Aplikacione

“Rreziku i inteligjencës artificiale duhet të trajtohet po aq seriozisht sa kriza klimatike”


Bota duhet t’i trajtojë rreziqet nga inteligjenca artificiale po aq seriozisht sa kriza klimatike.

Dhe nuk mund të lejojë të vonojë reagimin.

Kështu ka paralajmëruar një nga figurat kryesore të teknologjisë, Demis Hassabis.

Teksa qeveria e Mbretërisë së Bashkuar përgatitet të presë një samit mbi sigurinë e inteligjencës artificiale (AI), ai ka thënë se mbikëqyrja e industrisë mund të fillojë me një organ të ngjashëm me Panelin Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC).

Hassabis, shefi ekzekutiv britanik i njësisë së AI-së të Google-it, ka thënë se bota duhet të veprojë menjëherë në trajtimin e rreziqeve të teknologjisë, të cilat përfshijnë ndihmën për krijimin e armëve biologjike dhe kërcënimin ekzistencial të paraqitur nga sistemet super-inteligjente.

“Ne duhet t’i marrim rreziqet e AI-së po aq seriozisht sa sfidat e tjera të mëdha globale, si ndryshimi i klimës”, ka thënë ai.

“Komunitetit ndërkombëtar iu desh shumë kohë për të koordinuar një përgjigje efektive globale ndaj kësaj, dhe ne po jetojmë me pasojat tani. Ne nuk mund të përballojmë të njëjtën vonesë me AI-në”, ka vijuar ai.

Hassabis, njësia e të cilit krijoi programin revolucionar AlphaFold që përshkruan strukturat e proteinave, ka thënë se AI mund të jetë “një nga teknologjitë më të rëndësishme dhe më të dobishme të shpikura ndonjëherë”.

Megjithatë, ai ka theksuar se nevojitet një regjim mbikëqyrjeje dhe qeveritë duhet të frymëzohen nga strukturat ndërkombëtare si IPCC.

“Mendoj se ne duhet të fillojmë me diçka si IPCC, ku është një marrëveshje shkencore dhe kërkimore me raporte, dhe më pas të ndërtojmë prej andej”, ka shtuar ai.

Çka ai dëshiron të shohë është “një ekuivalent i një Cern për sigurinë e AI-së që bën kërkime për këtë ndërkombëtarisht dhe ndoshta një lloj ekuivalenti të një dite të IAEA, e cila në fakt i auditon këto gjëra”.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA) është një organ i OKB-së që promovon përdorimin e sigurt dhe paqësor të teknologjisë bërthamore në një përpjekje për të parandaluar përhapjen e armëve bërthamore, duke përfshirë edhe inspektimet.

Megjithatë, Hassabis ka thënë se asnjë nga analogjitë rregullatore të përdorura për AI-në nuk është “drejtpërsëdrejti e zbatueshme” për teknologjinë, megjithëse mund të nxirren mësime të vlefshme nga institucionet ekzistuese.

Sipas Hassabis, AI mund të sjellë “mundësi të jashtëzakonshme” në fusha të tilla si mjekësia dhe shkenca, por janë njëherazi edhe shqetësimet ekzistenciale rreth teknologjisë.

Ato përqendrohen në zhvillimin e mundshëm të inteligjencës së përgjithshme artificiale (AGI) – sisteme me nivele inteligjence njerëzore ose mbinjerëzore që mund të shmangin kontrollin njerëzor.

Në maj, Hassabis ishte një nga nënshkruesit të një letre të hapur që paralajmëron se kërcënimi i zhdukjes nga AI duhet të konsiderohet një rrezik në shkallë shoqërore në të njëjtin nivel me pandemitë dhe luftën bërthamore.

“Kjo është arsyeja pse unë firmosa dhe shumë njerëz e nënshkruan atë letër. Kjo është për shkak se ne donim t’i jepnim besueshmëri asaj që ishte një gjë e arsyeshme për t’u diskutuar”, ka sqaruar ai.

Disa të brendshëm të industrisë së teknologjisë janë të shqetësuar se AGI mund të jetë vetëm disa vite larg shfaqjes – megjithëse ekziston gjithashtu një pikëpamje se frika rreth kërcënimit ekzistencial po mbingarkohet.

Për Hassabis, bota është  shumë larg nga zhvillimi i sistemeve AGI, por “ne mund ta shohim rrugën deri atje, kështu që duhet ta diskutojmë tani”.

Sipas tij, sistemet aktuale të AI “nuk janë të rrezikshëm, por gjeneratat e ardhshme mund të jenë kur të kenë aftësi shtesë si planifikimi dhe memoria. Ato do të jenë fenomenale për raste përdorimi të mirë, por gjithashtu do të kenë rreziqe”.

Sakaq, njësia e Hassabis ka arritur përparime të rëndësishme në teknologjinë e AI-së, si krijimi i programit AlphaGo AI që mundi lojtarin më të mirë në botë në Go, një lojë kineze tavoline dhe projektin novator AlphaFold që parashikon se si proteinat palosen në forma 3D, një proces që ka shtruar mënyrë për përparime në një sërë fushash, duke përfshirë trajtimin e sëmundjeve.

Hassabis është optimist për AI-në për shkak të potencialit të saj për të revolucionarizuar fusha të tilla si mjekësia dhe shkenca, por duhet gjetur një “rrugë e mesme” për menaxhimin e teknologjisë.

AI ka hyrë në agjendën politike pas publikimit publik vitin e kaluar të ChatGPT, një chatbot që u bë sensacion për shkak të aftësisë për të prodhuar përgjigje teksti shumë të besueshme ndaj kërkesave njerëzore, nga prodhimi i eseve të gjata akademike deri te recetat dhe aplikimet për punë, madje edhe duke ndihmuar njerëzit të heqin biletat e parkimit.

Mjetet e gjenerimit të imazheve të inteligjencës artificiale si Midjourney kanë habitur gjithashtu vëzhguesit duke krijuar imazhe realiste, duke shkaktuar shqetësime se aktorët mashtrues mund të përdorin mjete të AI-së për të prodhuar në masë dezinformata.

Frika ë tilla kanë ushqyer shqetësimet për fuqinë e mundshme të gjeneratës së ardhshme të modeleve të AI-së.

Hassabis, njësia e të cilit është duke punuar në një model të ri të AI të quajtur Gemini që do të gjenerojë imazhe dhe tekst, ka thënë se ai parashikoi një sistem të stilit Kitemark për modelet e shfaqura.

Këtë vit, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar nisi grupin e punës Frontier AI, i cili synon të krijojë udhëzime për testimin e modeleve më të fundit të AI-së dhe mund të bëhet një pikë referimi për përpjekjet e testimit në nivel ndërkombëtar.

Marrë nga “The Guardian”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore