Lajme

Rrjedhje informacioni ushtarak në Poloni: Për Departamentin e Mbrojtjes, asnjë problem


Të premten e 14 janarit, portali polak Onet publikoi një artikull me titull “Një rrjedhje gjigante e të dhënave nga ushtria – mbi 1.7 milion artikuj në internet”.

Pra, baza e burimeve të ushtrisë polake kishte qarkulluar në rrjet.

Por për Ministrinë polake të Mbrojtjes, publikimi i këtyre të dhënave nuk përbën kërcënim për sigurinë e shtetit apo funksionimin e Forcave të Armatosura Polake.

Ministria thekson se bëhet fjalë “vetëm për informacione të disponueshme publikisht”.

Për ministrin polak Mariusz Błaszczak, asnjë informacion sekret nuk ka rrjedhur dhe Polonia është e sigurt.

Sipas portalit, disa informacione janë jashtëzakonisht të vlefshme për agjencitë e huaja.

“Sipas informatorit tonë, një specialist i sigurisë kibernetike, baza e të dhënave tashmë është shkarkuar nga përdorues të një duzine vendesh, duke përfshirë Rusinë dhe Kinën. Ne konfirmuam rrjedhjen jozyrtarisht në dy burime të pavarura që lidhen me shërbimet sekrete. Ushtria tani po kërkon për ato për të fajësuar dhe vlerësuar humbjet”, theksohet në artikull.

Deklarata e Ministrisë së Mbrojtjes Kombëtare

Në një deklaratë, Ministria e Mbrojtjes Kombëtare tha se “rasti është duke u analizuar me detaje nga shërbimet”.

Ministria më vonë lëshoi ​​një deklaratë të dytë në të cilën njoftoi se pas verifikimit u konstatua se katalogu i zbuluar në internet ishte pjesë e Indeksit Uniform të Materialeve.

Kjo e fundit është njësia përgjegjëse për blerjet në Ushtrinë Polake.

“Indeksi përmban vetëm informacione të disponueshme publikisht. Ato mund të merren, ndër të tjera, në bazë të procedurave të prokurimit publik të zhvilluara dhe të publikuara hapur”.

Ministria e Mbrojtjes Kombëtare thekson se bëhet fjalë për një katalog logjistik jo të plotë.

Ajo nuk përmban as të dhëna për sasinë dhe efikasitetin e pajisjeve dhe as mungesë në asortiment.

“Ky lloj indeksi publikohet gjithashtu nga NATO si pjesë e bazës së të dhënave Master Katalogu i Referencave për Logjistikën (NMCRL) dhe është gjerësisht i disponueshëm”, sqaroi ministria polake.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore