Financa

Rusia vendos të ndryshojë taksat e naftës për të forcuar të ardhurat shtetërore


Rusia po rishikon mënyrën se si tatohen kompanitë e naftës, duke synuar të forcojë të ardhurat shtetërore.

Kështu, duke kapur një pjesë më të madhe të shitjeve të naftës së papërpunuar që shpesh tejkalojnë kufirin e çmimit të vendosur nga G7 për eksportet e vendit.

Kremlini nga prilli do të kalojë në një tregues të lidhur me Brent, standardi ndërkombëtar i naftës së papërpunuar, për llogaritjen e taksave mbi eksportet e naftës, një lëvizje që ai pret të gjenerojë një shtesë prej 600 miliardë dollarësh të ardhura vjetore.

Reformat e planifikuara, të zbuluara fillimisht nga Presidenti Vladimir Putin në fund të muajit të kaluar, pasqyrojnë turbullirën në rritje të tregut rus të naftës nën sanksionet dhe rivalitetin midis Kremlinit dhe prodhuesve të naftës mbi të ardhurat e mundshme shtesë nga shitjet.

Mosmarrëveshja ka kthyer vëmendjen te çmimi i naftës ruse dhe nëse standardet ndërkombëtare që Kremlini ka përdorur si bazë për taksimin kanë mbajtur ritmin me ndryshimet e fundit të tregut.

Urals, kategoria kryesore e eksportit të Rusisë, është shitur për 40 dollarë për fuçi nën Brent, kryesisht për shkak se BE-ja ndaloi importet nga deti.

Fuqitë perëndimore i kanë përshëndetur zbritjet si dëshmi që qasja e tyre ndaj sanksioneve po funksionon. Por të dhënat e doganave sugjerojnë se prodhuesit rusë të naftës kanë qenë në gjendje të sigurojnë çmime më të larta për të paktën disa nga eksportet e tyre.

Anomalitë e çmimeve kanë implikime për rritjen e taksave të Moskës.

Çmimi mesatar pas embargos për të gjitha përzierjet e papërpunuara ruse të eksportuara në dhjetor ishte afër 74 dollarë për fuçi, sipas të dhënave doganore. Kjo është vetëm 10 dollarë nën çmimet e Brent për të njëjtën periudhë dhe shumë mbi kufirin prej 60 dollarësh.

Por çmimi i Urals i cituar nga agjencia e çmimeve Argus, e cila është pika kryesore e referencës së Rusisë për llogaritjen e taksave, ishte mesatarisht vetëm 43 dollarë gjatë të njëjtit muaj.

Argus thotë se mospërputhja është për shkak se çmimi i paguar nga vende të tilla si India përfshin kostot e transportit dhe sigurimit. Këto janë rritur pasi Rusia ka ridrejtuar vëllimet që u dërguan kryesisht nga Balltiku në Evropë, ndërsa sanksionet perëndimore kanë kufizuar hyrjen në cisterna.

Një tjetër indeks, i prezantuar nga agjencia e çmimeve Platts në janar, tregon se çmimi i naftës së papërpunuar ruse të dorëzuar në bregun perëndimor të Indisë është 16-20 dollarë mbi vlerësimet e rregullta të Urals. Ndërsa kostot e transportit janë të përfshira, çmimi më i lartë është më shumë një reflektim i rritjes së kërkesës indiane, sipas Joel Hanley, kreu i S&P Global Commodity Insights.

Pamja mjegullohet më tej nga përpjekjet e Rusisë për të fshehur të dhëna të ndjeshme ndërsa sanksionet perëndimore synojnë ekonominë e saj. Analistët kanë luftuar për të pajtuar hendekun midis çmimeve të raportuara dhe shifrave doganore.

Argus, megjithatë, tha se nuk kishte “përjetuar ndonjë vështirësi në marrjen e informacionit të besueshëm të tregut për naftën bruto ruse”.

Kompanitë ruse të naftës janë të kënaqura me mospërputhjen e çmimeve duke pasur parasysh avantazhet tatimore, thanë analistët.

Sergej Vakulenko, i cili la punën e tij si kreu i strategjisë për krahun e naftës të monopolit shtetëror të gazit Gazprom kur Rusia nisi pushtimin e saj të plotë të Ukrainës shkurtin e kaluar, tha se stimujt për eksportuesit e naftës kishin ndryshuar.

“Në të kaluarën ata donin të tregonin se po shesin për një çmim të lartë për të bërë përshtypje aksionarët e tyre ndërkombëtarë dhe për t’i mbajtur të lumtur borxhlinjtë e tyre”, tha Vakulenko, tani një anëtar i lartë në Carnegie Endowment for International Peace.

Ashtu si analistët e tjerë, Vakulenko beson se kompanitë ruse eksportojnë pjesën më të madhe të naftës së tyre përmes tregtarëve të lidhur, duke grumbulluar pagesat e transportit në llogaritë e tyre jashtë Rusisë.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore