njerëzit me Parkinson humbasin gjithashtu mbaresat nervore që prodhojnë norepinefrinën, lajmëtarin kryesor kimik të sistemit nervor simpatik, i cili kontrollon shumë funksione të trupit, si rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut.

Humbja e norepinefrinës mund të ndihmojë në shpjegimin e disa tipareve jolëvizëse të Parkinsonit, të tilla si lodhja, presioni i parregullt i gjakut, pakësimi i lëvizjes së ushqimit përmes traktit tretës dhe rënie e papritur e presionit të gjakut kur një person ngrihet nga një qëndrim ulur ose shtrirë. – pozicioni poshtë.

Shumë qeliza të trurit të njerëzve me Parkinson përmbajnë trupa Lewy, grumbuj të pazakontë të proteinës alfa-sinukleinë.

Shkencëtarët po përpiqen të kuptojnë më mirë funksionet normale dhe jonormale të alfa-sinukleinës dhe lidhjen e saj me mutacionet gjenetike që ndikojnë në sëmundjen e Parkinsonit dhe demencën e trupit Lewy.

Edhe pse disa raste të Parkinsonit duket se janë të trashëguara, dhe disa mund të gjurmohen në mutacione specifike gjenetike, në shumicën e rasteve sëmundja shfaqet rastësisht dhe nuk duket se shfaqet në familje.

Shumë studiues tani besojnë se sëmundja e Parkinsonit rezulton nga një kombinim i faktorëve gjenetikë dhe faktorëve mjedisorë si ekspozimi ndaj toksinave.

Simptomat e sëmundjes së Parkinsonit

Problemet në ngrënie nga sëmundja e Parkinsonit.

Sëmundja e Parkinsonit ka katër simptoma kryesore: Dridhjet në duar, krahë, këmbë, nofulla ose kokë, ngurtësinë e gjymtyrëve dhe trungut, ngadalësimin e lëvizjes, bilancin dhe koordinimin e dëmtuar.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë depresionin dhe ndryshime të tjera emocionale; vështirësi në gëlltitje, përtypje dhe të folur, probleme urinare ose kapsllëk si dhe problemet e lëkurës e ndërprerjet e gjumit.

Simptomat e Parkinsonit dhe shkalla e progresionit ndryshojnë midis individëve. Ndonjëherë njerëzit i hedhin poshtë simptomat e hershme të Parkinsonit, duke i konsideruar si efekte të plakjes normale.

Në shumicën e rasteve, nuk ka teste mjekësore për të zbuluar përfundimisht sëmundjen, kështu që mund të jetë e vështirë të diagnostikohet me saktësi.

Simptomat e hershme të sëmundjes së Parkinsonit janë delikate dhe shfaqen gradualisht. Për shembull, njerëzit e prekur mund të ndjejnë dridhje të lehta ose të kenë vështirësi të ngrihen nga një karrige.

Miqtë ose anëtarët e familjes mund të jenë të parët që vërejnë ndryshime në dikë me Parkinson të hershëm. Ata mund të shohin se fytyrës së personit i mungon shprehja dhe animacioni, ose se personi nuk lëviz normalisht një krah ose këmbë.

Njerëzit me Parkinson shpesh zhvillojnë një ecje parkinsoniane që përfshin një tendencë për t’u përkulur përpara, hapa të vegjël të shpejtë sikur po nxitojnë përpara dhe lëvizje të reduktuara të krahëve. Ata gjithashtu mund të kenë probleme në fillimin ose vazhdimin e lëvizjes.

Simptomat shpesh fillojnë në njërën anë të trupit ose edhe në një gjymtyrë dhe ndërsa sëmundja përparon, ajo përfundimisht prek të dyja palët. Megjithatë, simptomat mund të jenë akoma më të rënda në njërën anë sesa në anën tjetër.

Shumë njerëz me Parkinson vërejnë se përpara se të përjetonin ngurtësi dhe dridhje, ata kishin probleme me gjumin, kapsllëk dhe ulje të aftësisë për të nuhatur.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore