Pajisje

RoBee, roboti i prodhuar në Itali që ndihmon në fabrika dhe spitale


Kabinat e bojërave, magazinat, repartet kimike.

Së shpejti edhe spitalet dhe shtëpitë e të moshuarve.

Këto janë vendet e punës të RoBee, roboti njohës humanoid i prodhuar në Itali i krijuar nga Oversonic.

Themeluar në vitin 2020 në Besana Brianza, ku ka krijuar qendrën e saj teknologjike dhe prodhuese, kompania, e cila ka vendosur të mos operojë në sektorin ushtarak, sot ka dy zyra të tjera, një në Milano dhe një në Rovereto, në kuadër të Polo Mechatronics nga Trentino Sviluppo.

Projekti punëson një ekip prej 60 personash, duke përfshirë rreth 50 inxhinierë të trajnuar në IT, fushat mekanike dhe elektronike, të ardhur nga pjesë të ndryshme të botës.

Ata udhëhiqen nga themeluesi Fabio Puglia, një ekspert inxhinier në robotikë dhe Paolo Denti, ish-drejtor menaxhues i Thun.

Një ekip që, duke bashkuar risitë më të fundit teknologjike dhe në fushën e inteligjencës artificiale, mundi të krijonte robotin e vetëm të certifikuar në Evropë.

“Certifikimi është i lidhur me sistemet e sigurisë që mbrojnë aktivitetin e robotit nga ndërhyrjet e mundshme të jashtme”, ka shpjeguar Puglia.

RoBee është një robot humanoid që përsërit në mënyrë operacionale strukturën mekanike të trupit të njeriut, me 40 nyje të lëvizshme dhe një grup të plotë sensorësh që e lejojnë atë të shohë dhe të lundrojë në hapësirën përreth.

Ndërveprimi menaxhohet nëpërmjet ndërfaqes zanore, duke hequr kështu barrierat teknike midis njerëzve dhe makinerive dhe duke lejuar ndërveprim të shpejtë dhe intuitiv.

Ai është i pajisur me krahë të kompletuar me pajisje kapëse, një dorë dhe një kapëse mekanike, të cilat e lejojnë atë të mbulojë në mënyrë efektive çdo lloj veprimi, nga gjestet e thjeshta si treguesi ose numërimi, deri te një kapje e fortë për objektet në lëvizje.

Çmimi është në përputhje me konkurrencën: një kushton rreth 140 mijë euro.

“Ideja ishte krijimi i një roboti që mund të ndërhynte në proceset e prodhimit duke mbështetur njerëzit në detyrat më të rrezikshme”, ka thënë Denti.

Për momentin kompania ka krijuar mbi 50 aplikacione, por deri në fund të vitit 2024 do të ketë më shumë robotë sesa punonjës.

“Disa punojnë në kabina bojërash ku kryejnë punë që paraqesin rreziqe për shëndetin e njeriut. Të tjerë që shërbejnë makineri industriale dhe në magazinë”, ka vijuar Denti.

“Në zyrën tonë vendosëm një në recepsion dhe gjatë pandemisë ai merrte postë dhe pako. Fillimisht, ata që erdhën ishin të çorientuar, tani roboti flet i pari dhe gjithçka funksionon”.

Kufiri i ri janë spitalet dhe shtëpitë e të moshuarve.

Së bashku me Fondacionin Santa Lucia IRCCS në Romë, RoBee filloi të punojë për rehabilitimin neurologjik të pacientëve me goditje në tru.

“Ne po studiojmë gjithashtu se si ta përdorim atë me pacientët me Alzheimer sepse është në gjendje të regjistrojë dhe analizojë një sasi të madhe të dhënash: një njeri nuk mund ta bëjë kurrë këtë”, kaq shtuar Denti.

Disa ekzemplarë menaxhojnë shpërndarjen e barnave dhe monitorojnë pacientët duke regjistruar lëvizjet dhe të folurit e tyre.

Nëse prova është e suksesshme, RoBee së shpejti mund të mbërrijë në spitale.

Marrë nga “Corriere della Sera”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore