Shqipëria

Rrugëtimi për në BE – Si po nxitet ndryshimi ekonomik i Shqipërisë?


Pushtimi i plotë i Ukrainës nga Rusia ka rindezur procesin e ngecur prej kohësh të zgjerimit të BE-së.

Shqipëria aplikoi për anëtarësim në BE më shumë se 15 vjet më parë dhe ndërkohë që nuk ka një datë të caktuar për anëtarësimin e saj, raporti i fundit i progresit të BE-së tregon se vendi ballkanik është në rrugën e duhur për të zhvilluar një ekonomi tregu funksionale të aftë për t’i bërë ballë forcave të tregut dhe presioneve konkurruese që vijnë me të qenit brenda bllokut.

Për t’u pranuar, vendet kandidate duhet të plotësojnë disa kritere ekonomike. Kjo përfshin demonstrimin e stabilitetit makroekonomik, qeverisjes ekonomike me cilësi të lartë, një treg të duhur pune dhe infrastrukturë të mjaftueshme.

Ekonomia e Shqipërisë pati një rimëkëmbje të fuqishme në vitin 2021, e cila vazhdoi në vitin 2022. Kjo pavarësisht tronditjes së trefishtë të një tërmeti të madh në 2019, pandemisë COVID-19 dhe luftës në Ukrainë.

Ashtu si pjesët e tjera të Evropës, inflacioni në Shqipëri është zbutur kohët e fundit, por mbetet i ngritur mes tregjeve të shtrënguara të punës. Megjithatë, rritja reale e PBB-së për këtë vit parashikohet në 3.3 për qind. Pra, cila është forca shtytëse e ekonomisë shqiptare?

Një bum ndërtimi

Për të ndihmuar në hapjen e rrugës që vendet e Ballkanit Perëndimor t’i bashkohen bllokut, Brukseli hartoi një proces stabilizimi dhe shoqërimi. Kjo përcakton objektivat politike dhe ekonomike për rajonin.

Mungesa e konvergjencës midis vendeve në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe pjesës tjetër të Evropës mbetet një pikë e madhe pengese për lejimin e anëtarësimit në BE. Kjo aktualisht qëndron në rreth 35 për qind të niveleve mesatare të BE-së.

Konvergjenca ekonomike ndonjëherë përshkruhet si ‘efekti i rritjes’ ose rrethanat që i mundësojnë një vendi me një nivel më të ngadaltë të zhvillimit dhe rritjes ekonomike të arrijë një vend ‘më të pasur’.

Në rastin e Shqipërisë, vendi po investon shumë në industrinë e tij të ndërtimit dhe turizmit në një përpjekje për të nxitur rritjen ekonomike. Rrjeti hekurudhor i vendit po riparohet plotësisht me ndihmën e Planit Ekonomik dhe Investimeve të BE-së (EIP) për Ballkanin Perëndimor.

Përveç rinovimit të rrjetit të tij hekurudhor, stacioneve të trenave dhe sistemit të sinjalizimit, EIP po përdoret gjithashtu për të zhvilluar projekte të energjisë së rinovueshme, si termocentralet diellore fotovoltaike, si dhe infrastrukturën digjitale.

Bashkim Kasoruhu, kreu i Njësisë së Zbatimit të Projekteve të Hekurudhave Shqiptare, tha për “Euronews” se projektet hekurudhore do të kenë një ndikim të madh ekonomik, social dhe mjedisor, duke përmirësuar në mënyrë dramatike lidhjet e transportit brenda Shqipërisë, rajonit më të gjerë të Ballkanit dhe Evropës.

“Lidhja është aspekti më i rëndësishëm. Ju mund të imagjinoni ndikimin e lidhjes së këtyre porteve më të mëdha. Porti Durrësit, aeroporti në Tiranë dhe qendra e Tiranës ku kemi terminalin e transportit publik do të mbledhin të gjithë infrastrukturën në një qendër”, tha ai.

Pasi të përfundojë, një lidhje e re hekurudhore midis Durrësit dhe Tiranës, dy qyteteve më të mëdha të Shqipërisë, do ta shkurtojë udhëtimin rrugor prej 40 minutash në gjysmë në rreth 20 minuta.

Një histori suksesi në turizëm

Vija bregdetare e Shqipërisë shtrihet 450 kilometra përgjatë deteve Adriatik dhe Jon. Turistët tërhiqen nga klima mesdhetare e vendit, çmimet e përballueshme dhe zonat me bukuri natyrore.

I vendosur midis Malit të Zi në veri dhe Greqisë në jug, ai lidhet me portet italiane të Barit dhe Brindisit me rrugë relativisht të shkurtra tragetesh. Me këta faktorë gjeografikë në mendje, mund të mos jetë befasi që Shqipëria po bëhet me shpejtësi destinacioni më i nxehtë turistik i Evropës.

Shqipëria mirëpriti një rekord prej 8.3 milionë turistësh midis janarit dhe shtatorit të vitit të kaluar, 0.8 milionë më shumë se 7.5 milionë turistë që priti në vitin 2022. Ky trend rritës parashikohet të vazhdojë.

Marrë nga Euronews, përshtatur për Albanian Post

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore